Daniel (25) ble fløyet ned til Kina for å lære mer om sjøpølser og pekingand

Daniel Vigdel Hansen (25) fra Sola har jobbet for Ostehuset de siste seks årene. Rett før Gladmaten ble han spontant fløyet ned til Kina for å lære om sjøpølser og pekingand.

Publisert:
Daniel Vigdel Hansen er spådd til å bli et stort navn innenfor restaurantbransjen. Det sier i alle fall daglig leder i Ostehusgruppen.

– Det var sykt fett, sier Daniel Vigdel Hansen.

25-åringen fra Sola har jobbet for Ostehuset de siste seks årene, og de siste fire har han vært sous chef (assisterende kjøkkensjef).

Vigdel Hansen beskriver turen til Kina som ganske spontan - han fikk nemlig tilbud om å reise ned en uke før han faktisk satt på flyet. Det var ikke den kinesiske visumkontrollen veldig glade for.

– Jeg fikk en ganske hissig telefon fra ambassaden i Oslo, men det gikk heldigvis greit, sier han.

Følg Byas på YouTube!

Aftenbladet har skrevet om sjøpølsa - sjekk her!

LES OGSÅ:

LES MER:

Så vondt gjør det når Chili Klaus inviterer til spisekonkurranse

Fikk se hva som foregår bak fasaden

Til tross for at Vigdel Hansen har jobbet for Ostehuset lenge, er det første gang de har sendt ham på tur.

Vigdel Hansen synes det kjekkeste med turen var at han fikk se hva som foregår bak fasaden.

– Jeg fikk se på de ulike kjøkkenene, kontorene, steder som folk flest ikke går innom. Jeg besøkte et kjøkken hvor det bare var gamle damer, og maten ble servert på en papptallerken. Hadde mamma vært der, hadde hun sagt «her går ikke vi», men det var en av de kuleste opplevelsene, sier han.

Sjøpølse?

Sjøpølsa, eller sjøagurken, er ikke mye brukt til matlaging i Norge, til tross for at det finnes i hauger og lass langs norskekysten. I Kina er det derimot sett på som en delikatesse. Vigdel Hansen tror likevel at det er noen år til sjøpølsa får sitt vestlige gjennombrudd.

– Jeg tror at man skal feile mye for å knekke koden for det vestlige markedet, men jeg har lyst til å prøve, sier han.

I løpet av turen, fikk han også prøve seg på pekingand, som skal skjæres opp på en helt spesiell måte.

– Jeg brukte 17–18 minutter på å skjære opp en and. Kineserne brukte 2–3 minutter.

Daniel Vigdel Hansen tror at det skal noe til for å tilberede sjøpølsen på vestlig vis, men han vil gjerne knekke koden.

Skulle ikke bli kokk

Kokken har alltid vært interessert i mat. Som barn, sto han på kjøkkenet med mamma, men det var ikke før i niende-, tiende-klasse at han fant ut at mat kunne være noe å satse på.

Få også med deg disse Gladmat-sakene:

Han startet på restaurant- og matfag, og begynte i lære hos Tango. Han fullførte læretiden hos Ostehuset, og da han var ferdig der, tok han påbygg. Han var nemlig ikke sikker på om han ville gå videre på noe annet.

– Så fikk jeg tilbud om å bli sous chef her. Jeg sa nei et par ganger, men så takket jeg ja. Og da fant jeg ut at det var mat som er tingen. Jeg angrer ikke på det, sier han.

– Kommer til å bli et stort navn

Knut Inge Godal er daglig leder for Ostehusgruppen. Han vet godt hvem Vigdel Hansen er.

– Tradisjonen vår er å ta inn unge talenter og bygge dem opp. Mange av de store navnene har vært innom vårt system på et eller annet tidspunkt, sier han.

– Så da tror du Daniel blir et stort navn?

– Det har jeg stor tro på. Jeg er glad for at han er tilknytta oss, sier Godal.

Vil åpne egen restaurant

Som sous chef gjør han mye rart - fikser vaktplaner, ser over økonomien, har selskap, bestemmer hva som skal stå på menyen. Nå gleder han seg til Ostehuset flytter inn på Domkirkeplassen.

På sikt er drømmen til 25-åringen å åpne en egen restaurant, men det er ikke noe som haster. Vigdel Hansen har sluttet å planlegge for mye.

– Da jeg var 16, pleide jeg å si at jeg skulle ha familie og kids innen jeg var 24 år. Nå er jeg 25 og har ikke fått det. Jeg tror ting skjer til rett tid.

Publisert:

Ostehuset åpner på Domkirkeplassen

Slik ser det ut på Ostehuset Domkirkeplassen!

Oppdatert: