Aktuelt

Snart går fristen ut for å søke på videregående

Sent ute? Fristen går ut neste uke!

Publisert:
  • Magnus Nødland Skogedal
Tangen videregående tilbyr seks forskjellige linjer. Foto: Lars Hoen

– Foreløpig har vi fått inn 7017 søknader, og da har vi i prinsippet 1010 personer som enda ikke har søkt. Mange av disse vil heller ikke søke, på grunn av at de begynner på privatskoler eller andre typer skoler, så vi forventer ikke at vi får inn søknader fra alle, sier inntaksleder Reidar Kyllesdal i Vest-Agder fylkeskommune.

Fristen for å søke videregående utdanning er tirsdag 1. mars. Det er mulig å levere inn søknad helt til klokka 23.59 den dagen.

Hva synes elevene egentlig om skolekantinene?

KKG hadde høyest karakterkrav i fjor. Foto: Tore André Baardsen KKG hadde høyest karakterkrav i fjor. Foto: Tore André Baardsen

Høyest krav på KKG

I fjor var det studiespesialisering IB (International Baccalaureate) på Kristiansand Katedralskole Gimle som hadde høyeste karakterkrav for å komme inn på førsteåret, med 49,5. Dette er også populært i år.

– Vi ser at et nytt tilbud innen medier og kommunikasjon har ført til økt søking til de skolene som tilbyr det. Det er også gode søkertall til de mer krevende linjene, slik som internasjonale tilbud og forskerlinjer. Det er fortsatt litt tidlig, så vi kan ikke si om noe skiller seg veldig ut enda, sier han.

Reiser landet rundt for å lokke studenter til Kristiansand

Vågsbyd videregående tilbyr musikk, dans, drama og to linjer for studiespesialisering. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland Vågsbyd videregående tilbyr musikk, dans, drama og to linjer for studiespesialisering. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

For sent ute?

Søking til videregående skole gjøres via internett.

– Man går inn på vigo.no, logger på med MinID og får da tilgang til å legge inn sine ønsker. Få gjerne rådgiver på skolen til å hjelpe deg med å søke hvis du ennå ikke har gjort det. Har du ikke MinID, må du kontakte difi for å få dette. Er det andre tekniske problemer med å søke, kan du kontakte oss for å få hjelp.

– Hva skjer hvis man er for sent ute?

– De som er for sent ute må kontakte sine rådgivere på skolen. Vi skal også hjelpe de som er for sene, men de vil få en dårligere plassering i inntaket.

Ragnhild (17) reiser verden rundt på seilskip

Kvadraturen skolesenter tilbyr mange praktiske fag. Foto: Reidar Kollstad Kvadraturen skolesenter tilbyr mange praktiske fag. Foto: Reidar Kollstad

Mange får førstevalget

Elever må vente til sommeren før de finner ut av hvor de har kommet inn.

– Inntaksdatoen er den 7. juli. Grunnen til at den er såpass sen er at vi også må få inn de nyeste eksamenskarakterene før vi gjør tildelingen. Etter det har vi et andreinntak den 4. august.

Tall fra andre år viser at veldig mange kommer inn på det de ønsker seg.

– De siste årene har omtrent 91 prosent av alle søkere kommet inn på sitt førstevalg. For de som søker seg inn på tredjeåret er prosenten enda høyere, og for de som søker seg inn på førsteåret får rundt 85 prosent sitt førstevalg.

Publisert:

– Jeg ble utrolig overrasket da jeg ikke kom inn

Kampen om å få plass på idrettslinja ved Kristiansand katedralskole Gimle har aldri vært tøffere. Dermed var det bare én av disse tre venninnene som kom inn.

Publisert:
  • Anette Larsen