Da jusstudentene så Luksusfellen kom ideen. Nå gir de juridisk hjelp – gratis!

Et 20-talls studenter står klare for å hjelpe folk som sliter med kjipe utleiere og slu arbeidsgivere, og andre juridiske problemer.

Embla Holltrø, Susanne Larsen og Kamilla Espeland Meling og Torjus Otterbech i Studentjuristen er klare for å bistå med juridiske problemer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Det startet opp med at jeg og Susanne (Larsen, red.anm.) var på besøk hos Embla (Holltrø, red.anm.). Vi så på Luksusfellen, og de hadde besøk fra noen studenter fra Jussbuss (rettshjelpstiltak som drives av jusstudenter i Oslo, red.anm.). Vi tenkte på hvorfor vi ikke hadde noe sånt på UiA. Vi tullet litt med det, men så ble det sånn og vi startet opp, forteller leder for Studentjuristen, Kamilla Espeland Meling, til KRSby.

KRSby møter henne og tre av de andre gode hjelperne, som framover ønsker å ta tak i vanskelige saker. Ikke bare studenter kan få hjelp av den nye organisasjonen.

Omfattende forberedelser

– Studentjuristen en gratis rettshjelpsorganisasjon drevet av jusstudenter på universitetet. Selve organisasjonen har akkurat startet, men etableringen har vi holdt på med i et år. Det har vært en veldig lang prosess, forteller Espeland Meling.

Det er et år siden arbeidet med organisasjonen startet. Først nå er alt det formelle på plass.

– For å drive rådgivende virksomhet må vi ha en tillatelse fra tilsynsrådet, noe som loven krever. For å få det må vi ha advokatforsikring, som koster veldig mye penger, derfor måtte vi samle inn penger først, sier nestleder Embla Holltrø.

Sørlandsadvokatene og Handelshøgskolen ved UiA er blant samarbeidspartnerne som gjør det mulig å yte juridisk bistand for den ferske organisasjonen.

Satser på «student-saker»

– Hvilke typer saker kan dere engasjere dere i?

– Det er først og fremst de fagene vi selv har hatt og har kunnskap innenfor. Vi ser for oss at det blir mye husleiekontrakter og arbeidskontrakter, fordi det er typiske studentproblemer, sier Susanne Larsen.

– Og kjøpsrett og trygderett, legger Torjus Otterbech til.

– Det er mange kjipe utleiere som kan vente seg litt motstand?

– Ja, ler de fire studentene.

– Mange kjipe utleiere

– Er det som studenter mange juridiske problemer man opplever?

– Vi samarbeider med Sørlandsadvokatene. De har en ekspert på husleierett, og hun fortalte at mange studenter kom til henne med problemer knyttet til husleie. Mange kjipe utleiere endrer på kontraktene og følger ikke reglene, sier Espeland Meling.

– Det skal være lav terskel for å komme til oss. Det er helt gratis og man kan sende oss en mail for å ta kontakt, sier Otterbech.

Første sak er allerede på bordet. En sak rundt en arbeidskontrakt skal løses. Studentene oppfordrer folk som har en sak for Studentjuristen om å ta kontakt, og det kan man gjøre på organisasjonens nettsider.

Publisert: