Utesteder fjerner bord og stoler: – Det beste hadde vært om vi ble pålagt å stenge
Permitteringsvarsler er sendt ut og antall sitteplasser reduseres. Uvisshet råder hos utesteder som må følge restriksjoner de ikke vet hvordan de skal tolke.
OPPDATERING: Fra og med klokken 18 den 12. mars blir det blant annet lagt ned forbud mot og stenging av alle virksomheter i serveringsbransjen. Unntaket er kantiner og spisesteder som kan legge til rette for minst én meter avstand mellom gjestene. Tiltakene vil i skrivende stund gjelde to uker fram i tid - til 26. mars 2020.
– Her er det akkurat én meter, sier daglig leder ved utestedet Bøker og Børst i Øvre Holmegate, Tom Brekke.
Han står ute i bakgården til utestedet sitt i Øvre Holmegate, bedre kjent som Fargegata. Her er det normalt plass til 30 personer, men nå kan han maks ha 15 gjester i bakgården på én gang.
– Jeg regnet med at det ville komme ytterligere restriksjoner. Personlig mener jeg at vi er altfor seint på banen. Det beste hadde vært om vi ble pålagt å stenge, sier Brekke.
Halvert kapasitet
Han ønsker derimot ikke å stenge bedriften selv. Dersom myndighetene pålegger ham å stenge, utløses andre permitteringsregler som gjør at staten kan ta en større del av regningen.
For det kan fort bli permitteringer. Brekke sendte ut varsel til sine 14 ansatte i går.
Nå prøver han så godt han kan å innordne seg etter restriksjonene som ordførerne på Nord Jæren presenterte i går. Publikumstaket på 500 personer per arrangement består, men nå er alle arrangement med over 50 personer meldepliktige.
I tillegg må det legges til rette for at personer kan holde én meters avstand til hverandre. Slike restriksjoner rammer restaurant- og utelivet hardt.
Derfor har Brekke torsdag formiddag fjernet ni bord og 14 barstoler. Innendørs er kapasiteten halvert, fra 70 til 35 personer.
– Vi prøver å legge til rette så godt vi kan, ta forholdsregler og følge restriksjonene fra kommunen. Men dette er en ny situasjon for alle parter, sier Brekke
– Fengsel?!
Også litt lengre opp i gata råder usikkerheten. Daglig leder ved Cirkus, Kristoffer Hansen, jobber med å få oversikt over bord og stoler som skal fjernes fra lokalet, slik at utestedet følger restriksjonene til kommunen.
På Stavanger kommunes nettsider står det at «overtredelser kan straffes med bot eller fengsel inntil 2 år».
– Én meter, hva betyr det? Er det et ektepar som sitter ved siden av hverandre, så må Christina som står bak disken to år i fengsel?!
Hansen skjønner at han setter det på spissen, men han er ikke sikker på om det han gjør er riktig.
– Hva skjer med uteserveringen, for eksempel?
Hansen setter hodet litt på skakke, løfter skuldrene og slår ut med armene.
– Vi prøver å tolke reglene etter beste mening. For oss, og alle andre jeg har snakket med i bransjen, så går helsa først. Vi vil selvsagt følge reglene, sier han.
Cirkus har lov til å ha 156 personer i lokalet samtidig, dette vil bli redusert til 90. Dette er over grensen som kommunen har satt, derfor er utestedet nødt til å benytte seg av kommunens meldeskjema.
Informasjonsskriv fra kommunen
Stavanger kommune sendte like før klokka 12 ut et informasjonsskriv til byens bevillingshavere.
Her understreker kommunen at byens skjenkesteder ikke trenger å melde fra om drift daglig, men kan melde fra om drift over en periode.
– Hensikten med dette er at arrangør selv skal vurdere risikoen ved at arrangementet/sammenkomsten gjennomføres. Egenerklæringsskjemaet skal være innsendt minimum 24 timer før arrangementet avholdes, skriver juridisk rådgiver Linn Sliper i e-posten.
Kommunen melder også at antall gjester må reduseres og at alle personer må kunne holde minimum én meters avstand til andre i hele lokalet.
– Den mest effektive måten å etterfølge dette, vil nok være å begrense antall mennesker man slipper inn samtidig, skriver Sliper.
Tror bransjen må stenge
Både Hansen og Brekke i Fargegata har merket at færre personer benytter seg at byens uteliv. Cirkus-sjefen tror at de som fortsatt benytter seg av byens vannhull, vil møte stengte dører til slutt.
– Vi er et av landene i verden med flest smittede per innbygger, i tillegg er Rogaland er i toppen nasjonalt med antall koronasmittede. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at utestedene til slutt blir pålagt å stenge, sier Hansen.
Også Brekke er skeptisk, men holder motet oppe så lenge kafeen og utestedet hans er åpent.
– Vi kan ikke gå rundt og være deprimerte. Nå må vi bare prøve å løse dette på en best mulig måte. Vi har forsatt åpent og folk er velkomne, men er du syk er det best om du holder deg hjemme, sier Brekke.
Alle serveringssteder må stenge dørene: – Et dramatisk, men korrekt grep
Unntaket gjelder kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst en meters avstand.
Relaterte artikler
- AKTUELTKorona-utbruddet: Vurderer å stenge eller begrense antall gjester på restauranter og utesteder3 ÅR SIDEN
- AKTUELTFiktive gjester skal sørge for at folk holder avstand på Hanekam3 ÅR SIDEN
- AKTUELTNy nasjonal skjenkestopp ved midnatt: - Mange står på kanten av stupet nå3 ÅR SIDEN
- AKTUELT– Taper over 100.000 kroner i omsetning hver uke3 ÅR SIDEN
- AKTUELTInntektene falt med over fire millioner og millionoverskuddet forsvant2 ÅR SIDEN
- AKTUELTSlik kommer uteserveringen i Vågen til å se ut en stund til3 ÅR SIDEN