Randi og Ingrid skal inn på prestisjeuniversitet, men nektes studiestøtte

Selv om universitetet har vært godt nok for de fem siste presidentene i Frankrike – og andre norske studenter har fått støtte før – må Randi og Ingrid se langt etter pengene.

 Avslaget om studiestøtte til prestisjeuniversitetet i Frankrike kom som et sjokk for Randi Widjaja Melberg og Ingrid Ravnanger. Nå må de betale alle utgiftene knyttet til skolen selv.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Det var en kalddusj, jeg ble helt satt ut, sier Ingrid Ravnanger (19).

Hun og venninnen Randi Widjaja Melberg (20) skal studere «Politics» (statsvitenskap journ.anm.) ved Sciences Po-universitetet i Frankrike til høsten.

Ravnanger sendte inn en søknad om studiestøtte til Lånekassen i mai, men fikk avslag kort tid etter.

Årsaken til avslaget var at studiet ikke var på Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningens (NOKUT) oversikt over godkjente utdanninger.

– Betyr dette at franske presidenter har gått på en skole som ikke er god nok? spør Ravnanger.

Jentene reagerer også på at norske studenter før dem har fått støtte til å gå på det franske universitetet.

– Dette er helt latterlig, sier Ravnanger.

Følg Byas.no på Facebook!

Ikke godkjent

NOKUTs oppgave er å se til at utdanninger som norske studenter tar, både hjemme og i utlandet, er kvalitetssikrede utdanninger.

Politikk-utdanningen ved Sciences Po er rangert som den fjerde beste i verden av QS university rankings.

FN-ambassadører, statsministere og presidenter fra fjern og nær har studert ved universitetet. Hver eneste franske president siden 1981 har gått ved Sciences Po, i tillegg til den norske statsministerkandidaten og Arbeiderparti-sjefen Jonas Gahr Støre.

Likevel er ikke dette godt nok.

– For at NOKUT skal kunne gi en generell godkjenning av fransk høyere utdanning, har vi krav om at studieprogrammet som er tatt, er kvalitetssikret av franske myndigheter, forklarer seksjonssjef i NOKUT, Marina Malgina.

NOKUT sier at Sciences Po er et anerkjent lærested, men at universitetet tilbyr forskjellige utdanninger.

Noen utdanninger er kvalitetssikret av landets kunnskapsdepartement, mens andre utdanninger kun er kvalitetssikret av universitetet selv.

– Franske institusjoner har stor frihet når det gjelder hva de kan tilby av høyere utdanning, men bare diplomer som er akkreditert av et departement kan godkjennes i Norge, sier Malgina i NOKUT.

Feil fra Lånekassen

Byas har vært i kontakt med en student fra Oslo som begynte ved Sciences Po i fjor.

Studenten opplyser at han har fått studiestøtte, til tross for at tar en utdanning som ikke er godkjent av franske myndigheter.

Byas får også opplyst fra NOKUT at organisasjonen ikke har endret praksis overfor franske utdanninger de siste årene.

Nå viser det seg at det hele er en feil fra Lånekassens side, som trolig har betalt ut studiestøtte til norske studenter i Frankrike over flere år - til tross for at studentene ikke har hatt krav på dette.

– Da Lånekassen høsten 2016 foretok en gjennomgang av utdanningsprogrammer i Frankrike, fant vi at bachelorgraden i samfunnsvitenskap på Sciences Po ikke var berettiget til studiestøtte, da franske myndigheter ikke har godkjent den aktuelle graden offisielt, skriver regiondirektør for utlandsseksjonen i Lånekassen, Chris A. Eidsaunet i en e-post til Byas.

I et skriv fra det franske universitetet, kommer det fram at skolen jobber med å få bachelorutdanningen godkjent av myndighetene. Når du går bachelorprogrammet, er man automatisk reservert plass på masterutdanningen - denne utdanningen er godkjent av myndighetene. Lånekassen kan likevel ikke gi støtte til jentene basert på dette.

Jobber med å få oversikt

Under gjennomgangen i fjor, avdekket Lånekassen at det var gitt støtte til to utdanninger i Frankrike som ikke er godkjent av hverken franske myndigheter eller NOKUT.

Lånekassen har ikke lov til å gi studiestøtte til utdanninger som NOKUT ikke har godkjent. Dette er regulert i en egen forskrift om utdanningsstøtte.

– Vi vil nå se nærmere på hva som kan ha skjedd i behandlingen av søknader til denne bachelorgraden tidligere, antall studenter som har fått støtte og hvor store er beløpet som er blitt betalt ut, skriver Eidsaunet.

– Hvis dere har utbetalt studiestøtte til studenter som egentlig ikke har krav på dette over flere år, da må vi snakke om et solid millionbeløp?

– Gjennomgangen vil avdekke omfanget i denne saken, men vi må som tidligere nevnt komme tilbake med konkrete tall for denne bachelorgraden over sommeren.

– Hvor ofte kommer dere over utdanninger som det går an å søke støtte til, men som likevel ikke kvalifiserer til støtte?

– Vi har svært få tilsvarende tilfeller å vise til. Vi har i løpet av de siste fem årene fjernet rundt 25 utdanninger fra databasen vår som en følge av at utdanningene ikke lengre var støtteberettigete, opplyser Eidsaunet.

Nå må de to Stavanger-jentene betale alle skolepengene ut av egen lomme.

Beholder støtten

Dette er årsaken til at Stavanger-jentene nå ikke får støtte til utdanningen ved Sciences Po.

De synes Lånekassen har informert dårlig, særlig siden det fortsatt var mulig for jentene å søke om støtte til utdanningen i mai.

– Dette er fordi de studentene som allerede var i gang med utdanningen før 2017-2018, skal ha mulighet til å søke støtte til de er ferdige med utdanningen de er i gang med, skriver Eidsaunet.

– Så studenter som allerede har fått innvilget støtte til en utdanning som ikke er godkjent, mister ikke støtten?

– Endringen i praksis vil gjelde fra og med dette undervisningsåret, men vil selvfølgelig ikke få noen konsekvenser for tidligere studenter. Studenter som er i gang med utdanningen vil også få støtte til å fullføre.

Foreldre tar opp lån

Dermed belager Ravnanger og Melberg seg nå på å betale utgiftene det vil koste for å gå på den franske eliteskolen.

Til sammen regner de med å bruke 150.000 kroner.

– Jeg har jobba i sommer, og alle pengene går til skolepenger, sier Melberg.

– I tillegg tar foreldrene opp lån for meg, sier 20-åringen.

Ravnanger må også tømme sparekontoen og bruke pengene hun har tjent i løpet av sommeren.

Begge kommer også til å søke om studiestøtte i form av legater og andre stipender.

– Ingen av oss ønsker å si nei til en så stor sjanse. Jeg har veldig lyst til å jobbe med internasjonal politikk, sier Ravnanger.

MER FRA BYAS:

Publisert: