Å løse hat med hat, er som å klistre et Hello Kitty-plaster på et skuddsår

KOMMENTAR: Forventet resultat: ytterligere blødning og hurtig forverring.

Publisert:
Fredrik Brimsø kommenterer

Vi har alle fått det med oss. Et homofilt par fikk en 100 % ufortjent, blind runde med juling i Stavanger. Og mange av oss tar til tastaturet. «Sånt skal IKKE skje i vår by!». «Forferdelig!». «Tapere som slår!».

Alle disse utropene er adekvate. Men hva oppnår vi, egentlig?

LES OGSÅ: Benjamin om støtten etter overfallet: – Det har vært overveldende

Solidaritetspoeng

Noen sosiale poeng, absolutt. Facebook-likes og hjerter... Kanskje til og med noen pluss-poeng på vår egen samvittighetskonto...

Å skrive ting som «Grov vold mot homofilt par er tragisk» er helt riktig, men det er verken et sosialt eller juridisk nybrottsarbeid – det er common sense.

Og så er det en liten, kynisk del av meg som kan ta meg selv i å tenke at noen, gjerne offentlige ansikter, kan engasjere seg i slike saker, nettopp fordi det er et tema med et veldig klart skille mellom vinner og taper. Enkle solidaritetspoeng, kanskje.

Jeg mener derimot IKKE at disse personene ytrer seg mot sin egen overbevisning for å sanke kreditt.

Det er likevel besynderlig å se et tilfelle av forferdelig vold formere seg til noe som i det digitale bildet ligner et samfunn under hatsk beleiring.

– Det er faktisk bare i matematikken at minus og minus gir pluss

Å tro at vi løser konflikter med å spe på hatet som allerede er utvist ved å sende en neve med verbalt skyts i retur, er risikofylt. Mennesker som slår uprovosert trenger hjelp, og ikke å bli hundset – samme hvor fristende det er. Det er faktisk bare i matematikken at minus og minus gir pluss.

Jeg vet inderlig godt at jeg beveger meg i et minefelt med denne kommentaren. Jeg blir sannsynligvis beskyldt for å være naiv også.

Det er greit. That’s the job.

Heteronormativitet er dessverre et begrep. Noen mennesker har problemer med å ikke stigmatisere basert på overfladiske kvaliteter som rase, kjønn og legning. Disse individene blir ikke mer empatiske av å bli uglesett.

– Homofili er ikke et problem

Om man utøver vold, skal man bli straffet for det juridisk, og det er bare på Street Fighter 2 at vold løser problemer. Nei, vent... Homofili er ikke et problem – det er kjærlighet mellom mennesker.

Og med fare for å være kvikk og kjekk i replikken; om den man elsker er voksen, gledelig sammensvoren, tilregnelig og har puls, så får det være greit, synes jeg.

Jeg synes rett og slett at Sun Tzu skal få bidra til artikkelen: “The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting.”

Så det, så. Flere hvite flagg, færre knuste hjerter!

Por favor.

Publisert:

Ti refleksjoner etter ti døgn uten sosiale medier

En 240 timer lang digital askese har erstattet deler av tankegodset mitt med plusser og minuser fra en algoritmefri stasjon.

Publisert: