Disse korona-tiltakene gjør kjøpesentrene

Koronaviruset kan sette flere butikker ut av spill. Alle kjøpesentre Byas har snakket med har iverksatt tiltak for å begrense smittespredning.

Publisert:
Kvadrat er et av flere kjøpesentre i regionen som tar forholdsregler knyttet til koronautbruddet.

– Vi forbereder oss på at en butikk må stenge på grunn av virusutbruddet, sier sikkerhetssjef i Olav Thon Gruppen, Ola Stansborg, til Byas.

Det aktuelle scenarioet sikkerhetssjefen beskriver har ikke skjedd, men selskapet har sendt ut informasjon til sine kjøpsentre om hva de skal gjøre om smitten først blir påvist. Alle skal være best mulig forberedt og ta forholdsregler.

Olav Thon Gruppen eier nærmere 100 kjøpesentre over hele landet, deriblant Amfi-kjeden. Her ved Amfi Madla.

Amfi-sentrene og Kvadrat

Olav Thon Gruppen eier flere av distriktets største kjøpesentre. Blant annet Kvadrat, Madla Amfi og Amfi Vågen i Sandnes. Sentre hvor flere tusen mennesker passerer gjennom gangene seks dager i uka.

Dersom det blir påvist smitte i en butikk må situasjonen kartlegges. Den aktuelle butikken vil bli stengt, det samme gjelder deler av senteret dersom det er nødvendig.

– Vi følger rådene fra Folkehelseinstituttet nøye. Berøringsflater vaskes oftere. Vi har hengt opp plakater med informasjon om råd for håndvask, ved noen av sentrene er det også satt ut håndsprit, forteller Stansborg.

Dette er status

Beredskapssjefen i Stavanger kommune, Torstein Nielsen, sa til Byas mandag at situasjonen utvikler seg i et raskt tempo. Han bekreftet samtidig at kommunen vurdere å stenge eller begrense antall gjester ved restauranter og utesteder for å redusere risikoen for koronasmitte.

Tirsdag kveld ble 14 nye tilfeller av koronasmitte bekreftet i Stavanger, i tillegg til fire nye tilfeller i Sandnes.

Sykepleier Karen Vinje på vei ut på parkeringsplassen utenfor Sandnes legevakt for å teste personer for eventuell koronasmitte. Per 11. mars er 54 personer i Stavanger og Sandnes smittet av viruset.

I de to mest folkerike kommunene i Rogaland er det nå totalt 54 personer som er smittet av koronaviruset - 38 personer i Stavanger og 16 i Sandnes.

Både Stavanger og Sandnes kommune har lagt begrensinger på hvor mange publikumere som kan være på et arrangement samtidig, noe som har ført til at flere kulturinstitusjoner har avlyst sine arrangementer.

Kjøpesenteret Arkaden sett fra Klubbgata. Her er renholdet økt som følge av virusutbruddet.

Arkaden Torgterrassen

Ved Arkaden Torgterrassen er Cool Spots pop up-marked utsatt på ubestemt tid. Senterleder Elisabeth Schibevaag bekrefter at avgjørelsen er tatt etter en vurdering av koronasituasjonen og i henhold til arrangementsreglene til kommunen.

– Det er vanskelig å si hvor mange som kommer på bakgrunn av et Facebook-arrangement. Det var likevel så mange som hadde trykket «interessert» at vi valgte å avlyse, sier hun til Byas.

Hun legger til at senteret foreløpig har åpent som normalt, men at de følger råd og veiledning fra nasjonale helsemyndigheter.

Toalett- og inngangspartier har fått opp plakater med informasjon om håndhygiene. Senteret har økt ventilasjonen, mens fellesarealer og berøringsflater rengjøres oftere.

– Vekterne våre har også blitt utstyrt med beskyttelsesutstyr, slik at personer som kan være smittet kan få hjelp dersom de trenger det, sier Schibevaag.

Senterleder ved Tvedtsenteret, Jarleif Tvedt, opplyser at Tvedt Eiendom har bedt alle senter-ansatte om å følge rådene om god håndhygiene.

Tvedtsenteret / Magasin Blaa

Ved Tvedtsenteret har renholdet økt, opplyser senterleder Jarleif Tvedt.

– Vi har førstegangsrenhold om morgenen, så har vi påfølgende renhold av risikoområder utover dagen, sier han.

Tvedt Eiendom AS eier også Magasin Blaa i Stavanger sentrum og Raglamyrsenteret i Haugesund. Alle forholdsregler selskapet tar knyttet til koronautbruddet, gjelder for alle sentrene, opplyser Tvedt.

– Vi oppfordrer også alle butikkansatte til å være påpasselige med egen håndhygiene. Vi har informasjon på toalettene og følger de retningslinjene som helsemyndighetene måtte komme med, sier han.

Senterledelsen i Herbarium prøvde å bestille antibac-stativer, men leverandøren var utsolgt. Etter planen kommer disse på plass i løpet av uka.

Herbarium

Sentrums nyeste senter, Herbarium, har lagt inn bestilling på antibac-stativer. På grunn av virussituasjonen var leverandøren utsolgt, men stativene forventes å være på plass i løpet av uka.

– Vi har også tatt en runde med vaskepersonell, som nå tar ekstra runder med vask og antiback der folk berører dører, heiser osv, skriver senterleder Sigve Mydland i en tekstmelding til Byas.

Publisert:

Kjøpesentre ser lys i enden av tunnelen: Flere utvider åpningstidene

Fra mandag går Tvedtsenteret tilbake til normale åpningstider. Amfi-sentrene og Kvadrat utvider med en time. Herbarium, Arkaden Torgterrassen og Kilden er avventende.

Oppdatert: