I denne baren er det (nesten) én tappekran per kunde

31 tappekraner og 40 gjester(!). Nå åpner Gulating Pub dørene!

Publisert:
NY PUB: Gulating Pub åpner dørene for øl-glade mennesker fredag 14. juli.

– Forventningene er skyhøye. Vi må jo være optimister - jeg tror vi kan bli et fargerikt tilskudd i gata her. Det er jo ingen som har så mange tappekraner som oss, sier Gulating-investor Endre Refsland til Byas, bare noen timer før åpning.

I oktober i fjor åpnet Gulating et øl-utsalg i Stavanger, inne på Straen Senteret. I mai åpnet de enda et utsalg - på Lura i Sandnes. Og nå, i juli, åpner de egen pub i de tidligere lokalene til Harry Pepper i Stavanger.

Puben ligger i krysset Øvre Holmegate og Kirkegaten. I Fargegata, vet du, på vei inn til «skyggesiden».

Nøklene overtok de 1. juli, og bare to uker senere er det altså klart til åpningsfest. De har med andre ord ikke ligget på latsiden!

– Vi har pusset opp hele lokalet - bygd svært kjølerom i kjelleren, montert masse tappekraner, malt og skiftet gulv. Møbler og styr. Så det har vært travelt. Hele lokalet har fått en skikkelig «opp-shining». Det har vært folk her nesten hele døgnet disse to ukene for å få alt klart - fra sju om morgenen til ti om kvelden, sier Refsland og legger til:

– Jeg vet ikke hva du syns, men jeg er i hvert fall fornøyd med resultatet - jeg syns det ser ganske trivelig ut her, jeg.

(Undertegnede er forresten enig - det er ganske trivelig).

Følg Byas.no på Facebook!

FORVENTNINGSFULL: Gulating-investor Endre Refsland tror baren kan bli et fargerikt tilskudd i den allerede fargerike gata.

Øl som hobby

Folka som står bak Gulating er alt fra IT-folk, revisorer og i transportbransjen. Det de alle har til felles er at de liker øl. Det startet som en hobby, og så har det bare eskalert.

– Det var flere som spurte oss om de kunne starte en pub under Gulating-navnet. Men da tenkte vi som så at det kom til å gå ut over oss hvis de gjorde det dårlig. Så da måtte vi jo pigadø bare gjøre det selv! Det var egentlig sånn det hele startet. Så nå håper vi jo bare at dette skal gå bra og at folk strømmer inn dørene.

Det vil tiden vise. Men det finnes i hvert fall ingen tvil om at godt øl er veldig trendy og at det finnes et godt marked for det.

– Øl er midt i tiden - det er den nye vinen, som de sier. Det har liksom blitt en greie med godt kvalitets-øl, man skal ikke bare ha den vanlige halvliteren som man bøtter ned, lenger. På Gulating vil vi at folk skal drikke bedre, ikke mer.

Flest ølkraner i by'n

Nok øl vil det i hvert fall være. Gulating Pub har kapasitet til cirka 60 personer, men ønsker ikke at det skal være flere enn 40 inne samtidig. Det skal være lite og intimt. Så med 31 (!) tappekraner blir det jo nesten én kran til hver av de tørste kundene.

– Hvorfor så mange kraner?

– Av erfaring vet vi at en typisk kunde på et sted som dette gjerne smaker på 18 forskjellige øl før han går. 18 små smaksglass tilsvarer vel rundt fem halvlitere, men da får du jo smakt på mye mer forskjellig.

– Er det økonomisk lønnsomt med et så stort utvalg til et lite klientell?

– Det vil jo tiden vise - vi får se. Vi har tro på dette konseptet her i Stavanger, og spesielt i denne gaten som vi er i. Jeg har inntrykk av at veldig mange øl-glade folk vandrer opp til nettopp denne gaten. Det gjør jo vi i Gulating selv, også - vi går innom både Bøker & Børst, På Kornet, Hanekam og Cirkus. Jeg tror at vi blir enda et stoppested på veien.

Refsnes tror de kan vinne på å ha et stort og variert utvalg av håndverksøl fra små - og mange lokale - bryggerier. Det blir mye fra Norge og noe fra utlandet.

– Vi går for et litt annerledes og variert utvalg, og satser på god rullering - vi tar ikke inn så mye av hvert øl, sånn at vi kan bytte ofte. På den måten får folk smake på mye forskjellig. Nå har vi for eksempel fått inn et fat med en Russian Imperial Stout, som vi var så heldige å få fra et slovensk bryggeri (HumanFish. Brewery, journ.anm.) - det eneste fatet som er å oppdrive i Europa, faktisk.

SMAKSKASSE: 248 kroner for fem smaksglass, 279 kroner for seks. Man kan også kjøpe halvlitere og hele mugger med øl.

Flying start

Fredag 14. juli smeller det. Inne står stoler og bord klare til å ta i mot pubens første gjester. Ute på framsiden har de fått til en liten uteservering, med benker som folk kan sitte på inntil solveggen.

At de åpner dørene akkurat i tide til Gladmat og folkefest i byen er ikke tilfeldig.

– Vi har hatt i bakhodet at vi ville være åpnet til Gladmaten starter, for da kan vi få en såkalt flying start. Så det har vært et litt bevisst valg. Nå starter vi med et par myke dager og så er det bånn gass i neste uke.

– Nå håper vi bare at folk strømmer inn!

STORT UTVALG: Øl, øl og merre øl! På Gulating Pub har de intet mindre enn 31 (!) tappekraner - flest i hele Stavanger. De skal også opp i omtrent 150 forskjellige flaske-øl.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

Egget slår seg sammen med Hansenhjørnet: – Jeg tror det blir magi!

LES MER:

Seks bedrifter under samme tak: Produserer hver for seg, men selger varene til hverandre

Publisert:

Bar i Stavanger sentrum har gått konkurs

Selskapet bak baren Gulating har gått konkurs.

Publisert: