Hedda (21) takket nei til sykepleierutdanning i fjor. Nå må hun ta opp fag for å komme inn

Konkurransen om studieplassene på sykepleierutdanningen er stor. Aldri før har poenggrensen vært høyere på Universitet i Agder.

Publisert:
Hedda Marie Gran (21) er én av mange som ikke kom inn på sykepleierutdanningen ved Universitetet i Agder i år.

– Det var selvfølgelig utrolig klipt å ikke komme inn i år. Jeg var egentlig ganske forberedt på det, men at snittet skulle øke så mye er ganske sykt.

Fra i fjor til i år har karaktersnittet for å komme inn på sykepleierutdanningen økt fra 48,7 til 50,1.

Arendalsjenta Hedda Marie Gran (21) bestemte seg for å flytte til Kristiansand i fjor høst, og takket derfor nei til plassen på sykepleierutdanningen hun ble tilbudt i Bergen høsten 2017. Det siste året har hun tatt opp fag for å komme inn i Kristiansand.

LES OGSÅ:

LES MER:

Tøffere kamp om studieplassene på UiA

LES MER:

Kun fire søkte årsstudium på Gimlekollen

– Mange tenker nok likt som meg, at det er et yrke hvor man ofte er sikret jobb, sier Hedda Marie Gran.

Angrer ikke

– Jeg tok det valget av personlige årsaker og jeg angrer ikke. Neste gang jeg søker må jeg nok satse på de litt mindre populære studiestedene, sier Gran, som forteller at hun skjønner hvorfor det blir større konkurranse for hvert år som går.

– Mange tenker nok likt som meg, at det er et yrke hvor man ofte er sikret jobb.

Tall fra Samordna Opptak viser at totalt 1008 hadde sykepleierutdanningen ved UiA som førstevalg, fordelt på 260 studieplasser på campusene i Kristiansand og Grimstad.

– Det er spesielt større konkurranse på sykepleie i år ved UiA, der poenggrensen i ordinær kvote de siste fire årene har økt fra 45,9 til 50,8 i 2018. Det er rekord. Poenggrensene er jo basert på tilbudstall i hovedopptak – og det vil ikke bli de endelige grensene nødvendigvis, sier viserektor for utdannelse ved UiA, Astrid Birgitte Eggen.

Viserektor for utdannelse ved Universitetet i Agder, Astrid Birgitte Eggen.

Derfor øker poenggrensene

Forklaringen på den økende poenggrensen er ifølge Eggen blant annet et resultat av at UiA i år tilbød en del av plassen i lokalt opptak til distriktsvennlig sykepleie.

– Distriktsvennlig sykepleie tilbys kun hvert 3. år og noen av de ordinære plassene omfordeles til distriktsvennlig sykepleie. I tillegg fikk mannlige søkere to tilleggspoeng til sykepleie, som en forsøksordning ved UiA. Mediefokuset på behovet for sykepleiere har vært stort, sier Eggen.

LES MER:

LES OGSÅ: Skal friste menn til å bli sykepleiere

LES MER:

LES OGSÅ: Tøffere kamp om studieplassene på UiA

De mest populære studiene ved UiA i 2018 er lærerutdannelse, sykepleie, vernepleie og sosialt arbeid.

– Samfunnets behov er gjenspeilt i mediene, og søkere til høyere utdannelse er generelt mer opptatt av å finne informasjon om utdannelser som lønner seg. Det er bra for samfunnet og godt for den enkelte student.

En oversikt over antall uteksaminerte kandidater for sykepleierutdanningen viser er UiA er nummer sju størst i landet, og uteksaminerte i 2017 5,9 prosent av sykepleierne.

LES OGSÅ:

LES MER:

Programmet for Studiestartfestivalen på UiA er klart – teaser med hemmelig headliner

LES MER:

I dag starter Zelia (26) som sjef for 6000 ansatte

Jan Inge Tungesvik, regiondirektør i KS Agder.

Flere velger kommunale yrker

Jan Inge Tungesvik, regiondirektør i KS Agder, forteller at han har sett en tendens til at flere nå velger kommunale yrker som pleie og omsorg.

– Det er en hyggelig utvikling som vi ikke helt vet grunnen til. Kanskje kan vi ane at arbeid med mennesker og viktige samfunnsverdier har fått en høyere status, det er ikke veldig lenge siden at «alle» snakket om at de unge først av alt måtte bli ingeniører, men at omsorg nå har en sterkere status er veldig flott.

Over ni av ti studenter får en relevant jobb innen seks måneder fra lektor- og sykeplerutdanning ved UiA, forteller viserektor Astrid Birgitte Eggen.

Ni av ti sikret jobb

Eggen på UiA forteller at den største økningen i både søkere og poenggrenser er lektor- og sykepleierutdanning. Begge studieområdene har poenggrense på over 50.

– Over ni av ti studenter får en relevant jobb innen seks måneder fra disse utdannelsene. Det viser våre kandidatundersøkelser som vi gjennomfører hvert tredje år. Vi har meget godt kvalifiserte fagfolk og en stor forskningsportefølje. Derfor har vi god søkning og derfor øker opptakspoeng, forklarer Eggen.

Hedda Gran har planer om å søke på sykepleier også neste år, men i mellomtida skal hun ta opp flere fag og jobbe for å spare penger til Asia-tur med kjæresten.

– Jeg er fast bestemt på å bli sykepleier en dag, det virker som et utrolig spennende yrke, hvor man kan gå flere retninger. Jordmor hadde kanskje vært noe for meg, avslutter hun.

Under er en oversikt over de fjorten studiene med høyest karaktersnitt på UiA i 2018:

StudieprogramPoenggrensser 2018Poenggrenser 2017
Pedagogikk, årsstudium 55,153,5
Lektor 8-15 - norsk 1.år54,053,3
Lektor 8-13 -samfunnsfag 1. år 53,650,3
Lektor 8-15 - historie 1.år53,750,7
Industriell økonomi og teknologiledelse53,351,3
IT og informasjonssystemer, årsstudium53,050,0
Rettsvitenskap52,852,6
Bioingeniør 52,753,1
Lektor 8-15 - idrett 1.år52,1alle
Lektor 8-15 - engelsk 1.år51,850,3
Sosialt arbeid51,551,0
Ernæring, mat og kultur51,451,3
Sykepleie, Kristiansand50,648,5
Idrett, årsstudium50,145,5
Publisert:

Tøffere kamp om studieplassene på UiA

Tirsdag tikket de første tekstmeldingene om studietilbud fra Samordna opptak inn på telefonene til årets søkere. Størst konkurranse om plassene er det på lærer- og sykepleierstudiet.

Publisert:
  • Haakon Dueland