Aktuelt

Demonstrerte mot fraværsgrensa: – Jeg føler at man blir syke av fraværsgrensa

– Det er så mange som allerede sliter med fraværet. Når da Torbjørn Røe Isaksen velger å slenge på 10 prosent, og han mener at dette skal hjelpe dagens ungdom, så føler vi egentlig at han bare straffer de og gjør det vanskeligere for folk.

Publisert:
  • Julie Sørensen Molvik

I Kristiansand var det Juni Margrethe Torridal (t.v.) og Karoline Kristiansen som arrangerte demonstrasjonen, med hjelp fra UiA-student Norman Knaus som også holdt appell. Alle foto: Julie Sørensen Molvik.

Det forteller Juni Margrethe Torridal (17) fra Tangen videregående skole og Karoline Kristiansen (17) fra Kvadraturen videregående skole som tok initiativ til demonstrasjon mot fraværsgrensa. En videregående elev, en lærer, en politiker og en UiA-student holdt appell under demonstrasjonen i Markens.

LES MER:

– Med fraværsgrensa blir det helt umulig

Noen av de som hadde møtt opp på demonstrasjonen mot fraværsgrensa onsdag ettermiddag, med Norman Knaus som holder appell. Alle foto: Julie Sørensen Molvik Noen av dem som hadde møtt opp på demonstrasjonen mot fraværsgrensa onsdag ettermiddag, med Norman Knaus som holder appell.

Ønsker å forhindre skulk

Regelen som det onsdag ble demonstrert mot, og som det tidligere i oktober også ble demonstrert mot over flere steder i landet, sier følgende (hentet fra udir.no):

«Hvis en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i timene i et fag, vil han eller hun som hovedregel ikke ha rett til å få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget, og læreren kan heller ikke sette slike karakterer.»

Hensikten er å motivere elevene til jevn innsats, og å forhindre skulk. Det som dog har skapt debatt blant både elever, lærere og leger, er blant annet at kjøretimer og sykdom uten legeerklæring ikke er godkjent fravær. Spesielt for unge med psykiske lidelser kan det være vanskelig å få legeerklæring, som anonym (17) skrev om i et innlegg i Aftenposten.

– Jeg føler at man blir syke av fraværsgrensa. Han (Torbjørn Røe Isaksen) er helt drøy. Er du borte to dager i et fag, så har du allerede strøket. Så da man du jo like godt droppe ut, forteller Karoline.

LES MER:

Hva må til for å gjøre Kristiansand til en bedre by for unge?

drgh De som hadde møtt opp viste klart hva de mente om den nye fraværsregelen.

– For min del har regelen funket

To av dem som møtte opp, har litt delte meninger om fraværsgrensa.

– Jeg er litt delt. For min del har den nye regelen funket, jeg er mer på skolen nå. Før var jeg litt mer slapp, hvis jeg for eksempel mistet bussen, så var det stress å vente på en ny. Også jeg slet også litt med hodepine, forteller Gunnar Klepp Madsen (19) fra Tangen videregående skole.

Mathias Bue (19) er alltid på skolen, men han er fremdeles skeptisk til tingene man får fravær for.

– Hvis man for eksempel har mentale problemer, eller skal ta lappen, så burde ikke dette telle. Også syns jeg at lærerne burde stole på foreldrene hvis de skriver en beskjed om grunnen til at eleven har vært borte. forteller Mathias, med støtte fra Gunnar.

Gunnar Klepp Madsen (t.v.), Mathias Bue og Guri Skueland påpeker også at flere elever lærer bedre av å lese hjemme. Gunnar Klepp Madsen (t.v.), Mathias Bue og Guri Skueland påpeker også at flere elever lærer bedre av å lese hjemme.

– Det rammer de svakeste

En av dem som holdt appell, var Tangen-elev Mona Dia (17).

– Jeg mener det rammer de svakeste. Jeg har klart meg helt fint, men jeg vet om flere som sliter. Det de vil er jo å minske fraværet, men hvis man for eksempel sliter med depresjoner og ikke får gått på skolen, fremhever man jo bare at det er de som er problemet. I tillegg er det veldig dyrt for en legetime, spesielt for dem som bor på hybel og bare får borteboerstipend, sa Mona til KRSby før demonstrasjonen.

Mona Dia (17) er elev ved Tangen videregående, og var en av flere som holdt appell under demonstrasjonen. Mona Dia (17) er elev ved Tangen videregående, og var en av flere som holdt appell under demonstrasjonen.

– Hvilke andre tiltak kunne politikerne innført for å forhindre skulking?

– De kunne fått flere helsesøstre, for der møter man ofte en stengt dør. Og at lærerne heller kan prate med dem som stryker, og prøve å motivere og finne problemet.

Juni mener også at man heller burde finne roten i problemene til de som ikke er på skolen.

– En elev på Tangen kom ut fra skolen med 60 prosent fravær i fjor, og dette var et eksempel på at man burde ha 10 prosent i stedet. Jeg syns da heller man kan kontakte elevene, og snakke om det. Så de kan få hjelp på andre måter.

Norman Knaus er i dag sosiologi-student ved UiA, selv om han aldri trodde han skulle komme seg gjennom videregående. Norman Knaus er i dag sosiologistudent ved UiA, selv om han aldri trodde han skulle komme seg gjennom videregående.

UiA-student Norman Knaus (27) holdt også appell, hvor han delte sin livshistorie. Han fortalte blant annet om at han flere ganger droppet ut av skolen, men at grunnen til at han til slutt kom seg gjennom var motivasjon fra lærere og ikke press fra systemet.

– Jeg ville dele historien min slik at flere som sliter kanskje kan få hjelp. Og i stedet for den nye fraværsgrensa, mener jeg det er bedre om lærerne kan få muligheten til å motivere elever som sliter med fravær.

Talte for lærerne som er mot

Lærer ved Tangen videregående skole, og leder i skolens landsforbund i Vest-Agder, Egil Gundersen delte også sitt syn på saken. Han nevnte blant annet ekstra-arbeid for lærerne i form av papirarbeid, at det blir verre for de med kroniske eller psykiske lidelser, og motivasjon blant elevene som grunner til hvorfor han er mot fraværsgrensa.

– «Hvis du passerer denne grensa, så får du ikke karakter i faget. Skaper dette motivasjon? (…) Jeg har mange lærere bak meg som er mot.», var noe av det Gundersen sa under appellen sin.

Selv om ikke oppmøte var like høyt om forventet, var Norman fornøyd og håper ikke at elevene gir opp kampen.

– Det vi ville med demonstrasjonen var jo å styrke kampen mot fraværsgrensa! Slik at det ikke bare dabber av, men at elevene holder kampen gående.

LES MER:

Astrid (18) har hele livet levd med en syk far

Publisert:

– Folk kommer syke på skolen hele tiden

Høyre: – Regelen er viktig.

Publisert: