Disse UiS-studentene redder liv med mobilen

- Vi får bruke skillsa våre til å gjøre en forskjell!

Publisert:
ACBHJELP: Denne gjengen står bak mobilappen som skal redde liv.

Det sier datastudent ved UiS Gustav Nødland (21) fra Sandnes.

\- Til å begynne med var dette et prosjekt vi gjorde i forbindelse med et fag forrige semester, men vi har bare fortsatt arbeidet.

- Å?

\- Ja. Du hører jo hele tiden om folk som gjør ting under studiet som tar helt av. Facebook, for eksempel. Uten sammenligning forøvrig, men du vet jo aldri, fortsetter Gustav og ler.

Følg Byas.no på Facebook!

ABC-GJGENGEN: F.v Nicolas Kolnes-Kassis, Fredrik Jonsbråten, Ivan-Louis Miranda Husebø, Andreas Kvist og Gustav Nødland.

Redder liv via app

Sammen med medstudentene Andreas Kvist (23) fra Drøbak, Ivan-Louis Miranda Husebø (23) fra Stavanger, Nicolas Kolnes-Cassis (31) fra Sola, Fredrik Jonsbråten (44) fra Bryne, samt Olav Salhu og Fredrik Kloster (som ikke var til stede da vi snakket med gjengen), har Nødland utviklet livredderappen ABChjelp og nettsiden med samme navn. Sju mann, et team. Hundrevis av arbeidstimer.

Appen er tilgjengelig gratis for nedlastning for iphone-, og android-, og windowstelefoner.

Får noen hjertestans står det om bare minutter og sekunder. Da gjelder det å få hjelp raskt.

Kort fortalt er tanken med ABChjelp å kartlegge hvor nærmeste potensielle livredder og nærmeste hjertestarter er, i real time.

\- Får noen hjertestans står det om bare minutter og sekunder. Da gjelder det å få hjelp raskt, sier Andreas.

\- Noen ganger kan det ta flere minutter til ambulansen er på stedet, men med ABChjelp kan livredningssentralen fort sjekke om det er noen livreddere i umiddelbar nærhet til pasienten, ringe de og be de hjelpe til i mellomtiden. Med en kompetent HLR-hjelper på stedet øker sjansen for å overleve betraktelig. Dette kan redde liv.

**Glad i Stavanger? Da lurer du kanskje på

LES MER:

hvordan Fargegata så ut før alle fargene kom

?**

Slik fungerer ABChjelp

1300 registrerte livreddere allerede

For å bli registrert i appen må sertifiserte HLR-livreddere laste den ned, fylle ut nødvendig informasjon og få godkjent kompetansen sin etter standard krav. Så gjelder det å ha mobilen på seg, og appen på.

\- Godkjenning av kompetanse må vi ha rett og slett fordi en skal kunne stole på appen. I tillegg er det viktig å påpeke at ja, appen følger med på hvor du er, men dataen blir slettet etter kort tid. Det er kun posisjoner som er nyere enn 10 minutter som er synlige, sier Fredrik.

Så langt er har 1300 livreddere registrert seg, og gutta har inngått samarbeid med AMK Stavanger og Sør-Rogaland.

\- I første omgang skal vi ha en testperiode, men håpet er at de kan ta den i bruk. Etter hvert er håpet at alle som jobber i helsesektoren blir oppfordret til å bruke den, sier Andreas.

Vi har 1300 brukere nå, men potensielt er det mange tusen som kan være registrert.

\- Samtidig er et basic HLR-kurs noe ganske mange har. Jobber du i det offentlige, i brann, politi, eller i offshore-industri eller lignende kan du garantert HLR, men det er også veldig mange andre bedrifter som utfører HLR-kurs med sine ansatte. Vi har 1300 registrerte nå, men potensielt er det mange tusen som kan være med, sier Ivan-Louis.

- Dette kan jo fungere overalt, ikke bare i Rogaland?

\- Ja. Vi er ikke de første til å lage en slik tjeneste, det har blitt gjort i flere andre land, men vi er de første i Norge. Det er ingen grunn til at appen ikke skal fungere over hele landet, sier Nikolas, og legger til at det ikke er kommersielle interesser knyttet til ABChjelp.

**App-utvikling er en ting som foregår på UiS. En ganske annen er den

LES MER:

årlige boytoy-auksjonen som er like rundt hjørnet

!**

UTVIKLERE: Ivan-Louis Miranda Husebø, Nicolas Kolnes-Cassis, Fredrik Jonsbråten og Gustav Nødland håper enda flere vil ta appen i bruk.

Ideen kom fra ambulansesjåfør

Ideen til konseptet var det imidlertid ikke gutta på universitetet som hadde. Den var det ambulansesjåfør Jarle Norheim jr som fikk, da ambulansetjenesten på Moi ble lagt ned. Plutselig fikk ambulansen en utrykningstid på over en halvtime, før den nådde innbyggerne i Moi og Lund kommune.

\- Lund er som mange andre steder i Norge veldig ruralt og langt mellom folk. Det er klart at det fort kan gå mye tid før en er på stedet med ambulanse, sier Norheim.

Og det er alvorlig, når en vet at sjansen for å overleve ved hjertestans minsker med ti prosent for hvert minutt som går uten hjelp.

Det er kun posisjoner som er nyere enn 10 minutter som er synlige.

Selv om han hadde ideen måtte Norheim til UiS for å få den riktige tekniske kompetansen.

\- Og de gutta var jeg heldige med. De er en veldig fin gjeng. Nå blir det først et prøveprosjekt med AMK for å utbedre appen, hvor vi kvalitetssjekker og utbedrer brukervennligheten.

- Dere har 1300 registrerte. Hvor mange trenger dere?

\- Så mange som mulig. Alle som kan HLR er hjertelig velkomne til å laste ned appen og bli med. Framover blir det mer og mer utvikling, og flere søknader om midler, slik at vi kan levere til hele landet. Så lenge vi får inn midler er det ingen begrensninger!

**Det er forresten flere studenter i Stavanger som gjør seg bemerket. Nylig ble

LES MER:

Karoline Aspoaas Kvinnesland (25) kåret til ShapeUp-jenta 2015

!**

Publisert:

Snart fylles denne salen opp med gamere

Høstferie betyr Warpzone med neseskriving (!), hoppeslott (!!) og enorme mengder dataspill.

Publisert: