Fotograf Marie har fulgt den samme ungdomsflokken siden 2011. Nå blir det utstilling

«Den sorte flokken» viser hvordan det er være ungdom i dag - i et samfunn hvor man kanskje føler seg litt utenfor.

DEN SORTE FLOKKEN: Marie har fulgt en vennegjeng i Stavanger sentrum, gjennom flere år.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– Utstillingen handler om en vennegjeng i sentrum. En gjeng som framsto som ganske uraffinert, noe jeg syns var interessant. Jeg ble nysgjerring på dem.

Stavanger-fotograf Marie von Krogh (38) ble trigget av sin egen nysgjerrighet - hva visste hun om det å være ungdom i dag? Hvem var denne gjengen som alltid hang utfor Sølvberget i Stavanger?

– Jeg vet veldig lite om hva det betyr å være tenåring på 2010-tallet. Denne gjengen var blitt omtalt som «emo-gjengen» i media, og folk i byen kjente til dem. De hang alltid rundt Sølvberget. En dag satte jeg meg ned på Arneageren, og så på dem, sier fotografen.

Von Krogh er en mange ganger prisvinnende fotograf, og hun ble helt nylig tildelt 3. plass i den gjeve konkurransen Årets Bilde.

– Jeg tok etter hvert kontakt, og begynte å prate med dem.

Følg Byas.no på Facebook!

UTSTILLING: Fotograf Marie von Krogh åpner utstilling tirsdag 5. april.

– De var åpne med meg

Det var høsten 2011. «Emo-gjengen» var en stor flokk av svartkledde ungdom med flerfarget hår og piercinger. På det meste var de rundt 30 stykker, mens den harde kjernen besto av 10-12 ungdommer.

Det var denne kjernen Marie etter hvert hang seg med.

– De var åpne med meg, disse ungdommene. Mange av dem har følt seg annerledes og utenfor det som er «vanlig», på en eller annen måte. Noen av dem har sterke mobbehistorier, og andre har hatt problemer hjemme. Barn med voksent alvor. Ikke alle - noen av dem søkte bare etter et felleskap de kunne være en del av, sier von Krogh.

Marie har fulgt gjengen gjemmom tre år, litt av og på. Noen veldig intensive perioder, og andre litt roligere.

– Jeg har alltid visst hvor jeg har kunnet finne dem. Jeg har vært mye på Sølvberget, men også hjemme hos dem, på fester, på pikerommet, bandøving og russetid. Jeg har blitt godt kjent med noen av dem.

Det siste bildet tok hun sommeren 2014. Nå skal endelig alt vises frem, gjennom en utstilling på omtrent 20 bilder.

Deler av utstillingen har tidligere vært vist i sammenheng med Project Sea Change - en fotodokumentar som viser hvordan unge i Europa har det i dag, i lys av alle nye utfordringer.

– Viktig for fremtiden

– Har du lært noe om hvordan det er å være ungdom i dag?

– Først tenker man at dette er en gjeng med stor «G». Men det er ikke helt sånn. De er et fellesskap, med forpliktelser til hverandre. Jeg kunne tidlig se at disse hadde en enorm omsorg for hverandre, og de stiller opp for hverandre. Er tolerante med hverandre.

– Jeg føler jeg vet mye mer om hvordan det er å være ungdom i dag, og det er dette jeg håper jeg kan formidle gjennom utstillingen. Selv om den bygger på en litt spesiell gruppe ungdom. Det er viktig å kunne vise at selv om ungdom i dag har mange muligheter i en av verdens rikeste byer i et av verdens rikeste land, så skal man ta disse ungdommenes tanker, og det de bærer med seg, på alvor. Jeg vil dokumentere et tenåringsliv ved siden av Instagram- og selfie-livet, sier hun og legger til:

– Jeg tror slike bidrag er viktige for fremtiden. Det at vi må ut og møte folkene, og la historiene utspille seg. Ikke bare gå ut fra PISA-undersøkelser og forskningsrapporter som sier noe om hvordan vi har det.

– Ingen mistro

«Den sorte flokken» åpner der hvor det hele startet: Sølvberget. Tirsdag 5. april klokken 18.

– Det har vært overveldende for meg å oppleve den åpenheten fra disse ungdommene. Det har ikke vært noen mistro. Nå håper jeg at de opplever at jeg har behandlet dem med rettferdighet og ærlighet, og at de føler utstillingen representerer dem og deres liv, sier fotografen.

Mer fra Byas.no:

Publisert: