Tasta – ny hovedleverandør av rock

Rogaland var i nær fortid ansett som en av landets fremste leverandører av barske rytmer, med band som Kvelertak og Purified in blood fremst i korstoget. Musikken har myknet litt til, og noen av våre ivrigste lokale rocketraktører befinner seg langs ferdselsårene rundt Tasta bydelshus.

Publisert:
De nye variantene på det lokale rockekartet.

For de av oss som tilhører første generasjon knappebukse, MTV og familiesagaen De syv søstre, og i tillegg mottar post i Rogaland fylke, bør Tasta-bandet Popface være noenlunde kjent.

I sin tid kjent for innovativ shoegaze og en rocka, melankolsk musikk som fikk selv de mest tatoverte av oss til å felle en mascara-fylt tåre.

Nå kommer bandene som kunne/burde vært adoptivbarna deres i full fart fremover. Hils på Starpalace, Lucid Dreaming og Pur Puré.

Lucid Dreaming er aktuelle med EP’en «From now on, you’re on your own».

Ny musikalsk hovedstad?

Nye band formerer seg med lysets hastighet. Slik er det. Mange dør ut før de har hatt sin første spillejobb, sparket sin første trommis eller gitt ut en demo på kassett.

Tasta bydelshus har vært en viktig kilde for at de lokale gruppene har fått vokse seg til plakat-plasseringer og utgivelser.

– Felles for alle bandene er at de har startet i øvingslokalet på bydelshuset. Michael, som driver lokalene, er veldig flink til å motivere og bygge opp bandene som øver der, og gir mange gode tips og råd. Da jeg begynte å øve der selv, ble jeg også inspirert av alle de andre som øvde der, fordi det var et seriøst engasjement for å lage noe bra og øve mye. Jeg tror at å være i et fellesskap med flere band gjør alle band bedre, forteller gitarist og vokalist i Pur Puré, Espen Eidem.

Gitarist og vokalist i Lucid Dreaming, Kristoffer Lilledal, er samstemt.

– Grunnen til at det kommer mye bra musikk fra Tasta, er the one and only Michael. Vi har tilgang til det mest råtne øvingslokalet i Stavanger 24 timer i døgnet, og vi har mulighet til å låne utstyr når vi skal spille konsert. Vi får stå fritt med musikken, og det gjør det enkelt å komme i gang, sier Lilledal.

Bassisten i Starpalace, Ole Gaard Varhaug, var en gang i tiden gitarist og vokalist i metal-bandet Overthrow. Etter at bandet hadde et vesentlig hamskifte for noen år siden, har nå Starpalace begynt å erobre en plass blant lokale band man virkelig bør se opp for. Han er enig i vurderingene til Eidem og Lilledal.

Starpalace i godt humør.

– Det er kanskje litt tilfeldig, men slik jeg ser det finnes det en kultur for å drive med band og musikk i stor grad - selv etter at man kanskje burde hoppet på en utdanning eller blitt voksen. Det smitter å se andre bruke tid og krefter på å drive et band fremover, supplerer Varhaug.

Driftig gjeng med jern i ilden

Musikkmiljøet i regionen blomstrer godt om dagen, og Tasta bydel er en av årsakene til at det ikke blir musestille verken i digitale kanaler eller på lokale spillesteder fremover.

– Vi har nå et eget studio hvor vi spiller inn, produserer og gir ut våre egne låter selv, så det blir først og fremst masse ny musikk i vente. Studioet gjør at vi kan eksperimentere med låtene akkurat som det passer oss, - og det liker vi. Vi gleder oss i første omgang stort til å spille med amerikanske NOTHING på Folken (mandag 12. november) før vi gir ut vår andre singel, “Young”, 21. november. Og så spiller vi på Martinique 2. juledag sammen med Vicereine og Vrakfeber, forteller Starpalace’s utsendte.

Pur Puré er på turné. No rhyme intended.

– Planen er nå å gjennomføre turnéen vi skal på med Killer Kid Mozart fra Oslo. Turen går innom Hulen i Bergen, Gamle Slaktehuset i Haugesund og ender på Checkpoint Charlie her hjemme på lørdag. Etter det skal vi øve godt på de nyeste låtene våre og gå i gang med innspilling av EP, som nok kommer tidlig neste år, forteller Eidem om Pur Puré’s umiddelbare fremtid.

Lucid Dreaming slapp nylig EP’en From now on, you’re on your own. Planene fremover er mer diffuse, men det skal spilles, og det skal mest sannsynlig spilles inn også.

– Jeg vil ut og vise musikken for folk. Planen er å spille inn et album også, enten i 2019 eller 2020, forsikrer Lilledal.

En lokal sound

Mange konstellasjoner fra samme postnummer har en tendens til å føre til en neve med innavl. Espen Knutsen er trommis i alle tre bandene. Espen Eidem er frontfigur i Pur Puré, og spiller rytmegitar i Starpalace.

«Tastalyden» har blitt et begrep i det lokale musikkmiljøet. Hvorvidt den fins, og hvordan den kan beskrives, strides de tre bandene litt om. Popface, og vokalist Frode Johannessen, er likevel en form for fellesnevner.

– Frode Johannessen! En musikkgud og en ok onkel. Der kommer tastalyden fra, meddeler Lilledal.

– Tastalyden finnes i alle delaypedaler. Trøkk og gode melodier er også et fellestrekk på mange tastaband, smiler Eidem.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Karpe fikk billettsystemet i Konserthuset til å knele

LES MER:

Prollynah fra Sola startet karrieren med å filme musikkvideo for Unge Ferrari. Nå lager han musikk selv

LES MER:

Jørn (33) fra Tananger og bandet hans skal varme opp for Metallica: – Helt sinnssykt

LES MER:

Slik unngår du at hodetelefonene blir en floke i lomma

Publisert:

Fikk inn 4000 nominasjoner: Her er de fem finalistene

Disse fem er med i finalen om Mablisstipendet 2020.

Publisert: