Palmesus 10 år: – Har vært et dødsgøy eventyr

Kompisfesten som ble millionselskap. Mye har skjedd siden Palmesus så dagens lys på Bystranda i 2009.

Publikum i fyr og flamme under Palmesus 2015.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Det har vært et dødsgøy eventyr, oppsummerer Palmesus-sjef Leif Fosselie til KRSby.

6. og 7. juli braker det løs på Bystranda igjen, med artister som Migos, Pharrell Williams og N.E.R.D., Steve Aoki, Fedde Le Grand, Dj Snake og Martin Garrix på plakaten.

Årets runde, hvor det totalt kommer over 35.000 feststemte tilskuere, markerer nemlig 10-årsjubileet til strandfesten fra den spede starten i 2009.

Les også: Pharrell til Palmesus

Palmesus-sjef Leif Fosselie foran hovedscenen på Bystranda.

– Begynte som en morsom idé

Den gangen hadde Fosselie aldri spådd at han og teamet skulle jobbe på heltid med merkevaren Palmesus, som rett og slett startet som en «venners fest».

– Det begynte bare som en morsom idé for venner. Men vi så potensialet i det, så deretter utviklet det seg videre til en hobby – som vokste til å bli ganske stor. Og for fem år siden var hobbyen blitt større enn jobben min. Det endte med at jeg droppet den typiske karriereveien, sluttet i jobben, og satset alt på Palmesus, sier Fosselie.

Nå er strandfesten en etablert merkevare, som i kjent stil selger ut alle billettene på bare noen få døgn, uten at noen artister er sluppet. Dette tar ikke Fosselie som en selvfølge.

– Å bygge dette fra scratch, og se hvor mye mennesker det gleder i dag, det er mer enn det går an å håpe på. Jeg tar aldri for gitt at det blir utsolgt så fort hvert år, og hver eneste gang det skjer føles det ut som julaften, bursdag, nyttårsaften og 17. mai på en gang.

Karpe Diem har spilt på Palmesus ved flere anledninger.

Gode minner

Men å trekke fram høydepunkter fra 10 strandfester er ikke en lett oppgave. Likevel er det noen minner som Fosselie trekker ekstra på smilebåndet av.

– Det har blitt ekstremt mange gode minner fra disse ti årene. Men det var ufattelig gøy å sette opp noe så obskurt som The Dandy Warhols på et beachparty. Verken de, vi, eller publikum skjønte hva som skjedde. Det var rett og slett malplassert og veldig gøy, noe som var tanken bak det, mimrer Fosselie, og legger til:

Arkivbilde fra Palmesus 2013.

– Jeg husker også da publikumsvinnerne Karpe Diem satte fyr på Bystranda! Og da de gikk av scenen sa de i mikrofonen "Vet du hva? Vi svømmer heller til backstage". De la deretter ut på svøm ut i byfjorden, etterfulgt av at flere hundre publikummere også ble med på svømmeturen.

Les også: Rap-yndlinger kommer til Palmesus

Martin Garrix returnerer til årets runde i juli.

Inspirert av de største festivalene

Palmesus-sjefen sier videre at inspirasjonen fra utenlandske festivaler har vært en av grunnene til suksessen.

– Vi reiser verden rundt for å forsøke å lære av de beste. Der merker vi veldig fort hva som funker på publikum, og ikke. Dette gjelder både produksjon og artister. Og det beste vi finner prøver vi å gjenskape nede på Bystranda. Det er ikke noe hemmelighet at det er måten vi jobber på. Sikter man på stjernene, treffer man kanskje månen.

– Hvilke festivaler har dere blitt mest inspirert av i det siste?

– To festivaler som har inspirert oss er Ultra Music Festival i Miami, og Amsterdam Dance Event. Det er fantastisk å se hvordan sistnevnte tar en "full takeover" av byen, fra du lander på flyplassen til hotellet, til du drar ut og spiser, til selve konsertene. Kommunen og byen er hundre prosent involvert i festivalen. Det er inspirerende å se hele pakka.

Tidligere festivalsjef i Palmesus, Heine Strømme, valgte å selge seg ut av selskapet i fjor på grunn av interne uenigheter.

Hadde ulike visjoner

På grunn av interne uenigheter om hvordan Palmesus skulle drives videre, valgte Heine Strømme, som var med helt fra starten, å selge seg ut av selskapet i fjor vinter.

– Etter et nesten tiårig eventyr med Palmesus har vi ulike visjoner om hvordan de neste ti årene bør være. Og da er det en fin mulighet nå for å gi stafettpinnen videre, siden Palmesus i dag er mer populært og større enn noen gang, skrev Heine Strømme i en pressemelding.

Lund-gruppen, med Magnus Lund i spissen, tok deretter over stafettpinnen og kjøpte seg inn i selskapet, noe Fosselie mener har gått veldig bra.

Festivalområdet.

– De har vært superproffe, og sluntrer ikke unna. Der er det fullt fokus og dyktighet på det de gjør. Det er bare å gi dem kred for å hoppe om bord på Palmesus-skuta. De har smelta veldig fint sammen med resten av organisasjonen og gjengen, sier Fosselie.

– Hvordan ser du for deg Palmesus 10 år i framtida?

– Målet for Palmesus de neste ti årene er at vi skal bli litt bedre for hvert år som går. Så det sier seg selv at Palmesus 2028 skal bli en fantastisk opplevelse. Kanskje vi skal strekke oss så langt og si at vi skal bli Europas beste strandfest?

LES OGSÅ:

Les også

Facebook-stunt sikret Utopia artisten bak årets sommerhit

– Skapt betydelige arbeidsplasser

Ordfører i Kristiansand, Harald Furre, sier til KRSby at Palmesus er en av grunnene til at byen nylig kapret den gjeve prisen «Attraktiv by 2018».

– Et rikt og mangfoldig kulturliv er viktig for oss som bor i Kristiansand og for byens framtidige vekst. I juryens begrunnelse for at vi nettopp vant prisen «Attraktiv by 2018», trekkes byens varierte og interessante kunst- og kulturliv fram som et markant trekk ved byutviklingen. Palmesus er helt klart en av aktørene som har bidratt til dette.

Ordfører i Kristiansand, Harald Furre.

Videre sier Furre at han er stolt over å ha en så populær og banebrytende festival i byen, som trekker publikum fra både inn- og utland.

– Festivalen er en av de best drevne festivalene i Norge og har vokst med rakettfart. I dag er de blant landets største festivaler når det kommer til omsetning og publikumstall. Dermed har festivalen skapt betydelige arbeidsplasser i regionen både under avvikling, og på helårsbasis, sier Furre og legger til:

– Palmesus tiltrekker seg en stor andel unge mennesker som opplever byen for første gang. Dette gir synergier til byen og spesielt til Universitetsbyen Kristiansand. Festivalen bidrar til å markedsføre Kristiansand som en kul by både å besøke, studere og bo i for unge mennesker.

Tilskuere foran festivalområdet i 2015.

– En smak av Las Vegas på Sørlandet

Nylig gjorde Dagbladet en anmeldelse av 18 større festivaler i Norge. Til tross for at avisen ga tommelen ned for fjorårets program, gir musikkredaksjonen terningkast fem til årets lineup.

– Strandfestivalen i Kristiansand reiser seg som en Paradise Hotel-passende fønixtatovering etter fjorårets heller tamme program, og leverer solid og variert festgaranti til tross for den skuffende gravid-avlysningen til Cardi B. En smak av Las Vegas på Sørlandet med full barisfaktor, skriver Dagbladet.

Raptrioen Migos er årets store headliner på Palmesus.

Aftenposten gjorde også nylig en omfattende anmeldelse av landets 12 beste festivaler, hvor Palmesus landet på tredjeplass.

– Folkene bak Palmesus var ikke snaue da de i fjor lovet tidenes strandfest i anledning tiårsjubileet på Bystranda i Kristiansand. Folket svarte med å kjøpe 20.000 billetter pr. dag på en drøy uke, uten at noen artistnavn var klare.

– Da disse endelig kom opp, var nivået skyhøyt. Vår tids største hiphopgruppe Migos, superstjernen Cardi B (som senere har avlyst fordi hun er gravid), veteranene N*E*R*D og en rekke store, internasjonale DJs. Penger og pyro sitter løst her, i et arrangement som kaller seg strandfest og ikke festival, skriver Aftenpostens kulturredaksjon.

Feststemte tilskuere på Palmesus i 2015.
Publisert: