Aktuelt

Litt over én studentbolig per 10 studenter i Stavanger

Antall studenter i Norge har doblet seg de siste ti årene. Over landet mangler det fremdeles over 14.000 boliger for å nå studentboligmålet.

Oppdatert:
 • Tor-Arne Vikingstad
  Tor-Arne Vikingstad
Over landet mangler det fremdeles over 14.000 boliger for å nå studentboligmålet. Stavanger ligger greit an.

Målet er å kunne tilby studentbolig til hver femte student i Norge.

Kun 14,52 prosent av Norges studenter har mulighet til å bo i studentbolig i 2019. Det viser Norsk studentorganisasjons (NSO) Studentboligundersøkelse som ble offentliggjort denne uken.

På undersøkelsen skårer Stavanger under gjennomsnittet blant studentbyene når det kommer til studentbolig per student.

I Stavanger fyller studentboligene rundt 12 prosent av studentene. Det tilsvarer studentbolig til hver åttende student.

 • Følg Byas på Facebook!
UDRAMATISK: Leder i boligadministrasjon i SiS, Trine Lilland Forgaard, sier situasjonen er under kontroll i Stavanger.

– Ikke dramatisk

I forrige uke fikk 4599 søkere tilbud om studieplass ved Universitetet i Stavanger (UiS) til høsten. Totalt er det i 13.368 studenter i Stavanger og Sandnes i 2019.

Per nå står rundt 200 på venteliste for studentbolig i Stavanger. Det er en nedgang fra i fjor, da det var 263 personer i boligkø hos SiS.

Ifølge Studentboligundersøkelsen er Stavanger blant de svakeste studentbyene når det kommer til i hvor stor grad byen stiller med studentbolig. Leder i boligadministrasjon i Studentsamskipnaden i Stavanger, Trine Lilland Forgaard, mener forholdene i Stavanger likevel kan beskrives som lite dramatisk.

– Studenter her har generelt grei valgfrihet når det kommer til hvor og hvordan de vil bo som student i Stavanger. En viktig grunn til ventelisten i år er flere søkere og flere som ønsket å utvide kontrakten sin. Og selvfølgelig god pris og bra beliggenhet på SiS boliger, forteller leder i boligadministrasjon i SiS, Trine Lilland Forgaard.

Og hva om det skulle gå riktig ille?

– Vi har ikke et like presset leiemarked i Stavanger som vi hadde før oljekrisen. Om noen skulle trenge det, så har vi ressurser til å sette opp nødlosji til studenter uten sted å bo. Men det har ikke vært nødvendig de siste to-tre årene, fortsetter Forgaard.

– 5.000 kroner for lite

Selv om leiemarkedet er relativt rolig i Stavanger, rapporteres det hyppig om mer pressede forhold i Oslo.

I Studentboligundersøkelsen har Norsk studentorganisasjon satt opp Studentbudsjettet 2019. Der budsjetteres det med totalutgifter på 16.102 kroner, inkludert husleie, strøm, mat og studierelaterte utgifter. Da mangler der 5082 kroner fra dagens studiestøtte.

Leder i Norsk studentorganisasjon Marte Øien ønsker å begrense private utleiere som retter seg mot studenter, og styrke studentskipnadenes tilbud.

– Vi ønsker at så mange som mulig kan bo i studentbolig i Norge. Her har de medbestemmelsesrett og det er sikret at pengene studentene betaler går tilbake til studentene, fortsetter Øien

Marte Øien i Norsk studentorganisasjon ønsker flere studentboliger og økt studiestøtte.

Vil øke studiestøtten

Fulltidsstudenter kan få utbetalt 11.020 kroner i måneden for undervisningsåret 2019–2020, hvis man inkluderer fire uker ekstra støtte i juni 2020.

Øien mener at studiestøtten ikke svarer til utgiftene norske studenter har. De kjemper for å høyne studiestøtten, og knytte det opp til grunnbeløpet i folketrygden, som justeres hvert år.

– Studenter i Norge går mer og mer i minus for hvert år. Vi har kjempet for høyere studiestøtte i mange år, og målet er å knytte studiestøtten til 1,5 G, som tilsvarer 149.787 kroner i året, fortsetter Marte Øien.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Jobb og karriere
 2. Skole og utdanning
 3. Universitet

Sigurd (20) tjener opptil 14.000 kroner i måneden på FIFA-tips

Flere studenter sliter med økonomien. Sigurd Goffèng-Bjerke (20) derimot har gjort FIFA-lidenskapen til deltidsjobb: – Jeg kan tjene opptil 14.000 i måneden ved å bare jobbe fire timer i uka.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Under 15 prosent får tilgang på studentbolig: – Pilene peker feil vei
  15 DAGER SIDEN
 2. AKTUELT
  Studentenes hjelpepakke: Får resten av studielånet i én pott og muligheten til å ta opp ekstra lån
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Flere studenter får tak over hodet, men det skjer ikke raskt nok
  2 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Endringer i krisepakken til studentene: – Et steg i riktig retning, men fortsatt ikke godt nok
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Fredrik (30): – Jeg sitter igjen med 1000 kroner å leve for. Det sier seg selv at det ikke går
  2 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Studentene tjener mindre, men kjøpekraften består
  2 ÅR SIDEN