Restaurantanmeldelse Kita: Et spennende tilskudd i Stavanger
De beste rettene er fantastiske. Dessverre trakk den mindre gode litt ned.
- AV: Harald Birkevold
Totalkarakter: 5/6
KITA, Deja Vu by Night, Verksgaten 2, Stavanger (Magasin Blaa).
tilbragt tiden under vingene til det japanske stjerneskuddet Nobu Matsushisa
Om kvelden, fem dager i uka, forvandles Deja Vu på Magasin Blaa til Kita, som bygger på det japanske spisekonseptet izakaya, som enkelt sagt går ut på å servere topp kvalitet mat i en uformell setting, med vekt på retter som kan deles mellom spisegjestene. Og med sterk vekt på sesong, både hva gjelder grønnsaker og proteiner. Om høsten og vinteren sjømat, om sommeren mer kjøtt. Og med sesongens grønnsaker fra kunstneren Frode på Brimse.
Kokkemeny
Lokalene er selvsagt de samme som tidligere på dagen, men med en liten twist. Lyset er dempet, musikken er skrudd opp til New York-nivå (der den skal dempe skrikingen fra gjestene) og kjøledisken er med enkle grep forvandlet til en bardisk.
Stort pluss også for et rikholdig og velkomponert utvalg øl, for dem som foretrekker det.
Menyen frister med selvplukk fra et rikholdig utvalg småretter med priser som varierer fra en snau hundrelapp til det dobbelte, men vi valgte å følge vår oppmerksomme servitørs anbefaling og gikk inn for kokkemenyen til 550 kroner. Vi kunne også valgt en til 750 kroner som ikke gir mer mat, men mer eksklusive råvarer. Til dette en god flaske riesling fra Mosel, også på servitørens anbefaling. Stort pluss også for et rikholdig og velkomponert utvalg øl, for dem som foretrekker det.
Starten var små skiver av kongekrabbe servert i tangchips på en kompott av ris med et lite bitt av chili. Herlig avstemte smaker. Deretter en skål grønne bønner, varme, overstrødd med maldonsalt. Med en nesten kjøttaktig kvalitet var disse nesten uimotståelige, vi kunne lett tenke oss slike som snacks til et glass øl eller musserende.
**Flere spennende restauranter åpner snart dørene. Som tacorestauranten
Los Tacos
,
The Shack
\- en litt annerledes type hurtigmatrestrant og
Villa 22
, trattoria og bar.**
Nesten helt rått
Lettstekt laks av sashimi-kvalitet i en buljong av miso og yuzu (en sitrusfrukt), med en salsa av rød løk og jalapeno. Fantastisk konsistens og balanse i denne retten, og med perfekt vinmatch var dette en vinner. Også nesten rå kveite, kamskjell og myke vårreker i en soya/sesam emulsjon var en smaksmessig innertier.
En skål med flere sorter sopp stekt med rikelige mengder hvitløk og krydder, sammen med en salat med små grønnsaker, skudd og urter var et smykke på duken. Et ørlite trekk for en noe for skarp vinaigrette, som truet med å overdøve de sarte smakene fra urtene.
Sjømat-frittene med tempura, dipsaus og en majones-basert «tartarsaus» var saftige og spennende, der vi satt og gjettet på innholdet. Blekksprut? Kamskjell? Reke? Godt var det, okke som.
**Har du dessuten fått med deg Sabi Sushi sitt
nye restaurantkonsept Omakase
?**
Nytt smaksunivers
Den siste retten, små grillspyd med kylling (yakitori på japansk), sammen med små grillede vårløk, var dessverre en nedtur etter alt dette spennende. Grilla kylling er ikke akkurat cutting edge, og en rett man godt kunne spart seg i denne menyen. Vårløkene var også en smule understekt, så de var harde og litt trevlete.
Men, samlet sett er Kita et spennende tilskudd til restaurantutvalget i Stavanger og omegn. Chef Næsheim skal ha honnør for å tørre og utfordre og skape et nytt smaksunivers.
Særlig imponert er vi over grønnsaksrettene, samt den modige varmebehandlingen av sjømaten, der smaken i råvarene får spille førstefiolin. Demper han musikken et lite knepp og kutter ut pliktløpene (altså kyllingen denne gang), er Kita verdt en omvei.
Flere anmeldelser:
Spiseriet: Fortsatt en av byens beste
**Amici: Solid og hjemmelaget mat**
Hall Toll: Smell på Skansen
Big Horn Steak House: Utrivelig, uinspirert biff
**Egget:**
Byens beste deal?
**City Bistro:**
Veldig god mat til hyggelige priser
**XO Bar & Restaurant: Grei nok burger, herlig komle**
Sabi Sushi Sandnes: God sushi, trist lokale
**Allegro: Bravissimo! Velkommen tilbake**
**Kitchen&Table: - Meget god valuta for pengene**
Bevaremegvel! Hva mer kan man ønske seg?
Charles & De holder fortsatt formen
Guide: 6 gode asiatiske restauranter i Stavanger og Sandnes
Sulten på noe ekstra godt? Her er noen gode tips!
Relaterte artikler
- AKTUELTI 12 år har Øyvind Næsheim laget mat for stjernene. Nå er han tilbake i Stavanger8 ÅR SIDEN
- AKTUELTRestaurantanmeldelse: – Ta turen inn i Varmen. Det vil du ikke angre på.8 ÅR SIDEN
- AKTUELTDéjà Vu: Her kommer 60 meter med uteservering2 ÅR SIDEN
- AKTUELTAnmeldelse Sabi Omakase: En kveld i eliteserien6 ÅR SIDEN
- AKTUELTAnmeldelse Déjà Vu: God mat, grei pris, men servicen...6 ÅR SIDEN
- AKTUELTAnmeldelse Alex Sushi: Dyrt, men deilig7 ÅR SIDEN