– Bare veldig bra hvis folk har med sin egen kopp!

Slik kan du leve emballasjefritt i Stavanger når du skal ha take-away eller kaffe.

Oppdatert:
Jonna Ljungström og Silje Nygård Hoel på Steam ser ingen problemer om folk vil ha med egen kopp til kaffen eller beger til isen.

På søndag er det Miljøsøndag i Stavanger sentrum, med drøssevis av aktiviteter.

I tillegg til kappgangkonkurranse og padling på Breiavatnet, kan du fra kommunen få tips om hvordan man kan leve mer miljøvennlig i Stavanger.

Vi i Byas ville se nærmere på et av tipsene; å unngå engangsprodukter.

Når du tar deg en kaffe eller kjøper thaimat, kommer det jo i engangsemballasje, som gjerne havner rett i bosset etterpå.

Følg Byas.no på Facebook!

– Strålende hvis det går an

– Det er jo strålende om det lar seg gjøre å ta med egne beholdere, sier rådgiver Torunn Møllerhaug Tysvær i Miljøenheten til kommunen.

– Det er energikrevende å gjøre om avfallet til andre ting. Så koster det jo å produsere emballasjen, sier hun.

I deres avdeling oppfordres folk til å bruke egen kopp i møter og lignende, og de har flergangsservise til utlån for andre avdelinger i kommunen som heller vil bruke det enn engangsservise.

– Følte de så litt rart på meg

Selv tok hun med sin egen kopp til en konferanse, etter hun hørte kollegaen gjorde det samme.

– Men jeg må innrømme at de så litt rart på meg da jeg spurte om å få kaffen oppi der. Det er jo ikke så vanlig, sier hun.

Kanskje enklere å ta med egen emballasje til restauranter som legger opp til det?

Nylig snakket hun med kollegene i lunsjen om hvordan det i Tyskland er lagt opp til at folk kan komme med egen emballasje til restauranten, og at det i Oslo er eller har vært en supperestaurant hvor man kan komme med egen boks.

– Kanskje er det enklere å ta med egen emballasje til slike steder som legger opp til det, der er det jo nesten forventet, sier hun.

Live Nelvik har prøvd det

Også den selverklærte storforbrukeren Live Nelvik har forsøkt å leve mer miljøbevisst i den nye Nrk-serien "Live redder verden. Litt.". I en av episodene forsøker hun å leve avfallsfritt, altså å kun handle ting uten emballasje, og dermed redusere avfallsmengden sin.

Da tar hun blant annet med seg eget beger til smågodtet i butikken, og egen kaffekopp til kafeen.

Vi i Byas ville finne ut hvordan mulighetene for å leve avfallsfritt i Stavanger er, og spurte et knippe utsalgssteder om deres praksis.

Her kan du få refill på flaske

LES MER:

"Hverdagsgodt" i Pedersgata har tidligere sagt at de jo er "litt grønne" , fordi de sykler rundt og leverer mat.

Nylig begynte de også med salg av ingefærshots på glassflaske, med mulighet for å komme tilbake med flasken for refill.

<blockquote class="instagram-media" data-instgrm-captioned data-instgrm-version="7" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:658px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"<div style="padding:8px;" <div style=" background:#F8F8F8; line-height:0; margin-top:40px; padding:54.212962963% 0; text-align:center; width:100%;" <div style=" background:url(data:image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAACwAAAAsCAMAAAApWqozAAAABGdBTUEAALGPC/xhBQAAAAFzUkdCAK7OHOkAAAAMUExURczMzPf399fX1+bm5mzY9AMAAADiSURBVDjLvZXbEsMgCES5/P8/t9FuRVCRmU73JWlzosgSIIZURCjo/ad+EQJJB4Hv8BFt+IDpQoCx1wjOSBFhh2XssxEIYn3ulI/6MNReE07UIWJEv8UEOWDS88LY97kqyTliJKKtuYBbruAyVh5wOHiXmpi5we58Ek028czwyuQdLKPG1Bkb4NnM+VeAnfHqn1k4+GPT6uGQcvu2h2OVuIf/gWUFyy8OWEpdyZSa3aVCqpVoVvzZZ2VTnn2wU8qzVjDDetO90GSy9mVLqtgYSy231MxrY6I2gGqjrTY0L8fxCxfCBbhWrsYYAAAAAElFTkSuQmCC); display:block; height:44px; margin:0 auto -44px; position:relative; top:-22px; width:44px;"</div</div <p style=" margin:8px 0 0 0; padding:0 4px;" <a href="https://www.instagram.com/p/BKDUvZ1An9I/" style=" color:#000; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:normal; line-height:17px; text-decoration:none; word-wrap:break-word;" target="blank"Endelig!! Ingefærshot på flaske, 120kr for 12 shots tilgjengelig i ditt eget kjøleskap 😄 fyll på flasken når den er tom for 105kr. Så er vi alle klar for en høst uten for mye forkjølelse 🍋🍏 #hverdagsgodt #stavanger #ingefærshot #gingershot</a</p <p style=" color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px; margin-bottom:0; margin-top:8px; overflow:hidden; padding:8px 0 7px; text-align:center; text-overflow:ellipsis; white-space:nowrap;"Et bilde publisert av @hverdagsgodt <time style=" font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px;" datetime="2016-09-07T10:49:09+00:00"onsdag 07. Sep.. 2016 PDT</time</p</div</blockquote <script async defer src="//platform.instagram.com/enUS/embeds.js"</script>

Allerede har folk kommet for å fylle opp flaskene. Det er også helt i orden om folk vil ha med egen emballasje til maten de kjøper i kafeen.

– Vi har tenkt mye på hvordan vi kan redusere mengden av søppel. Det kan jo bli så mye av det at jeg blir helt dårlig! sier daglig leder Therese Utkilen Norman.

– For eksempel har vi ikke egen pose til daddelbomben som følger med lunsjpakken. Så har vi begynt med å pakke raskt ut av pappeskene ved varelevering, slik at sjåføren kan få med eskene tilbake og bruke dem på nytt, sier

Therese Utkilen Norman  og Sofia Riis Kyndesen hos Hverdagsgodt.

Hun har også drømt om en slags "godteristand" med oppkuttede grønnsaker istedenfor snop i boksene.

– Særlig for folk som bor alene blir det fort til at man må kaste grønnsaker fordi de blir dårlige før man får spist dem opp, sier hun.

– En dame kom med egne bokser

Rett nedi gata driver Kenneth Wongkam og kona restauranten Original Thai Food. Her er det mange som kjøper take-away, som de får med i plastbokser.

– Men det har skjedd 2-3 ganger, for halvannet år siden, at en engelsk dame kom med egne bokser i en bag og spurte om vi kunne fylle oppi dem heller, sier Kenneth.

– Det gikk kjempefint, det, og det er helt ok om folk vil ha med egne beholdere, sier han.

For restauranten har det også vært viktig å kutte i matsvinnet, som nå nærmer seg så godt som null på slutten av dagen, ifølge Kenneth.

Ekteparet Kenneth og Khongkha Wongkham.

Mange har eget bærenett

Hos Økologiske Dagligvarer i Langgata har en overvekt av kundene med seg egne poser eller bærenett, fremfor å få nye plastposer i butikken.

– Det er også noen som har med egne poser til frukten. Om noen vil ha med egen boks til nøttene i løsvekt, går det fint, da bare veier vi boksen først, sier Kristin T. Østrem, som jobber i butikken.

En butikk som i hvert fall fra utsiden ser ut til å ha fokus på miljøet (sjekk skiltet på bildet) er Søravind, som blant annet selger såper.

Mange av såpene er ikke innpakket, og også her er det helt ok å ta med egen emballasje.

Nok et miljøtips, fra Søravind, - dusj sammen!

Oppfordrer folk til å ta med kopp

LES MER:

På Coffeeberry (som for øvrig ble kåret til #byasbeste kafé i fjor) selger de termokopper folk kan komme tilbake med for å få kaffe i.

– Vi oppfordrer folk til å ta med kopp, det blir jo mye pappavfall ellers, sier daglig leder Hanne Jørgensen.

Hun anslår at det i snitt er rundt to kunder til dagen som kommer med egen kopp til å ha kaffen i.

– Men av og til er det jo flere, av og til ingen, sier hun.

Hanne Jørgensen på Coffeeberry.

Vil du bli en av dem, oppfordrer hun til å ha med en kopp på rundt 0,2 liter til cappucino, mens 0,34 liter er målene på en stor latte.

Kan ta med eget beger til isen

Også på Steam kaffebar, også den i Klubbgata, sier daglig leder Jonna Ljungström at det bare er "veldig bra" om folk har med egen kopp. Også om du vil ha is, kan du ta med eget beger!

– Det ser jeg ingen problemer med, vi veier jo isen uansett. Tar folk med egen emballasje, sparer de oss for penger, samtidig som miljøet spares, sier hun.

Jonna er egentlig fra Sverige.

– Der er det jo mange kafeer som selger take-away-kopper, og vi har tenkt på å gjøre det her også. Men det er kanskje ikke samme bevissthet rundt miljøet her? lurer hun.

Mer fra Byas:

LES MER:

9 smarte tips for å hjelpe miljøet

LES MER:

Engasjert 16-åring etterlyser disse flaskestativene i Stavanger Engasjert 16-åring etterlyser disse i Stavanger

LES MER:

Vi bruker 51.000 i året på mat. Slik kutter du i matutgiftene

Publisert:
Oppdatert:

Dette kan være fargetrenden som tar av i år

For deg som vil være vågal, men som ikke helt tør.

Oppdatert:
  • Lena Rustan Fidjestad, KRSby