Nå skal også gutter få tilbud om gratis HPV-vaksine

I 2009 ble gratis HPV-vaksine tilbudt til alle jenter i syvende klasse, fra skoleåret 2018/2019 vil gutter få det samme tilbudet.

Oppdatert:
Gratis HPV-vaksine er tidligere kun gitt til jenter. Fra 2018 skal også gutter få det!

I november i fjor fikk alle jenter født mellom 1991 og 1996 tilbud om gratis HPV-vaksine.

Frem til nå er det kun jenter som har fått tilbudet.

– Ikke smart, sa Sveinung Stensland i Høyre Rogaland til Byas i mars, og lover at dette skal bli fikset.

Onsdag 10. mai la Høyre ut en pressemelding hvor de forteller at også gutter vil få dette tilbudet fra og med skoleåret 2018/2019.

– Jeg er strålende fornøyd og veldig glad. Jeg har vært pågående i flere år for å få dette på plass, og nå kommer det, forteller en glad Sveinung Stensland til Byas.

Følg Byas.no på Facebook!

Rogaland Høyre har jobbet hardt for dette

– Dette var et tema på årsmøtet vårt, og også et tema på landsmøtet. Det var veldig pågang fra Rogaland Høyre, Rogaland Unge Høyre og meg selv. Det er mange som ønsker å legge penger til gode formål, men jeg mener dette er en av de viktigste formålene vi kan jobbe mot, sier Stensland.

– Det viser at det er viktig å være sta og tålmodig for å lykkes i politikken, legger han til.

Saken fortsetter under bildet

Sveinung Stensland, Høyre, er strålende fornøyd med innføringen.

I dag er Stensland svært fornøyd, og vil takke unge, politikere og alle andre som har vært pågående, støttet og vært opptatt av at dette skal på plass.

– Når det er mange som er engasjert og presser på en sak er det lettere å få den frem, sier han.

Kreftforeningen fornøyd

Kreftforening mener dette er svært gledelig og på høy tid.

– Dette har vi kjempet for i mange år. HPV-vaksinens effekt er svært godt dokumentert og dette kan hindre mange fremtidige krefttilfeller, skriver distriktssjefen i Rogaland, Camilla Gram, i en mail til Byas.

Vaksinering av gutter vil sannsynligvis forebygge HPV-relatert kreft hos menn like effektivt som den har gjort for kvinner. Kreftforeningen forteller at innføringen er viktig både fordi menn skal få beskyttelse mot kreft og fordi den kan hindre at guttene smitter jentene med viruset.

- Antallet HPV-relaterte krefttilfeller er økende. Drøyt 300 kvinner får livmorhalskreft årlig og rundt 300 tilfeller av andre andre former for kreft, skriver Gram i mailen.

Saken fortsetter under bildet

Distrikssjef i Kreftforeningen Rogaland, Camilla Gram, syns dette var på høy tid.

Den vanligste seksuelle overførebare infeksjonen

Humant papillomavirus (HPV) er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen blant både kvinner og menn. Det finnes rundt 120 ulike typer HPV. Noen av dem er ikke farlige, mens andre kan øke risikoen for kreft hos begge kjønn.

Andelen av krefttilfeller som er relatert til HPV hos menn, om du sammenligner med kvinner, utgjør ca. 25 prosent. Men tilfeller av kreft som er relatert til HPV hos menn stiger, står det i pressemeldingen til Høyre.

– Økningen tilsier at både gutter og jenter bør gis mulighet til individuell beskyttelse. Derfor gir vi nå gutter samme tilbud om beskyttelse som jenter gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, sier Høie i pressemeldingen.

Det tar litt tid

I pressemeldingen står det forklart at vaksinasjonen ikke kan innføres for inneværende skoleår fordi det tar tid å forberede endringer i barnevaksinasjonsprogrammet for Folkehelseinstituttet. I året som kommer vil instituttet produsere og distribuere informasjon til kommunene, guttene og deres foreldre.

Mer fra Byas:

Skal du lese i siste liten? Nora (20) gir deg de beste skippertak-tipsene!

14 ting du kan gjøre i helgen

Disse destinasjonene er mest populære i sommer

Publisert:
Oppdatert:

Nå skal også gutter få tilbud om gratis HPV-vaksine

Jenter får gratis HPV-vaksine. Fra skoleåret 2018/2019 vil gutter få det samme tilbudet.

Publisert: