Mange unge med høy utdanning sliter i trangt arbeidsmarked. Sandra (25) er en av de

- På grunn av nedgangen blir vi unge ikke brukt til det vi er gode for, sier Sandra Borgersen. Hun har vært arbeidsledig i åtte måneder.

Sandra har vært arbeidsledig i 8 måneder.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I april fikk Sandra Borgersen beskjeden. Hun hadde vært innleid som HR-konsulent i et shippingfirma i Stavanger siden 2014.

På grunn av nedgang i markedet var det ikke lenger behov for henne.

Følg Byas.no på Facebook!

– Unge blir slått ut av mer erfarne

– Først så det ut til å ordne seg med en gang. Jeg kom videre til siste intervjurunde for en annen jobb. Det stod mellom meg og to andre til å fylle to stillinger. De andre to ble valgt på grunn av mer arbeidserfaring, sier 25 år gamle Sandra.

Hun har jobbet i relevante stillinger ved siden av skole og studier siden hun var 17 år for å bygge opp kompetansen, og håpet at CVen skulle snakke for seg selv.

Men nå er realiteten en litt annen, og arbeidsmarkedet Sandra prøver å finne fram i er trangt.

– Som mange andre unge har jeg brukt lang tid på å utdanne meg til noe som kan være en god ressurs for samfunnet. På grunn av nedgangen i markedet får ikke vi unge bli brukt til det vi er gode for. Ledige stillinger går ofte til folk med mye arbeidserfaring, sier Sandra.

Mange unge arbeidssøkere blir slått ut av folk med mer jobberfaring.

Tok et oppgjør med seg selv

I begynnelsen ga arbeidsledigheten henne en knekk. Hun følte seg umotivert og motløs.

– Jeg gjorde et oppgjør med meg selv, og valgte å akseptere et vanskelig arbeidsmarked og heller se muligheter, rette opp ryggen og ta frem smilet. Jeg måtte se løsninger på hvordan jeg kan bruke mine ressurser og utvikle meg, sier Sandra.

Hun bestemte seg for å møte motstanden med positivitet, positivitet og positivitet!

Den sprer hun gjerne like godt rundt seg til alle hun møter i samme situasjon. Hun er opptatt av at arbeidsledige bør samles for å dele erfaringer, råd og motivere hverandre.

Les også

Hver tirsdag møter Sandra opp på Hermetikken, der arbeidsledige samles på formiddagen. Møtelokale søker gründere, studenter og jobbsøkere

Banker på sjefenes dører

– Jeg har møtt så mange andre arbeidsledige og blitt kjent med nye fantastiske mennesker med så mye ressurser og kvalifikasjoner. Vi samles og hjelper hverandre, deler nettverk og erfaringer. Kommenterer på hverandres søknader og CV-er, snakker om hvordan vi kan bruke sosiale medier for å få jobb og tipser hverandre om jobbannonser. Når noen mister motivasjonen, støtter vi hverandre, sier Sandra.

Da hun bestemte seg for å gi alt for å få jobb i et treigt arbeidsmarked, begynte hun å banke på sjefene sine dører med et stort smil, CV-en i hånden og ber om å få ti minutter.

Les også

Det har blitt populært å jobbe i klesbutikk, og er ikke uvanlig med mange intervjurunder Det er ikke uvanlig med flere intervjurunder

Før hun skriver jobbsøknader, leser hun seg opp på firmaer og nøkkelpersonene i firmaene. Hun forhører seg hele tiden i omgangskretsen sin om noen vet om en ledig jobb.

- Bør ikke være tabu

Selv prøver Sandra å fylle hverdagen med mye positivt, som frivillig arbeid, selv om hun lenge har gått uten jobb.

Men hun er redd mange sitter hjemme i stuen, umotivert og motløse.

– Mange har vanskelig for å si «hei, jeg er arbeidsledig». Min erfaring er at det hjelper enormt mye å komme seg ut og møte andre. Selvfølgelig er det en utfordrende tid for mange, men jeg mener vi må prøve å gjøre det beste ut av det. Det bør ikke være tabu å være arbeidsledig, sier Sandra.

Hun tror mange kan ta det personlig, mens det i virkeligheten er markedet som styrer og det har ikke noe med personen å gjøre.

– Nå er det ennå viktigere å møte hverandre og løfte hverandre og skape en delekultur som igjen fremmer raushet, motivasjon, tilhørighet og fellesskap. Vi må bli flinkere til å gi oss selv og andre anerkjennelse og snakke hverandre opp.

Her på Hermetikken møtes studenter, gründere og jobbsøkere. Bildet viser Caroline Steine som startet det hele i Stavanger Øst.

Mer fra Byas.no:

Publisert: