Dette betyr statsbudsjettet for deg som er ung

Vi har sjekket hva statsbudsjettet kan ha å si for unge i dag.

Oppdatert:
Statsbudsjettet ble publisert torsdag 12. oktober klokka 10.

Torsdag kom forslaget til statsbudsjettet for 2018. Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, sier unge ikke har fått spesielt fokus denne gangen, og at den unge delen av befolkningen kan komme dårlig ut med tanke på «koseskatten» og miljøpolitikken. Her er punktene som kan påvirke deg som er ung:

BSU

Boligsparing for ungdom foreslås å holdes på samme nivå som før, 25.000 kroner i året. Maksimalt sparebeløp vil fortsatt være 300.000 kroner.

– Boligprisene har økt og økt de siste årene, og jeg tror mange unge lengter etter muligheten til å spare enda mer, sier Reitan.

– Dersom de kunne økt enten maksimalt beløp eller årlig beløp kunne det stimulert til mer sparing. Det er urovekkende høye priser på boligmarkedet og det kunne hjulpet flere å komme seg inn der, legger hun til.

LES MER:

Luksusfellen-Hallgeirs beste tips for studentøkonomien

LES MER:

Endret sensurregler etter engasjement fra studenter

Frikort

Frikortgrensen foreslås beholdt på samme nivå som før. Dette betyr at alle skal kunne tjene 55.000 kroner uten å måtte skatte for dem.

HPV-vaksine

7,6 millioner kroner er foreslått til å innføre tilbud om HPV-vaksine til gutter. Dette vil gjelde fra 7. trinn i skolen fra og med skoleåret 2018/19.

Studieplasser

Regjeringen vil satse på IKT. De følger opp fjorårets innføring av 500 nye IKT-studieplasser, og foreslår å øke det til 2000 nye plasser som vil koste 29. millioner.

Fagskole

Fagskolene vil få 638 nye studieplasser, hvis Regjeringen sitt forslag går gjennom. 31,6 millioner kroner vil bli satt av til dette.

LES MER:

Slik blir de nye bussprisene

LES MER:

UiA: – Flere tyverier når temperaturene synker

Yrkesfag

40 millioner kroner skal brukes på økt satsing på yrkesfag, hvis foreslaget kommer gjennom. Midlene vil gå til rekruttering av lærebedrifter og løfting av den fleksible og desentraliserte yrkesfaglærerutdanningen.

Støtte fra Lånekassen

Regjeringen vil fortsette opptrappingen mot elleve måneders studiestøtte, og øker med en kvart måned støtte fra Lånekassen i 2018. Til sammen vil studenter da få 11 og en halv måneds støtte.

– Dette fremkom jo ikke av dette budsjettet, men jeg synes det er positivt at støtten økes med en kvart måned, sier Reitan.

Ungdomsinnsats

Regjeringen forslår å følge opp sin ungdomsinnsats fra 2017 med 70 millioner kroner bevilget til dette. Ungdomsinnsatsen gjøres for å få unge raskt i arbeid eller utdanning. Dette betyr en prioritering av de under 30 år som trenger et arbeidsrettet tilbud

– Det er kjempeviktig at unge kommer raskt ut i arbeid. Voksenlivet kan få en skeiv start dersom man står uten arbeid, mener Reitan.

Studentboliger

Regjeringen foreslår bygging av 2200 studentboliger, som er 300 færre boliger enn det som fikk tilskudd i år.

Folkehøgskole

Folkehøgskolene vil få kuttet støtten med 25 millioner, og studiestøtten til elevene vil også kuttes med 11 millioner. NRK skriver også at tilskudd til alle landets studieforbund er foreslått kuttet med rundt 22 millioner.

– Det er trist hvis dette fører til at færre vil velge folkehøgskole. Mange snakker varmt om tiden på folkehøgskole og at det var en fin måte å bli voksen på, så det er veldig synd hvis disse kuttene vil føre til et dårligere tilbud, sier Reitan.

Airbnb-skatt

Utleieforhold som varer mindre enn 30 dager har hittil vært skattefritt, for de som for eksempel leier ut via Airbnb, men nå legger regjeringen fram forslag om å fjerne dette fritaket.

Dette er også noe som kan påvirke unge, mener Reitan.

– Unge er raske med å hive seg på trender, og flere er fan av muligheten til for eksempel å leie ut rommet sitt i en kortere periode mens de er hjemme eller et annet sted. Nå må de skatte av det, og da er det ikke sikkert det er like attraktivt.

Økt moms

Det er lagt fram forslag om å øke dagens moms-sats fra 10 prosent til 12 prosent. Ifølge NRK vil dette gjøre kulturopplevelser dyrere og påvirke prisen på persontransport.

– Her kommer de unge dårlig ut. Unge folk og studenter spesielt har allerede trang økonomi, og små økninger kan gjøre store utslag. Denne aldersgruppen er jo opptatt av å komme seg på kino, konserter og bruke offentlig transport og hvis det blir dyrere, er det ikke sikkert de får gjort like mye av det, sier Reitan.

Miljøpolitikk

Regjeringen har vedtatt en engangsavgift for elbiler som avhenger av vekten på bilen. Det vil gi utslag på Tesla-biler.

– For unge som er opptatt av miljøet, er det dumt at regjeringen innfører en engangsavgift, sier hun.

– Mange av de som kjører Tesla gjør det nok ikke av miljøhensyn, men fordi det er en billig sportsbil, og da er det dumt at den blir dyrere. Da kan de velge en annen mer miljø-uvennlig sportsbil i stedet, og det er dårlige nyheter for unge som er opptatt av miljø, legger hun til.

LES MER:

LES OGSÅ: Endret sensurregler etter engasjement fra studenter

Publisert:
Oppdatert:

Dette betyr statsbudsjettet for deg som er ung

Vi har sjekket hva statsbudsjettet kan ha å si for unge i dag.

Oppdatert: