Sjekk søknadstallene: Over 2000 vil inn på nytt UiS-studium

Ved den nye bachelorutdanningen i toll, vareførsel og grensekontroll kjemper 2064 personer om 35 studieplasser. Dette gjør studiet til det nest mest populære i landet.

Oppdatert:
Over 8000 søkere har UiS som sitt førstevalg i år.

Det viser tallene fra Samordna opptak som ble offentliggjort fredag.

Universitetet skriver selv i en pressemelding at 2021 er et rekordår for universitetet. Hele 8111 søkere til UiS er primærsøkere, noe som betyr at de har utdanningsinstitusjonen som sitt førstevalg.

Det er opp fra 6366 primærsøkere, en økning på 27,4 prosent, fra i fjor.

Utdanninger med flest primærsøkere per studieplass i det nasjonale opptaket (Samordna opptak):

UtdanningAntall primærsøkereStudieplasser
Toll, vareførsel og grensekontroll, bachelor2 06435
Sykepleie, bachelor817330
Økonomi og administrasjon, bachelor552228
Psykologi, bachelor31364
Sosialt arbeid, bachelor312107
Rettsvitenskap, bachelor30060
Barnevern, bachelor279105

Stor toll-interesse

Den nye tollutdanningen ved UiS gjør det ikke bare bra lokalt, men også nasjonalt. Bare siviløkonomutdanningen ved NHH i Bergen har flere primærsøkere. Dermed kan universitetet smykke seg med landets nest mest populære utdanning for øyeblikket.

Den nye bachelorutdanningen i toll, vareførsel og grensekontroll er utviklet i samarbeid med Tolletaten. Utdanningen er den eneste i sitt slag i Norge og gir en unik tverrfaglig kompetanse med emner som juss, handel, etterretning, psykologi og logistikk, skriver UiS i en pressemelding.

Det er mulig at TV 2- serien «Toll» kan ha bidratt til de høye søkertallene. Flere av landets framtidige tollere skal utdannes ved Universitetet i Stavanger.

– Tollstudiet er et godt eksempel på innovasjon og nyskaping i høyere utdanning. Vi utnytter allerede sterke fagområder innenfor samfunnssikkerhet og risikostyring, psykologi, handel og juss, til å fylle et konkret behov i tett samarbeid med arbeidslivet, sier Rune Dahl Fitjar, prorektor for innovasjon og samfunn ved UiS.

Også Tolletaten er svært fornøyd med den store interessen.

– Det er fantastisk at så mange ønsker å ta tollerutdanningen. Vi har alltid hatt mange dyktige søkere til Tolletatens interne utdanning, men var svært spente på hvordan det nye bachelorstudiet ville bli tatt imot. UiS og Tolletaten har i fellesskap utviklet et innovativt studium og vi har jobbet målrettet med rekruttering i de kanalene studentene er til stede. Samtidig har vi de siste årene jobbet bevisst og målrettet for å vise fram Tolletaten som arbeidsgiver, og gi et tett på og ærlig innblikk i våre tolleres arbeidshverdag. Disse høye søkertallene tar jeg som et tegn på at vi har lyktes, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Blant annet har det vært en TV-serie som mange har fulgt med på, og pandemien har satt ekstra fokus på sikkerhet og beredskap. TV-serien «Toll» hadde premiere på TV 2 våren 2020 og sesong to startet 1. mars.

LES MER:

UiS har åpnet for noen skoleeksamener på campus

LES MER:

Nytt årsstudium på UiS: – Vil dekke et stort behov i regionen

Andre populære utdanninger

Samtidig er en gammel kjenning på topplista. Bachelorutdanningen i sykepleie har over lang tid vært et populært tilbud. Oversikten viser at utdanningen i år har 817 primærsøkere.

Sykepleierutdanningen har sett en ekstrem vekst siden 2013. Toppåret var i 2018, da hadde utdanningen hele 1026 primærsøkere.

På tredjeplass i år finner vi bachelor i økonomi og administrasjon med 552 primærsøkere. Videre følger bachelor i psykologi med 313 primærsøkere. Også bachelor i rettsvitenskap gjør det godt med rekordhøye 300 primærsøkere, en økning på hele 39,5 prosent.

Bachelor i byplanlegging og samfunnssikkerhet, en ny tverrfaglig utdanning som kombinerer samfunnsfag og teknologi, er den tredje mest søkte utdanningen per studieplass.

Det nye årsstudiet i kommunikasjon bidrar til en økning i søkertallene til mediefag på 119 prosent, med 228 primærsøkere til 30 studieplasser. Søkningen til barnehagelærerutdanningene øker med åtte prosent, men de fleste lærerutdanningene går noe tilbake.

LES MER:

Regjeringen vil la flere studere fra hjemmekontor – også etter korona

LES MER:

Studentpakken: Slik skal ti millioner kroner komme deg til gode

Rekordmange søkere

Aldri før har så mange søkt plass på høyere utdanning i Norge, med over 154.000 søkere i år.

Årets søkere er 3.304 flere enn i fjor, en økning på 2,2 prosent. Til høsten er det planlagt i alt 61.673 studieplasser i Norge.

– Det er veldig bra at mange ønsker å ta høyere utdanning. Erfaringen fra tidligere kriser viser at flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige. Det så vi i fjor og det ser vi også i år, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Selv om de fleste aldersgrupper er godt representert blant årets søkere, er økningen i år størst blant de eldste aldersgruppene. Det er i år over 4.200 flere søkere over 30 år enn i fjor.

Etter et år preget av koronapandemi og mye oppmerksomhet rundt det norske helsevesenet, er det litt flere søkere i år på helse- og sosialfagutdanningene, med nær 40.000 førstevalgsøkere. Dermed har mer enn hver fjerde søker helsefag på topp.

Publisert:
Oppdatert:

Dette er de mest populære studiene, og disse er vanskeligst å komme inn på

5054 søkere fått tilbud om studieplass ved Universitetet i Stavanger. Flere utdanninger har blitt vanskeligere å komme inn på.

Oppdatert: