Nå ruller denne nye kunstbussen rundt i Stavanger

Street art-bussene har fått forbipasserende og passasjerer til å stoppe opp siden 2016. Nå er den ellevte kunstbussen til Kolumbus ute i Stavangers gater.

Publisert:
Bussen skal minne om en pappeske. På den ene siden klamrer arbeiderne seg fast til kjøretøyet. På siden hvor passasjerene går på, slapper arbeiderne av.

– Hele prosjektet er en berikelse. Personlig synes jeg det er veldig gøy, det synes barna mine også, sier Elisabeth Tostensen i Kolumbus fornøyd.

I slutten av forrige uke sto busselskapets nyeste street art-buss klar til bruk. Det 18 meter lange kjøretøyet er den ellevte gatekunst-bussen som er blitt ferdigstilt siden busselskapet og Nuart begynte å samarbeide i 2016.

Følg Byas.no på Facebook!

Hverdagshelter

Verket på bussen er utført av den belgiske kunstneren Jaune. Hele prosjektet er en liten hyllest til mennesker som folk overser i bybildet.

Selv jobbet kunstneren med å tømme søppel før han begynte med street art. Da han var kledd i de gule og oransje fargene følte han seg oversett, men gjennom kunsten hans skal hverdagsheltene bli mer synlige.

«Order and chaos» sier kunstneren om verket på bussen. Leddbussen skal gå på noen av Kolumbus’ mest trafikkerte ruter.

11 busser

Kunstbussene så dagens lys etter en samarbeidsavtale mellom Nuart og Kolumbus i 2016. Først var det busskur som ble dekorert, så kom ideen om å putte gatekunsten på veien i stedet for.

Da ble åtte busser dekorert i fire forskjellige design. Siden har garasjen med kunstverk vokst, og nå har Kolumbus elleve busser som skiller seg fra den klassiske grønnfargen.

– Det er ikke alle som har tid eller lyst til å gå på et museum. Da er bussene helt geniale. De kjører rundt med kunsten på seg og du kan se verkene når du krysser gata, sier daglig leder for Nuart, James Finucane.

Hverdagshelter inspirerer den belgiske kunstneren Jaune, som selv har bakgrunn som søppeltømmer. Her fra et annet verk han laget tilbake i 2016 ved krysset Kongsteinsgata/Nedre Dalgate på Storhaug.

Båtkunst?

Det stopper ikke der, flere kunstbusser er «in the making». Ifølge Finucane vil det komme to design til i løpet av året, men ikke nok med det...

– Vi diskuterer flere muligheter, blant annet har vi snakket om å dekorere en hurtigbåt, sier Tostensen i Kolumbus.

– Det hadde vært rått, men dette må først avklares med eierne. Vi har også veldig lyst til å gjøre noe med den grå Byterminalen, sier Finucane.

Publisert:

Skal legge nye planer for Kolumbus-kunsten

Siden 2016 har Nuart fått bruke Kolumbus’ busser som lerret. Nå skal partene jobbe fram en ny avtale.

Oppdatert: