Aktuelt

Fayroz (31) gir kvinner og menn nye brystvorter

Da Fayroz Chamdid ble gravid, bestemte hun seg for å slutte i jobben som økonom for å drive med noe helt annet. Nå består hverdagene i å tatovere brystvorter, hår og øyenbryn.

Oppdatert:
 • Ingebjørg Iversen

Fayroz (31) har blitt en hobbypsykolog: – Jeg får høre mange sterke historier, sier hun. FOTO: Ingebjørg Iversen

– Jeg var lei av en jobb der jeg jobbet fra halv syv om morgenen til to på natten, sier Chamdid.

Da hun var 25 år gammel, bestemte hun seg for å bytte yrke. Egentlig er hun utdannet økonom, og jobbet som prosjektleder. Hun var gravid, og ønsket å gjøre noe nytt, nå som hun skulle sette et liv til verden.

Det begynte med negler...

Ønsket å jobbe med kunst

Chamdid har alltid vært glad i kunst, og vært flink med håndarbeid. Etter hvert begynte kundene å spørre etter andre behandlinger, og da tenkte Chamdid seg om - skulle hun satse på dette, eller gjøre noe annet?

Svaret ble å satse på kosmetisk og medisinsk pigmentering, en slags form for tatovering der pigmentene er annerledes, og tatoveringen ikke stikker like dypt i huden.

Den kosmetiske biten består av å pigmentere for eksempel øyenbryn, eyeliner og lepper. Den medisinske biten er mer omfattende, der mye består av å rekonstruere kroppens utseende etter sykdom, for eksempel.

Hun tatoverer alt fra brystvorter til de som for eksempel har mistet brystet sitt i kreft, til illusjon av hår for de med hårtap, til dekking av arr fra selvskading.

Hobbypsykolog

Klientene hennes ligger ofte lenge i stolen - og Chamdid blir godt kjent med både dem og de sterke historiene de forteller. At hun blir knyttet til dem, er det ingen tvil om.

– Jeg får nesten tårer i øynene når jeg snakker om det. Jeg har hatt mange våkenetter der jeg tenker på det de har fortalt meg. Jeg synes det er så vanskelig, for jeg tenker jo på hva jeg kan gjøre, samtidig som at jeg må begrense meg selv, sier hun.

Kan bety mye

Chandid er opptatt av at det finnes et skjønnhetspress, og hun gir ikke behandlingene sine til hvem som helst.

– Jeg avviser folk titt og ofte. Dersom en ung jente kommer inn her med urealistiske forventninger som viker langt unna normalen, sier jeg nei, sier hun.

Å tatovere en brystvorte, eller fikse et øyenbryn, kan kanskje virke som en bagatell i det store bildet. Men, etter lengre tids sykdom, kan det bety ganske mye for personens selvbilde.

Da Byas snakket med Miriam Orstad (35) i oktober, som selv har hatt brystkreft, fortalte hun om hvor overrasket hun ble da hun tatoverte en brystvorte.

– Det hadde mye mer å si enn jeg hadde trodd, sa hun da.

Chamdid er glad for yrket hun har valgt, og hun er glad for at hun kan hjelpe folk å bli den versjonen av seg selv de ønsker.

– Til syvende og sist, handler det om deres speilbilde, og hvis jeg kan bidra til å forbedre det selvbildet, så er jobben min gjort! 

LES MER:

Miriam fikk brystkreft som 26-åring: – Jeg velger å fokusere på det positive

LES MER:

Hvor dumt er det ikke å følge denne merkingen?

LES MER:

Magnus (23): – Jeg kommer aldri til å bli lei av «Man’s Not Hot»

Publisert:
Oppdatert:
 1. Ungdom
 2. Tatovering
 3. Kunst
 4. Sykdom

Denne sentrumsgaten styres kun av kvinner

Andelen kvinnelige gründere øker. I Salvågergata i Stavanger styrer de hele gaten.

Oppdatert:
 • Tor-Arne Vikingstad

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Disse tatoveringene vil «alle» ha
  3 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Dette mener Sørlandets influensere om reklamering for kosmetiske inngrep
  3 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Daniel (17) snapper om å være transseksuell
  3 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Karoline (30) fortalte hele Norge om familiesykdommen: – Sliten, men lykkelig
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Gikk konkurs: «Ryktet om vår død er kraftig overdrevet»
  12 MÅNEDER SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Trine har det sjeldne crouzon syndromet og raser mot forslaget om endring i abortloven: – Mitt barn skal ikke gå gjennom mitt mareritt
  2 ÅR SIDEN