Før solgte han vårruller i takeaway-sjappa på Sunde

Nå er Wan (32) aktuell med kunstutstilling i Stavanger sentrum.

Publisert:
NORSKKINESISK: - Når språket blir en barriere blir kunsten et sted å få utløp for tankene, sier Wan Ho.

UTSTILLING: Wan Ho - Something is against you

HVOR: Reedprojects Gallery i Salvågergata 10 i Stavanger

NÅR: Åpning torsdag 12. mars, klokken 19.00.

\- Det første møtet vårt med Wan var i ei take away-sjappe.

Vi kjøpte vårruller av han.

Galleriarbeider Uma Feed hjelper til mens kunstner Wan Ho (32) finjusterer. Mye skal på plass.

Jeg klarte ikke helt å følge med på skolen, og begynte å tegne i timene i stedet.

Torsdag åpner Wan sin første soloutstilling i Nuart-sjef Martyn Reeds galleri Reedprojectsi Stavanger sentrum.

Take away-sjappa vårrullene kom fra er Sunde take away, hvor Wan har hjalp foreldrene med driften siden han var gammel nok.

\- Når en jobber i et gatekjøkken er en med å lage noe fra bunnen av, fra råvare til ferdig produkt. Kunst er ikke det samme som mat, men prinsippet om å være med å lage noe hvor du er involvert i hele prosessen fra start til mål er veldig spennende, sier Wan.

I utstillingen har Wan laget alt selv. Ikke bare bildene, men også t-skjorter, print, konvolutter, merkelapper, til og med spillelisten. DIY.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Vegard bor med en blåhval

Wans familie kom til Stavanger fra Hong Kong da han var liten.

\- Jeg havnet litt imellom. Hadde begge språkene i hodet samtidig. Ble dårlig i kinesisk fordi jeg var i Norge, samtidig som jeg så vidt var begynt å lære norsk. Jeg klarte ikke helt å følge med på skolen, og begynte å tegne i timene i stedet. For meg var det mer naturlig å tegne og å lage ting enn å lese. Når språket blir en barriere, blir kunsten et sted å få utløp for tankene.

Sin egen fiende

Utstillingen har fått navnet Something is against you, og inneholder verk med navn som Request denied 1, Narcissist, Loser, I never knew you og Red moon.

- Litt mørkt kanskje?

- Nei, ikke mørkt. Navnene spiller på alle de tingene du har lyst å gjøre, men som du likevel ikke klarer å gjennomføre. Vi vil gjøre som vi er blitt oppdratt til å gjøre, men så går det ikke. Vi vil bli flinke på skolen, likevel sitter vi hjemme og spiller dataspill i stedet for å gjøre lekser. Eller at vi vil legge oss tidlig, men likevel sitter oppe til seint.

Det handler ikke om at samfunnet eller systemet er i mot deg.

- Hvordan kan det ha seg?

\- Det handler ikke om at samfunnet eller systemet er i mot deg, men at du jobber mot deg selv. Jeg tror alle føler på det å være utenfor, spesielt om en er ung. Ikke sånn at en føler seg utenfor hele tiden, men innimellom. Følelsen av å ikke være en del av noe, eller ikke å strekke til.

VINTER: - Jeg lar meg påvirke av omgivelsene. Denne utstillingen laget jeg på vinteren. Det bære den preg av.

Ikke kinesisk, ikke norsk

Hos Reedprojects er Wan første kunstner til å stille ut uten å ha noen form for galleri eller agentur i ryggen fra tidligere.

\- Vi laget dette galleriet for folk som Wan. Kunstnere som trenger en plattform utenfor de store kommersielle galleriene, sier Martyn Reed.

Han er ikke helt kinesisk, men heller ikke helt norsk.

\- Han minnet meg faktisk litt om meg selv før jeg kom til Stavanger. Vi satt ikke hjemme og ventet på kommunale retningslinjer og støtte, men i stedet gjorde vi alt selv. Wan er også veldig prosessorientert, og får ting gjort. Samtidig gjør han det på et nivå ikke så mange andre klarer.

**LES OGSÅ:

LES MER:

\#byaser: I foreldrens fotspor

For Reed er Wans bakgrunn noe av det som gjør han interessant.

\- Som mange andre unge europeere i dag havner Wan kulturelt mellom to stoler. Han er ikke helt kinesisk, men heller ikke helt norsk. Han er et sted mellom det nye og det gamle, og akkurat der er det mye spennende å hente. Det er der vi vil være.

Publisert:

10 høydepunkt i mars

Nordisk i surfing, vårmarked og Jonas Alaska. Her noen av våre favoritter i mars.

Publisert: