Aktuelt

- Livet gikk i tusen knas. Det sa totalt stopp. Jeg slo av lyset, slo av mobilen, slo av alt

En av fem studenter sliter med hodet. Alexander Skadberg (22) vet alt om det.

Publisert:
 • Ivar Vasstveit

Alexander Skadberg (22) FOTO: Ivar Vasstveit

\- Det er så mye prat og så mange fordommer. «Å ,ja du havnet på psyken, ja». Realiteten er ikke slik. For meg var det viktig å komme et sted hvor folk var opptatt av det samme som meg. Min egen mentale helse, sier Alexander Skadberg (22).

- Å?

-Ja. Skal man komme ut av et problem trenger man et nettverk av gode, flinke folk rundt seg. Som kjenner faget, og som kjenner meg som person. Jeg hadde det fint i psykiatrien, og jeg har hatt det fint etterpå. Poenget er at det ikke er farlig å søke hjelp.

\- Samtidig er det også er viktig at de som jobber i psykiatrien må være opptatt av mer enn bare faget, de må også vise interesse for menneskene som kommer dit. Som de gjorde med meg.

Neste tirsdag, 29. september, feires (!) verdensdagen for psykisk helse på universitetet. I Bokcafeen ved Kjølv Egelands hus på campus, fra klokken 12.15. Alexander er blant de du kan møte.

RÅD: - Vær inkluderende! Det er viktig, sier Alexander Skadberg. FOTO: Ivar Vasstveit

Broren ruset seg som tolvåring

I den store helse- og trivselsundersøkelsen fra mars 2015, utført blant studenter i Stavanger og Sandnes, rapporteres det at omtrent hver femte student har psykiske plager. Det er mye.

Blant dem er Alexander. Egentlig er han fra Bodø, men til daglig bor han i Stavanger, hvor han i dag jobber innen psykiatrisk omsorg, samtidig som han studerer til å bli ambulansesjåfør.

Jeg slo av lyset, slo av mobilen, slo av alt. Livet gikk i 1000 knas.

For Alexander handlet det om en familie som ikke fungerte som den skulle. Faren var alkoholiker, moren ikke oppmerksom nok. Broren ble rusmisbruker i en alder av 12.

\- Alt i alt ble jeg ukonsentrert. Fulgte ikke med på skolen, tenkte bare på familien. Jeg ble flyttet rundt mye, og bodde på ungdomshjem i flere år. Å hele tiden komme til nye skoler og å møte nye folk, igjen og igjen, det var en utfordring. Jeg følte meg ganske alene om ting.

- Når sa det stopp?

\- Siste året på videregående. Jeg skulle bli russ. Da sa det totalt stopp. Jeg slo av lyset, slo av mobilen, slo av alt. Livet gikk i 1000 knas, og jeg ble innlagt på psykriatisk. Jeg var nok aller mest sliten.

**Alexander er student i Stavanger.

LES MER:

Det er også Karoline Aspaas Kvinnesland (25), som nylig vant ShapeUp-jenta 2015

.**

Jobber innen psykisk helse i dag

Siden har Alexander altså flyttet til Stavanger, og har fått seg jobb innen samme felt. I tillegg er han foredragsholder, blant annet om psykisk helse.

Og så sier jeg «Herregud, så fin du e!»

- Vendepunktet? Det kom da jeg kunne se meg selv i speilet om morgenen og smile. Nå gjør jeg det hver morgen. Jeg står opp og sier til meg selv i speilet: «I dag skal du møte fine folk og ha det fint». Og så sier jeg «Herregud, så fin du e!»

- Hvordan opprettholder en mental helse?

\- Vær med venner. Har du ikke venner, det er det mange som sliter med, da er det viktig at de som har venner tar kontakt med de som ikke har. Vær inkluderende! Det er så viktig.

**Har du forresten lest saken om Anette Sørland (23) og jakten på idealkroppen?

LES MER:

- Jeg kjente nesten ikke meg selv igjen

.**

TØFFERE TIDER: - Jeg følte meg ganske alene om ting, forteller Alexander, om tida før han ble innlagt. FOTO: Ivar Vasstveit

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Sandnes
 3. Studentliv

Nå smiler livet til Alexander (24), likevel vil han gjenoppleve traumene fra barndommen

Alexander Skadberg tok utgangspunkt i egen barndom og skrev en forestilling om rus, overgrep og psykiatri. Den skal han spille 40 ganger.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  – Russen på Tangen tar ansvar
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Som ny student gjorde Kjersti «alt riktig». Til slutt endte hun på sykehus.
  3 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Stor pågang hos hjelpetelefon for mental helse: Slik takler du den nye hverdagen
  8 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Fadderuka er i gang på BI: – Jeg gleder meg til å gå i fine klær hver dag
  2 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Jennifer Maria (19) trengte en utfordring. Nå skal hun delta i Miss Norway 2016
  5 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Denne UiA-studenten tar ekstra godt vare på medstudentene: Det sikret ham "kompisprisen"
  2 ÅR SIDEN