Cecilie (27) var 14 år da hun fant ut hva hun ville bli: – Jeg har vært utrolig heldig

Cecilie Marjatta Välinen (27) fra Godeset elsker musikal. Nå har hun trent opp hovedrollene i Billy Elliot-musikalen i Sandnes. Der spiller hun også selv!

Oppdatert:
For Cecilie Marjatta Välinen kan det aldri bli nok Billy Elliot. Det var den første musikalen hun så på West End i London, og hun var også med da Folketeateret satt opp forestillingen i Oslo i 2014.

– De hadde aldri danset ballett før, forteller Cecilie Marjatta Välinen om de to guttene som har sikret seg hovedrollen som Billy Elliot.

I ett år har Välinen drevet det de har kalt Billy-skolen i Oslo. Først brukte hun ett år på å velge ut de som skulle spille de store rollene Billy Elliot og Michael, Elliots bestevenn.

Guttene som har fått hovedrollen, heter Eric Backström og Jesper Leporanta. De er begge fra Oslo. Produksjonen fant nemlig ikke flinke nok lokale gutter. (Krever Aftenbladet-abonnement).

– Hvordan føles det egentlig å kunne ta æren for noe sånt?

– Veldig stas. Det er helt utrolig å se hva de har fått til, sier hun og smiler.

– Etter å ha trent dem to ganger i uken i ett år, føles de mer som brødrene mine, forteller danseren, som mener de har gått fra gutter til «små menn» i løpet av tiden hun har kjent dem.

Følg Byas.no på Facebook!

Skulle egentlig satse på håndball

Välinen danset ikke før hun ble 14 år. Hun var egentlig håndballkeeper, og på full fart inn på kretslaget, da hun fikk et innfall om å slutte med håndball, og begynne med dans i stedet.

Hvorfor vet hun ikke, men ideen kan ha startet på Rogaland teater ni år tidligere.

Som femåring så nemlig Välinen Ronja Røverdatter med mormor, og det beskriver hun som «magisk».

– Jeg husker at jeg ventet på Ronja Røverdatter etter forestillingen, og da hun endelig kom, gjemte jeg meg bak mormor, sier hun og ler.

Hun har et veldig nært forhold til musikalen Billy Elliot. Det var den første produksjonen hun så på West End. Da var hun på klassetur med danselinja på Lundehaugen videregående skole i 2009.

Det beskriver hun som «helt fantastisk». Det var på samme turen hun bestemte seg for å satse på en karriere innen dans og teater. 

– Da sto jeg med to-tre par dansesko i hendene og tenkte «nå bare gjør jeg det. Jeg kjøper disse skoene og satser»

Siden det har det kun handlet om dans, teater og musikk for 27-åringen. Hun tok bachelor i dans og pedagogikk på Universitetet i Stavanger, og tok fagskoleutdanning i musikkteater ved «musikal-skolen» Bårdar Akademiet.

Cecilie Marjatta Välinen deler garderobe med blant annet Gretelill Tangen og Britt Synnøve Johansen. - Det er ganske sykt å få jobbe med forbildene sine, sier hun.

– Må jobbe hardt

Første jobb fikk hun i Oliver Twist-musikalen på Sandnes kulturhus i 2009. Hun jobbet med musikkteaterproduksjoner i regionen i tre år, før hun flyttet til Oslo, hvor hun har hatt base de fem siste årene.

Der har hun blant annet jobbet med musikaler som «Evita», «RENT» og «Annie» og var også med på Folketeaterets versjon av Billy Elliot i 2014. Välinen gleder seg også til sitt fjerde år som pirat i Dyreparkens forestilling om Kaptein Sabeltann.

– Jeg har vært utrolig heldig og hatt enormt spennende jobber, sier hun. Det er veldig inspirerende å få jobbe og lære av store forbilder i de produksjonene jeg jobber med.

Hun nikker bort mot rekken av kvinner hun deler garderobe med. Ved siden av henne sitter blant annet de lokale heltene hennes Gretelill Tangen og Britt-Synnøve Johansen.

Håper musikkteater-satsningen fortsetter

Välinen stortrives som ensemble i Billy Elliot ved Sandnes kulturhus, og synes det er bra at kulturhuset satser stort på musikkteater.

– De har med seg noen av de beste skuespillerne og sangerne fra Oslo her. Jeg håper virkelig at folk i regionen kjenner sin besøkstid. Det blir en skikkelig bra forestilling man ikke bør gå glipp av!

I tillegg til å stå på scenen selv, har Välinen ansvaret for alle 36 barna i produksjonen. Det forteller hun er litt av et ansvar.

Hun håper at regionen fortsetter med satsningen på musikkteater.

– Jeg er veldig spent på hva som vil skje på Rogaland Teater nå med ny teatersjef. Jeg håper han satser på forestillinger som gir barn og unge en magisk opplevelse, slik jeg selv opplevde da jeg så Ronja Røverdatter da jeg var liten.

Publisert:
Oppdatert:

Cecilie (28) fra Stavanger har Kaptein Sabeltann som kollega

På kontoret i Kjuttaviga jobber 28-åringen som både pirat og landsbykone.

Oppdatert: