Aktuelt

Nå blir det Nuart-festival også her

I påsken får Aberdeen sin egen gatekunst-festival. Pilot-prosjektet kan sørge for at Nuart Stavanger får en en årlig tvillingfestival.

Publisert:
 • Leif Tore Lindø
STAVANGER-FESTIVAL: Nuart-festivalen i Stavanger får avlegger i Skottland.

Nuart får stadig spørsmål om jobber i andre land. Svaret fra festivalgrüunder Martyn Reed er som oftest «nei», men nå jobbes det med en Nuart-festival i Aberdeen.

– Vi ønsker ikke å være en quick fix for folk som vil gentrifisere (forvandle arbeiderklassestrøk til bydeler for mer velstående befolkningsgrupper, red.anm) slitne bydeler eller betale minst mulig for å dekorere noen vegger. Derfor svarer i nei til så å si alle som henvender seg. I Aberdeen er historien en annen, sier Reed.

Følg Byas.no på Facebook!

- Få tilgang til gode rabatter og fordeler i Stavanger og Sandnes - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

De tok kontakt for tre år siden fordi de var nysgjerrige på hva som ble gjort i Stavanger. I fjor var de i byen under Nuart for å se med egne øyne. Nuarts folk har også vært i Aberdeen mange ganger for å være sikre på at dette var noe de ønsket å gjøre.

– Aberdeen og Stavanger er begge byer som jobber med å tilpasse seg post-olje-samfunnet. Samtidig er det mange ulikheter mellom de to. Det viktige for oss er i alle tilfeller at de vi samarbeider og deler vårt syn på hva kunsten skal være. Der har vi funnet felles grunn i Aberdeen.

LES MER:

- 10 fantastiske Nuart-kunstverk vi nesten hadde glemt

Kjenninger fra Stavanger

Aberdeen Inspired, som Nuart samarbeider med i Aberdeen, er en organisasjon som består av 700 næringsdrivende i byens sentrum. Nuarts samarbeidspartner har som mål å skape «en positiv forandring i byens sentrum» og jobber blant annet med å puste liv i deler av byen som ligger nede. De er også involvert et et stort kunst- og kulturprogram i byen.

14.-16. april skal Nuart Aberdeen gjennomføres, etter modell fra Stavanger. De fleste kunstnerne er folk Nuart har jobbet med i Stavanger. Isac Cordel, mannen som plasserte små dresskledde menn rundt i Stavanger, er en av dem. Portugisiske Add Fuel var også i Stavanger i 2016, det samme var Julian de Casabianca. Sistnevnte står bak The Outings Project» der han lager sine versjoner av klassiske malerier på gata.

M-City, som kommer fra Polen, er en annen som har vært i Stavanger flere ganger. han er kjent for sine store veggmalerier.

I Stavanger har han også malt en supply-båt mens den lå til kai.

LES MER:

- - Nuart kunne ikke fungert noen andre steder enn her

KOMMER: M.City kommer også til Aberdeen, her fotografert fra Nuart 2016 i Sandnes.

Modell fra Stavanger

I tillegg til å fly inn kunstnere har festivalen oppfordret lokale kunstnere til å bli med. Vegger både innendørs og utendørs er ordnet for både de store, internasjonale navnene og de lokale kunstnerne.

Etter modell fra Stavanger skal også Nuart Aberdeen inneholde forelesninger, presentasjoner, film, turer og workshops i løpet av de tre dagene den arrangeres.

LES MER:

- Paul (25) har dratt helt fra Australia for å være frivillig på Nuart!

SUKSESS: Aberdeen mener de har gjort et kupp som har fått Nuart til byen. Denne gjengen med små arbeidsfolk er signert Jaune.

Lysne sentrum

Adrian Watson, som leder Aberdeen Inspired, beskriver samarbeidet som «et kupp» til avisen The Herald.

– Vi er svært begeistra for å få en kunstfestival av denne størrelsen og med denne statusen til Aberdeen. Nuart er svært populær i Stavanger, og for oss er det et kupp å få dem til vår by, sier han, og håper på «talentfulle og provokative» kunstnere.

Watson framhever byfornyingsperspektivet som en viktig årsak til at Nuart er invitert til byen.

– Nuart er et ambisiøst prosjekt som vi er sikre på vil bli tatt godt imot av innbyggerne i nord-øst. Vi oppfordrer folk til å engasjere seg, til å gjøre kunst tilgjengelig og skape noe folk snakker om. I tillegg handler dette om å lysne opp neglisjerte deler av sentrum.

LES MER:

- Nå er Nuart-kunsten på denne husveggen malt over

Publisert:
 1. Kunst
 2. Festival

Nå er Nuart på jakt etter nye vegger!

Nuart er på jakt etter vegger, både til festivalen på sensommeren og til resten av året.

Oppdatert:
 • Leif Tore Lindø

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Over 50 har søkt om å få gatekunst på veggen
  5 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  10 uforglemmelige Nuart-verk!
  5 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Dotmasters «Hekkanunger» lyser opp den tidligere triste undergangen
  3 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Leon tar med seg 25 «drittunger» til Stavanger
  3 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Har du en vegg til overs? Nuart søker nye lerret
  3 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Slik skal Freddy (28) gjøre det enklere for deg å kjøpe kunst
  5 ÅR SIDEN