Aktuelt

Påska er rekordtid for smågodt, skiskader og pappvin

Noen skal til fjells. Andre reiser til kysten for å pusse båt. Uansett hvor man ferierer, så er det rimelig sikkert at de fleste koser seg litt ekstra i påska.

Publisert:
  • KRSby

Noen holder seg på fjellet, andre ved sjøen i påska. Felles for dem alle? De spiser godteri. Foto: Kjartan Bjelland & Torstein Øen.

Funfacts om påska:

- I løpet av påsken gjør vi unna en tredjedel av årskonsumet av Kvikk Lunsj. Vi spiser 16-17 millioner plater. Det er uvisst hvor mange som kjøpes i Sverige.

- Baconforbruket blir sannsynligvis tredoblet i påskeuken sammenlignet med gjennomsnittsuken.

- For noen år siden regnet vi ut at det i påsken spises 250 mil med grillpølser. Det er vanligere å måle pølseforbruk i kilo, og i påsken antar Gilde at vi vil spise 1300 tonn grillpølse, det er ti prosent av det årlige forbruket og fire ganger så mye som i gjennomsnittsuken.

- Påskelammet står høyt i kurs, et kvalifisert anslag sier at vi spiser 500 tonn påskelam i form av stek og lår. Det er 20 prosent av årsforbruket.

- Nidar alene lager cirka 30 millioner påskefigurer i marsipan og sjokolade. Hvor mange av dem som er egg, finnes det ikke tall på, men det er mange.

Nesten seks marsipanfigurer til hver eneste nordmann produserer Nidar. Foto: NTB Scanpix. Nesten seks marsipanfigurer til hver eneste nordmann produserer Nidar. Foto: NTB Scanpix.

Er du ikke blant dem som forstår meningen med å feste to planker på beina? Da bør du klikke deg videre til påskeguiden for deg som hater fjellet.

Nei, alle feirer ikke påske på fjellet

Timevis i bilkøer mot Brokke, Hemsedal, Hovden eller andre utfartssteder i inn- og utland. Slik er realiteten for mange ved inngangen og utgangen av påska.

Det er imidlertid bare en myte at alle skal på påskefjellet. Hvor mange som egentlig drar til fjells, er det ingen som vet. I 2007 fant Statistisk sentralbyrå ut at hver tiende av oss dro på påskeferie. Det var et uforklarlig fall etter at nivået de fire foregående årene hadde ligget på mellom 15 og 20 prosent.

Kø på vei til påskefjellet er alltid like morsomt. Foto: Scanpix. Kø på vei til påskefjellet er alltid like morsomt. Foto: Scanpix.

Noen har funnet ut at hver tredje påskereisende på landsbasis drar til Buskerud eller Oppland. Veldig mye av påskefjellet ligger der, og dit drar altså en tredjedel av 10 prosent, det blir 3 prosent av oss. Mens hver femte på påsketur reiser utenlands, altså 2 prosent av oss.

Det spises mye egg i påska. Hvordan det perfekte egget skal tilberedes, er det delte meninger. Er du i tvil? Dette egget er bløtkokt. Foto: NTB Scanpix.

Det spises mye egg i påska. Hvordan det perfekte egget skal tilberedes, er det delte meninger. Er du i tvil? Dette egget er bløtkokt. Foto: NTB Scanpix.

Ja, vi er sultne og tørste

– Ja, vi spiser dobbelt så mye egg i påsken som ellers i året. Da øker vi fra ett egg hver annen dag i gjennomsnitt til ett hver dag, sier informasjonssjef Ellen Flo Skogen i Nortura. Hun forsikrer at det ikke er noe problem: – Nei, i samarbeid med hønene klarer vi det fint.

Og så drikker vi. Vin. Men ikke så mye pappvin som pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet trodde.

- LES OGSÅ: Påskeguiden for deg som hater fjellet

- LES OGSÅ: Fjellpåske på Sørlandet: – Hemsedal må passe seg!

- LES OGSÅ: Polet i påska: Hvordan var det nå igjen?

- LES OGSÅ: Nå er det priskrig på smågodt

– Nei, et raskt søk viser at bag-in-box-andelen i påsken er på 60 prosent, mens den er 54 prosent i året som helhet. Jeg trodde forskjellen var større.

Det drikkes mye vin i påska. Foto: NTB Scanpix. Det drikkes mye vin i påska. Foto: NTB Scanpix.

Alkoholsalget i påskeferien er høyere i Agder sammenlignet med andre fylker. Det er de mindre byene i regionen som har størst salgsøkning. For eksempel Risør, Lillesand og Grimstad. Her er det høye salgstall både i uka før påske og i selve ferien.

Kristiansand følger trenden i de andre storbyene i landet og selger mest før høytiden starter, og mindre i løpet av påskedagene. Ifølge Nordahl er regionens tilbud av feriehytter, spesielt langs kysten en årsak til økningen. Folk søker seg til våren.

På Lillemarkens Vinmonopol i Kristiansand var det travelt fredag før påske. Kristiansanderne Phillip Hartvoll (30) og Tomas Torgersen (30) var blant dem som sikret seg øl til feriestart. Foto: Martine Haugland. På Lillemarkens Vinmonopol i Kristiansand var det travelt fredag før påske. Kristiansanderne Phillip Hartvoll (30) og Tomas Torgersen (30) var blant dem som sikret seg øl til feriestart. Foto: Martine Haugland.

Ja, vi digger harryhandling i påska

Kanskje er det aller største utfartsmålet for nordmenn et helt annet sted? Kanskje ligger det slett ikke i fjellheimen, men på svenskekysten, kanskje er ikke det vanligste påskemålet en fjelltopp i det fjerne, men en frysedisk i Strömstad?

For noen er dette himmelen i påska. Foto: NTB Scanpix. For noen er dette himmelen i påska. Foto: NTB Scanpix.

– Det er jeg ganske sikker på, sier Ståle Løvheim. Han er sentersjef på Nordby Shopping.

Ifølge Løvheim hadde de 220.000 kunder i påskeuken i 2013.

- LES OGSÅ: Påskeguiden for deg som hater fjellet

- LES OGSÅ: Fjellpåske på Sørlandet: – Hemsedal må passe seg!

- LES OGSÅ: Polet i påska: Hvordan var det nå igjen?

- LES OGSÅ: Nå er det priskrig på smågodt

Og de handler i gjennomsnitt for 600 kroner hver.

– Her kan de få kjøpt alt i 110 butikker, men godis er veldig aktuelt til påske, og ingen har protestert på at vi i ti år har hevdet å ha verdens største godtebutikk, sier Løvheim.

Lange køer sist helg. Foto: Vegard Damsgaard. Lange køer sist helg. Foto: Vegard Damsgaard.

Kø helt til Danmark

Også med ferja til Danmark er det folksomt i påska.

Helgens avganger har hatt solid belegg. Morgenavgangen lørdag var fullbooket, tilsvarende 764 biler. Første påskedag ligger det an til smekkfulle ferjer fra Hirtshals til Kristiansand.

– Ikke alle har hytte på fjellet, da blir Danmark et godt alternativ. De drar til Legoland og feriesentrene, eller på byferie til Skagen, Aalborg og Aarhus. Mange kaster seg også på en spontan dagstur, opplyser salgs- og markedssjef Nina Moland Andersen i Color Line, som selv tilbringer påska på Hovden.

På "Fjellporten" ved Moisund samler Røde Kors inn penger til sitt arbeid. Foto: Tormod Flem Vegge. På «Fjellporten» ved Moisund samler Røde Kors inn penger til sitt arbeid. Foto: Tormod Flem Vegge.

Mange skader i fjellet

Fordelen med å dra på harrytur er at skaderisikoen er veldig liten. I fjellet er den litt høyere. Særlig i en fin påske. I fjor registrerte Røde Kors 440 skader i turløypene i påsken. Året før var tilsvarende tall 415 skader. Det var en voldsom økning fra årene før, 166 skader i 2012 og bare 96 i 2011.

– Det er prisen vi betaler for en strålende påske. En påske som lokker alle, ikke bare de aller tøffeste og flinkeste med mest rim i skjegget, ut i løypene. Da blir det flere skader, men de fleste er små og ufarlige, sa mediesjef Astrid Arnslett i Røde Kors, foran påsken i fjor.

Over hele landet er Røde Kors og andre frivillige ute for å gjøre påskefjellet trygt. Foto: NTB Scanpix. Over hele landet er Røde Kors og andre frivillige ute for å gjøre påskefjellet trygt. Foto: NTB Scanpix.

Løvheim vet godt hvor mange som reiser til ham, men hvor mange påsketurister som reiser til fjells, vet tilsynelatende ingen. Vi vet at de rikeste reiser mest; i gruppen med høyest inntekt er det nesten fire ganger så mange som reiser på påskeferie som i gruppen med lavest inntekt.

- LES OGSÅ: Påskeguiden for deg som hater fjellet

- LES OGSÅ: Fjellpåske på Sørlandet: – Hemsedal må passe seg!

- LES OGSÅ: Polet i påska: Hvordan var det nå igjen?

- LES OGSÅ: Nå er det priskrig på smågodt

Av dem som dro på ferie i Norge, bodde 45 prosent ikke-kommersielt, veldig mange tar inn på egen hytte. Og der sitter de og spiser egg.

Påskekrimmen er norsk

At vi leser krim i påsken, er et særnorsk fenomen, og det begynte 23. mars 1923. Det var lørdagen før palmelørdag, og det var rykket inn en annonse i Aftenposten med teksten: Bergenstoget plyndret i natt. Mange trodde det var en nyhetssak, men det var en annonse for en fersk krimbok.

Den vakte stor oppsikt og skapte varig interesse for påskekrim. Boken om de unge studentene som gikk på ski over Hardangervidda og robbet påsketoget ved Finse, var skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie, under pseudonymet Jonathan Jerv.

John Brungot (t.v) , NSB-konduktør: Helge Nilsen og Morten Ramm spilte i fjor sammen i den norske påskrimmen "Toget - på sporet av en morder", hvor handlingen fant sted nettopp langs Bergensbanen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix.

Mange velger bilen og verden har gått litt fremover. UP-sjef Runar Karlsen mener påsketrafikken nå er bedre enn sitt rykte.

- LES OGSÅ: Påskeguiden for deg som hater fjellet

- LES OGSÅ: Fjellpåske på Sørlandet: – Hemsedal må passe seg!

- LES OGSÅ: Polet i påska: Hvordan var det nå igjen?

- LES OGSÅ: Nå er det priskrig på smågodt

– Det er selvfølgelig stor trafikk ut fra de største byene, vi har noen ekstra patruljer ute, men selv om det blir noen køer, så er trafikken så spredt at det har gått greit de siste årene. Hjemturen kan bli litt verre, den er mer konsentrert til søndag og spesielt mandag.

Hva hadde påska vært uten Kvikk-Lunsj? Hva hadde påska vært uten Kvikk-Lunsj?

Tekst: Stein Erik Kirkebøen / Aftenposten.no, Vegard Damsgaard, Martine Haugland og Vegard Nekstad.

Publisert:

Visste du dette om påsken?

Internett har svaret og vi har funnet noen funfacts om nordmenn og påsken.

Oppdatert: