Utesteder fjerner bord og stoler: – Det beste hadde vært om vi ble pålagt å stenge

Permitteringsvarsler er sendt ut og antall sitteplasser reduseres. Uvisshet råder hos utesteder som må følge restriksjoner de ikke vet hvordan de skal tolke.

Oppdatert:
Daglig leder ved Bøker og Børst, Tom Brekke, sørger for at det er minst en meter mellom bordene i bakgården. Restriksjonene fra kommunen er for å begrense risikoen for koronasmitte.

OPPDATERING: Fra og med klokken 18 den 12. mars blir det blant annet lagt ned forbud mot og stenging av alle virksomheter i serveringsbransjen. Unntaket er kantiner og spisesteder som kan legge til rette for minst én meter avstand mellom gjestene. Tiltakene vil i skrivende stund gjelde to uker fram i tid - til 26. mars 2020.

– Her er det akkurat én meter, sier daglig leder ved utestedet Bøker og Børst i Øvre Holmegate, Tom Brekke.

Han står ute i bakgården til utestedet sitt i Øvre Holmegate, bedre kjent som Fargegata. Her er det normalt plass til 30 personer, men nå kan han maks ha 15 gjester i bakgården på én gang.

– Jeg regnet med at det ville komme ytterligere restriksjoner. Personlig mener jeg at vi er altfor seint på banen. Det beste hadde vært om vi ble pålagt å stenge, sier Brekke.

Halvert kapasitet

Han ønsker derimot ikke å stenge bedriften selv. Dersom myndighetene pålegger ham å stenge, utløses andre permitteringsregler som gjør at staten kan ta en større del av regningen.

For det kan fort bli permitteringer. Brekke sendte ut varsel til sine 14 ansatte i går.

Nå prøver han så godt han kan å innordne seg etter restriksjonene som ordførerne på Nord Jæren presenterte i går. Publikumstaket på 500 personer per arrangement består, men nå er alle arrangement med over 50 personer meldepliktige.

I tillegg må det legges til rette for at personer kan holde én meters avstand til hverandre. Slike restriksjoner rammer restaurant- og utelivet hardt.

Derfor har Brekke torsdag formiddag fjernet ni bord og 14 barstoler. Innendørs er kapasiteten halvert, fra 70 til 35 personer.

– Vi prøver å legge til rette så godt vi kan, ta forholdsregler og følge restriksjonene fra kommunen. Men dette er en ny situasjon for alle parter, sier Brekke

Bøker og Børst har fjernet bord og sitteplasser både ute og inne. Kapasiteten er halvvert.

– Fengsel?!

Også litt lengre opp i gata råder usikkerheten. Daglig leder ved Cirkus, Kristoffer Hansen, jobber med å få oversikt over bord og stoler som skal fjernes fra lokalet, slik at utestedet følger restriksjonene til kommunen.

På Stavanger kommunes nettsider står det at «overtredelser kan straffes med bot eller fengsel inntil 2 år».

– Én meter, hva betyr det? Er det et ektepar som sitter ved siden av hverandre, så må Christina som står bak disken to år i fengsel?!

Kristoffer Hansen ved Cirkus er usikker på hvordan han skal tolke reglene, men har så vidt begynt å fjerne bord og stoler.

Hansen skjønner at han setter det på spissen, men han er ikke sikker på om det han gjør er riktig.

– Hva skjer med uteserveringen, for eksempel?

Hansen setter hodet litt på skakke, løfter skuldrene og slår ut med armene.

– Vi prøver å tolke reglene etter beste mening. For oss, og alle andre jeg har snakket med i bransjen, så går helsa først. Vi vil selvsagt følge reglene, sier han.

Cirkus har lov til å ha 156 personer i lokalet samtidig, dette vil bli redusert til 90. Dette er over grensen som kommunen har satt, derfor er utestedet nødt til å benytte seg av kommunens meldeskjema.

Brekke i Bøker og Børst sendte ut permitteringsvarsel til sine ansatte i går kveld.

Informasjonsskriv fra kommunen

Stavanger kommune sendte like før klokka 12 ut et informasjonsskriv til byens bevillingshavere.

Her understreker kommunen at byens skjenkesteder ikke trenger å melde fra om drift daglig, men kan melde fra om drift over en periode.

– Hensikten med dette er at arrangør selv skal vurdere risikoen ved at arrangementet/sammenkomsten gjennomføres. Egenerklæringsskjemaet skal være innsendt minimum 24 timer før arrangementet avholdes, skriver juridisk rådgiver Linn Sliper i e-posten.

Kommunen melder også at antall gjester må reduseres og at alle personer må kunne holde minimum én meters avstand til andre i hele lokalet.

– Den mest effektive måten å etterfølge dette, vil nok være å begrense antall mennesker man slipper inn samtidig, skriver Sliper.

Cirkus har plass til 156 gjester, dette reduseres til 90, opplyser Hansen. På sikt tror han alle utestedene i byen blir pålagt å stenge.

Tror bransjen må stenge

Både Hansen og Brekke i Fargegata har merket at færre personer benytter seg at byens uteliv. Cirkus-sjefen tror at de som fortsatt benytter seg av byens vannhull, vil møte stengte dører til slutt.

– Vi er et av landene i verden med flest smittede per innbygger, i tillegg er Rogaland er i toppen nasjonalt med antall koronasmittede. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at utestedene til slutt blir pålagt å stenge, sier Hansen.

Også Brekke er skeptisk, men holder motet oppe så lenge kafeen og utestedet hans er åpent.

– Vi kan ikke gå rundt og være deprimerte. Nå må vi bare prøve å løse dette på en best mulig måte. Vi har forsatt åpent og folk er velkomne, men er du syk er det best om du holder deg hjemme, sier Brekke.

Publisert:
Oppdatert:

Alle serveringssteder må stenge dørene: – Et dramatisk, men korrekt grep

Unntaket gjelder kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst en meters avstand.

Oppdatert: