– I E-sportmiljøet er samholdet det aller viktigste
I 2019 har samholdet i E-sportmiljøet vært viktig i nyhetsbildet. Mads Stensrud fra Nexus E-Sport har selv erfart at dataspill kan få deg gjennom tunge tider med psykiske utfordringer. Kulturminister Trine Skei Grande mener E-sport vil bli viktigere i framtida.
– E-sporten er blitt kjempestor, og består av både konkurranse, den sosiale biten og ikke minst ferdigheter. Det er ikke tilfeldig at man leter etter jagerflypiloter på The Gathering, sier kulturminister Trine Skei Grande til KRSby.
Tirsdag ettermiddag besøkte hun gamingsenteret Nexus E-Sport i Dronningens gate, for å lære mer om spillkulturen og for å forstå utviklingen videre.
Her møtte hun flere ivrige ungdommer som sammen spilte Apex Legends, det nye storspillet som kan utkonkurrere Fortnite.
– Saken har vært en øyeåpner
Samholdet i E-sportmiljøet har vært en viktig del av nyhetsbildet i 2019.
I slutten av januar publiserte NRK en sak om avdøde Mats Steen, som hadde duchennes muskeldystrofi, en muskelsykdom som forårsaker muskelsvinn hos gutter.
I en utfordrende hverdag fant han miljøet sitt i spillet World of Warcraft, hvor han opparbeidet seg både respekt og vennskap under aliaset «Lord Ibelin Redmoore». Og det var først etter begravelsen, hvor det deltok medspillere fra mange land, at foreldrene skjønte de positive sidene med E-sport.
Saken har gjort sterke inntrykk nasjonalt, og Stensrud beskriver den som en øyeåpner for hvordan e-sportmiljøet kan være.
– Den gjorde nok mer inntrykk på andre enn meg, siden jeg kommer fra gamer-verdenen og kjenner til akkurat dette. Jeg har selv slitt med det psykiske, og har erfart å fått støtte gjennom World of Warcraft-miljøet. Men for folk utenfor, som foreldre og kanskje nye gamere er nok Mats Steen-saken en øyeåpner, forteller Stensrud.
– Lærer opp barn til å få en lagfølelse
Stensrud sier videre at den sosiale biten med E-sport er en stor del av Nexus-satsingen i Dronningens gate. Her er det stort fokus på lagånd og det medmenneskelige.
– Mye av fokuset vårt er det sosiale og det idrettsmessige. Vi lærer opp barn til å spille samlet, til å få en lagfølelse og en ansvarsfølelse for andre. Den medmenneskelige kontakten er viktig i e-sport. I E-Sportmiljøet er samholdet det aller viktigste for oss, sier Stensrud.
Skei Grande legger til at E-sport kan bidra til en positiv, teknologisk utvikling for fremtiden.
– E-sport kommer til å bli mye, mye større. Det handler om å bygge kompetanse som man trenger senere i livet, samt en teknologiforståelse som vi trenger til neste generasjon. Derfor er det viktig å legge til rette for sosiale møteplasser for E-sport, sier Skei Grande.
– Vi må jobbe mer for å få jenter inn i kulturen
Kulturministeren har reist landet rundt og møtt spillere på flere forskjellige LAN (større arrangementer med samling av spillere, journ.anm.). Her har hun selv erfart at flertallet av spillere er gutter, noe hun håper vil forandre seg:
– Vi må jobbe mer for å få jenter inn i kulturen, og at de ikke blir ekskludert. Jenter kan ha like stor nytte av det sosiale med E-sport, og ikke minst gjøre det like bra, sier Grande avslutningsvis.
Fjortenåring frå Stavanger er med i kampen om 260 millionar
Endre Byre er i New York for å delta i enorm Fortnite-turnering.
Relaterte artikler
- AKTUELTDenne Viking-stjernen kan bli norgesmester i hobbyen sin2 ÅR SIDEN
- AKTUELTNy studie: – Unge blir ikke voldelige av dataspill4 ÅR SIDEN
- AKTUELT– Det som skjedde på Escape Room i Polen kunne aldri skjedd her4 ÅR SIDEN
- AKTUELTHobbyen til «alle» guttene på barneskolen har blitt deltidsjobben til Morten (24)4 ÅR SIDEN
- AKTUELTDette gjorde mest inntrykk på Leo Ajkic da han lagde serien «Uro»4 ÅR SIDEN
- AKTUELTMer støtte til psykisk helse for studenter i utlandet4 ÅR SIDEN