Skiløper Stian Grastveit (23) gjester Skeive Sørlandsdager: – Den dagen vi ikke går i parade lenger, er dagen vi er i mål

I juni sto han offentlig fram som homofil, som den første i det norske langrennsmiljøet. Torsdag er han deltaker i talkshowet «Skeiv Sørlandspreik» på Barbarossa.

Oppdatert:
Grastveit ønsker å bruke sin personlige historie til å hjelpe idretten og personer som skjuler sin legning rundt om i landet. – Hvis erfaringene mine kan hjelpe andre, så er det verdt det.

– Det kan ofte være greit med et humoristisk blikk, for ting kan fort bli for seriøst. Til mine kompiser var jeg tydelig på at jeg blir irritert hvis de slutter med homovitser, ler Stian Grastveit (23) over telefon, som i løpet av sommeren har blitt et kjent navn for mange.

Aviser fra både inn- og utland har skrevet om skiløperen. I juni ble han nemlig den første skiløperen i Norge som har stått offentlig fram som homofil.


LES OGSÅ: Influenser fra Vennesla, Espen Hilton (36), slet lenge med å akseptere at han var homofil etter flere år med trakassering.


 Selv om han aldri har gjort noe lignende før, nølte han ikke da Skeive Sørlandsdager spurte om han ville delta i talkshowet «Skeiv Sørlandspreik».

Slet psykisk i flere år

Selv levde skiløperen i rundt tolv år med hemmeligheten som gnagde han opp fra innsiden. Hans psykiske helse var på bånn da han startet på Sirdal videregående skole.

– De to første årene var skikkelig dårlig. Da hadde jeg det fælt med meg selv. Jeg var en veldig usikker person som slet mye, og jeg hadde ikke troen på meg selv. I ettertid skjønner jeg at den homofile delen tærte på, forteller han åpenhjertig.

En historie om en person som tok livet sitt, endret alt.

– Jeg fikk en følelse av at det kom til å skje med meg og, hvis jeg ikke gjorde noen endringer.

Det siste året på videregående ble et vendepunkt i livet hans, hvor han endelig tok styring.

Med denne posten på Instagram sto Grastveit offentlig fram som homofil i juni. Teksten i sin helhet kan du lese på profilen hans @stiangrastveit

Håper han en dag slipper å dele historien sin

Tilbakemeldingene etter alle medieoppslagene har vært overveldende og positive. Men flere som lever skjult med sin legning i idrettsmiljøet har tatt kontakt.

– Hva er dine råd til de som skjuler sin legning i et idrettsmiljø?

–Det er fryktelig vanskelig å gi råd, fordi det er så individuelt, men det jeg skjønte til slutt var at det ikke blir lettere å komme ut av skapet med årene. Selv om idrettsmiljøet henger litt etter, så anbefaler jeg å åpne seg til noen. Man burde dele det med en person, kanskje en lege, bare for å få luftet det.

Nylig møtte han Olympiatoppen og Norges idrettsforbund, for å snakke om hva idrettsklubbene kan gjøre. Selv mener han det viktigste er historier fra virkeligheten.

– Idretten kan ha så mange seminarer de bare vil, men det man trenger er historier om at det går bra. Jeg vil bidra, spesielt i idrettsklubber. Samtidig håper jeg vi kommer til dagen der det ikke lenger er nødvendig.

Det er i kondomdress med ski på beina Grastveit trives best, men i tillegg til skigåing har han siden 2016 holdt foredrag om psykisk helse. I høst starter han med et nytt foredrag, med navnet «Homofili i norsk toppidrett».

Reagerer på sørlendingers holdninger til homofile

I juni kom tallene fra den nasjonale Bufdir-undersøkelsen om norske personer holdninger til LHBTIQ-personer.

19 prosent av befolkningen på Sørlandet og i Telemark grøsser ved tanken på homofile.

– Hva slår deg når du hører det?

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller grine. Det er latterlig. Jeg har skjønt at Sørlandet er et av de mer konservative stedene i Norge når det gjelder legning.

– Tror du det er vanskeligere for homofile å stå fram her på Sørlandet?

– Det er klart at sånne tallene gjør det vanskeligere. Jeg var spent selv på hvordan det ville bli tatt imot i Egersund at jeg er homofil, fordi det er et mindre sted og til tider konservativt. Det er nok lettere å stå fram i store byer, hvor folk er mer vant til tanken.



– Paraden er et diskusjonstema

Med en travel kalender, returnerer han til Oslo dagen etter talkshowet. Det blir altså ikke noen pride-parade i Markens på skiløperen.

– Kommer du til å gå i en pride-parade tror du?

– Paraden er et diskusjonstema. Jeg liker konseptet, men jeg er usikker på om de som er skeptiske blir overbevist om at miljøet vårt er fint, eller om de blir enda mer provosert. Det er en balansegang.

Han skulle ønske medias dekning av pride-parader var mindre ensformig.

– Jeg tror paraden hadde vært kjempemessig hvis den viste hele miljøet. Jeg føler ofte det fokuseres på én gruppe folk – de som er helt på ytterkanten. Og selv om jeg har stor respekt for de, så er det viktig at miljøet og mediene greier å vise mangfoldet. Det skal sies at jeg ikke har opplevd en parade selv, jeg har kun sett bilder i mediene, så jeg får nok krype til korset og bli med på en parade. Kanskje jeg opplever det helt annerledes.

– Den dagen vi ikke går i parade lenger, er dagen vi er i mål, avslutter han.

Med sin dokumentarserie «Jævla homo», stiller programleder Gisle Agledahl flere spørsmål rundt det å være homofil som han selv har vært usikker på. Han gjester også talkshowet «Skeiv Sørlandspreik».

Kjent NRK-programleder gjester også

NRK-programleder Gisle Agledahl, som står bak serien «Jævla homo», gjester også talkshowet.

– «Skeiv Sørlandspreik» skal være et talkshow med humor og gode samtaler, men det er også viktig at samtalene bunner i litt alvor. Her er det to personer som møter fordommer både hos seg selv og miljøene de tilhører. De har begge måtte kjempe for å bryte disse fordommene, men på forskjellige arenaer, skriver Linda Walbeck Olsen i Skeive Sørlandsdager i en mail.

I tillegg kommer artist Tuva Syvertsen, artist Tom Hugo, artist Tooji, Arbeiderparti-politiker Mette Gundersen, leder for Agder Venstre Petter N. Toldnæs, og stortingsrepresentant for SV, Solfrid Lerbrekk.

Talkshowet er et kjent konsept fra Regnbuedagene i Bergen, og ledes av Joakim Aadland.

LES OGSÅ:

LES MER:

Kaia (27): – Jeg blir ofte spurt om hvem jeg ligger med, og hvordan

LES MER:

Hjemom #9: – Har du noen gang prøvd å være homofil på Tinder i bibelbeltet?

Publisert:
Oppdatert:

Trakassering, hatkommentarer og positivt skeivt miljø: Slik er det å være ung og skeiv på Sørlandet

Hvordan er det å være ung og skeiv i kanskje Norges mest konservative landsdel? Tre ungdommer fra Kristiansand forteller om deres opplevelser.

Publisert: