Restaurantanmeldelse Kita: Et spennende tilskudd i Stavanger

De beste rettene er fantastiske. Dessverre trakk den mindre gode litt ned.

Publisert:
  • AV: Harald Birkevold
FORVANDLING: Om kvelden blir Deja Vu i Magasin Blaa til restauranten Kita.

Totalkarakter: 5/6

KITA, Deja Vu by Night, Verksgaten 2, Stavanger (Magasin Blaa).

Følg Byas.no på Facebook!

LES MER:

tilbragt tiden under vingene til det japanske stjerneskuddet Nobu Matsushisa

Om kvelden, fem dager i uka, forvandles Deja Vu på Magasin Blaa til Kita, som bygger på det japanske spisekonseptet izakaya, som enkelt sagt går ut på å servere topp kvalitet mat i en uformell setting, med vekt på retter som kan deles mellom spisegjestene. Og med sterk vekt på sesong, både hva gjelder grønnsaker og proteiner. Om høsten og vinteren sjømat, om sommeren mer kjøtt. Og med sesongens grønnsaker fra kunstneren Frode på Brimse.

STJERNEKOKK: Øyvind Næsheim har jobbet for anerkjente Nobu i årevis.

Kokkemeny

Lokalene er selvsagt de samme som tidligere på dagen, men med en liten twist. Lyset er dempet, musikken er skrudd opp til New York-nivå (der den skal dempe skrikingen fra gjestene) og kjøledisken er med enkle grep forvandlet til en bardisk.

Stort pluss også for et rikholdig og velkomponert utvalg øl, for dem som foretrekker det.

Menyen frister med selvplukk fra et rikholdig utvalg småretter med priser som varierer fra en snau hundrelapp til det dobbelte, men vi valgte å følge vår oppmerksomme servitørs anbefaling og gikk inn for kokkemenyen til 550 kroner. Vi kunne også valgt en til 750 kroner som ikke gir mer mat, men mer eksklusive råvarer. Til dette en god flaske riesling fra Mosel, også på servitørens anbefaling. Stort pluss også for et rikholdig og velkomponert utvalg øl, for dem som foretrekker det.

Starten var små skiver av kongekrabbe servert i tangchips på en kompott av ris med et lite bitt av chili. Herlig avstemte smaker. Deretter en skål grønne bønner, varme, overstrødd med maldonsalt. Med en nesten kjøttaktig kvalitet var disse nesten uimotståelige, vi kunne lett tenke oss slike som snacks til et glass øl eller musserende.

**Flere spennende restauranter åpner snart dørene. Som tacorestauranten

LES MER:

Los Tacos

,

LES MER:

The Shack

\- en litt annerledes type hurtigmatrestrant og

LES MER:

Villa 22

, trattoria og bar.**

GLADLAKS: Fantastisk konsistens og balanse i denne retten!

Nesten helt rått

Lettstekt laks av sashimi-kvalitet i en buljong av miso og yuzu (en sitrusfrukt), med en salsa av rød løk og jalapeno. Fantastisk konsistens og balanse i denne retten, og med perfekt vinmatch var dette en vinner. Også nesten rå kveite, kamskjell og myke vårreker i en soya/sesam emulsjon var en smaksmessig innertier.

En skål med flere sorter sopp stekt med rikelige mengder hvitløk og krydder, sammen med en salat med små grønnsaker, skudd og urter var et smykke på duken. Et ørlite trekk for en noe for skarp vinaigrette, som truet med å overdøve de sarte smakene fra urtene.

Sjømat-frittene med tempura, dipsaus og en majones-basert «tartarsaus» var saftige og spennende, der vi satt og gjettet på innholdet. Blekksprut? Kamskjell? Reke? Godt var det, okke som.

**Har du dessuten fått med deg Sabi Sushi sitt

LES MER:

nye restaurantkonsept Omakase

?**

Nytt smaksunivers

Den siste retten, små grillspyd med kylling (yakitori på japansk), sammen med små grillede vårløk, var dessverre en nedtur etter alt dette spennende. Grilla kylling er ikke akkurat cutting edge, og en rett man godt kunne spart seg i denne menyen. Vårløkene var også en smule understekt, så de var harde og litt trevlete.

Men, samlet sett er Kita et spennende tilskudd til restaurantutvalget i Stavanger og omegn. Chef Næsheim skal ha honnør for å tørre og utfordre og skape et nytt smaksunivers.

Særlig imponert er vi over grønnsaksrettene, samt den modige varmebehandlingen av sjømaten, der smaken i råvarene får spille førstefiolin. Demper han musikken et lite knepp og kutter ut pliktløpene (altså kyllingen denne gang), er Kita verdt en omvei.

Flere anmeldelser:

LES MER:

Spiseriet: Fortsatt en av byens beste

LES MER:

**Amici: Solid og hjemmelaget mat**

LES MER:

Hall Toll: Smell på Skansen

LES MER:

Big Horn Steak House: Utrivelig, uinspirert biff

LES MER:

**Egget:**

LES MER:

Byens beste deal?

LES MER:

**City Bistro:**

LES MER:

Veldig god mat til hyggelige priser

LES MER:

**XO Bar & Restaurant: Grei nok burger, herlig komle**

LES MER:

Sabi Sushi Sandnes: God sushi, trist lokale

LES MER:

**Allegro: Bravissimo! Velkommen tilbake**

LES MER:

**Kitchen&Table: - Meget god valuta for pengene**

LES MER:

Bevaremegvel! Hva mer kan man ønske seg?

LES MER:

Charles & De holder fortsatt formen

Publisert:

Guide: 6 gode asiatiske restauranter i Stavanger og Sandnes

Sulten på noe ekstra godt? Her er noen gode tips!

Publisert: