Landstreffet har en egen «verstingliste» over russebussene

I år bekrefter pressesjef Aasmund Lund at Landstreffet følger ekstra med på tre russebusser. Minst én av dem er lokal.

Publisert:
Landstreffets pressesjef Aasmund Lund sier at russefestivalen har en egen liste over navn på uønska busser, eller busser som festivalen ønsker å følge nøye med på.

– Ja, vi har en egen liste, sier Lund til Byas.

På denne lista står navn på russebusser som Landstreffet ikke ønsker å ha på festivalområdet sitt, eller som festivalen vil holde ekstra godt øye med.

– Vi har også politi i sivil som følger med på de aktuelle bussene på området, sier Lund.

Nylig stengte Landstreffet ute russebussen Hercules fra Sola. Pressesjefen bekrefter at dette er en av bussene som står på lista.

– God oversikt

Han forteller at en slik liste har vært praksis for russefestivalen over flere år. Det er Landstreffet selv som setter opp lista og avgjør hvilke navn som skal stå på den. I år er det snakk om tre busser.

– Vi har 13 fulltidsansatte som jobber med Landstreffet, blant dem er en egen busskontakt. Da er det naturlig at vi får en god oversikt over alle russebussene i landet, sier Lund.

– Så dette gjøres ikke i samråd med politi eller andre offentlige instanser?

– Dette er vurderinger som vi gjør selv for å få til en trygg russefeiring for alle, men vi informerer også politiet om hva vi gjør og hvilke busser vi har notert oss, sier Lund.

I overkant av 100 russebusser er på plass på årets Landstreff.

– Hvordan havner man på denne lista?

– Dersom en buss viser holdninger og gjør ting som vi ikke kan stå inne for, eller som vi opplever kan utgjøre en fare for andre, vil dette være grunn nok til at vi noterer oss navnet på dem, sier Lund.

– Hva tenker du om at dere stenger ute busser basert på egne opplysninger, og ikke råd etter oppfordring fra politiet?

– Dette er et privat arrangement, så vi bestemmer selv hvem vi ønsker å ha her. Det hører med til historien at vi ikke tror at alle medlemmene om bord på en russebuss ikke kan oppføre seg. Men når noen går over streken, må man ta konsekvensene av det, sier Lund.

Han ønsker ikke å si noe om hvilke andre busser som står på lista, og hvor disse bussene hører hjemme.

Nektes fortsatt adgang

Flere videoer av slåsskamper var årsaken til at Landstreffet valgte å stenge ute russebussen Hercules. Dette opplyste festivalen selv i en pressemelding torsdag kveld, hvor Hercules ble beskrevet som «voldsbussen».

Russen om bord har sagt at de ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen, og mener at utestengelsen var urettferdig.

– Landstreffet er jo høydepunktet i russefeiringen. Da er det ganske ille å bli stengt ute på grunn av usanne beskyldninger, sa en av bussmedlemmene, Marius Skjæveland, til Aftenbladet torsdag.

Lund bekrefter at festivalen har vært i kontakt med medlemmene om bord på Hercules etter at bussen ble utestengt, men at festivalen fortsatt står fast ved at bussen ikke får lov til å være med på arrangementet.

Politiet bruker eget register

Innsatsleder for politiet ved Landstreffet, Frode Kleven, forteller at politiet ikke nødvendigvis forholder seg kun til busser som Kongeparken opplyser om.

I forkant av Landstreffet går også politiet gjennom sitt eget register og noterer seg navn på busser som kan være aktuelle å ha et ekstra øye til.

– Dette er busser som politiet har vært involvert i ved tidligere oppdrag, sier Kleven.

– Kan du si noe om hvor mange busser det er snakk om?

– Jeg ønsker ikke å tallfeste noe, men jeg kan si det er snakk om flere. Bussene kommer fra hele landet, sier han.

Landstreffet har blitt arrangert årlig siden 1987. Årets utgave er den 33. i rekken og samler 14.500 russ fra hele landet.

Godkjente busser kan vises ut

Den omtalte «verstinglista» oppdateres kontinuerlig, også under selve Landstreffet.

– Vi har hatt tilfeller hvor vi har sluppet inn busser, som vi i utgangspunktet ikke ønsket å ha til stede, dagen etter åpning. Årsaken til dette er at vi da har bedre kontroll og oversikt på området. Samtidig har vi også vist ut busser på dag to av Landstreffet fordi de har vist en oppførsel som ikke er akseptabel. Dette kan gå begge veier.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Slik blir årets Landstreff for russen i Kongeparken

LES MER:

Her er alt du trenger å vite før Landstreffet i Kongeparken

LES MER:

Dette er russeknutene for 2019

LES MER:

Snapchat skal gjøre Landstreffet tryggere for russen

Publisert:

Landstreffet oppsummert: – En gjeng avgangselever Norge kan være stolte av

14.500 russ var samlet på Ålgård under russens Landstreff denne helga. Både politiet og arrangør skryter av oppførselen til avgangselevene.

Oppdatert: