Beinklart for volum 21 av Stavanger Open

For de av oss som synes at VM i fotball blir litt meget, og foretrekker opplevelsen av kickflips, hettegensere og jeksler mot betong, er skateparken på Tasta stedet vi bør befinne oss i dag.

Oppdatert:
Bjarne Bergsager. Blid arrangør.

Logistikken først: For 21. gang arrangeres Stavanger Open. Stavanger skateklubb er arrangør. Bjarne Bergsager er den sympatiske tråd-trekkeren som har hatt grip-tape på maten siden Berlinmuren var på vei ned og rullebrett var like lovlig i Stavanger som det er å røyke inne på Cementen nå.

Det skal konkurreres i to ulike grener; bowl og street, og deltakerne deles etter kjønn og alder.

Følg Byas på YouTube!

Anlegg i verdensklasse

Ordet på gaten er at skateanlegget på Tasta er laaaangt bedre enn det var da kidsa trålte rampen i knappebukser og digget til musikalske alibier som ville fått blodet til å padle i lysets hastighet på en vaskeekte We love the 90s’er. I verdensklasse, mener arrangøren.

– Anlegget på Tasta har vært en byggeplass i flere år, men nå er fasilitetene absolutt i verdensklasse. Det gjør at vi får stadig større andel internasjonale deltakere, forteller Bergsager.

BBC er i byen. Thrasher Magazine har spurt pent etter footage. Navn som Ben Hatchell, Sky Brown og Ocean Brown er flybårne.

LES MER:

Guttene måper når de ser Sky (9) skate

– Hva er det som trekker de store, internasjonale navnene hit?

– Vi har et friskt sponsorbudsjett og har fått støtte fra Stavanger kommune, og da har vi mulighet til å dekke reis og opphold. Ikke minst er det lettere å trekke folk med den typen anlegg vi har fått nå.

Bjarne Bergsager midt i en nosebone under Stavanger open en gang på 90-tallet.

Mer etos enn konkurranse

Skatemiljøet har vært lite, men stort, i sine egne omgivelser helt tilbake til forbudet mot offentlig rulling (hey!) ble mumlet pent fra noen byråkratiske herrer og kvinner i 1988. Arrangementet kalles riktignok Stavanger Open, og det ligger ekte penger i potten for de som trekker de lengste heelflip’ene, men Bergsager peker på andre aspekter enn plassering på pallen.

– Konkurranse-elementet er nok kanskje mindre viktig i skateboarding enn i andre idretter. En del av inngangsporten er det individualistiske, uorganiserte. Skating er mer en livsstil. Mye mer California-vibber og frihet enn «ja vel, guttar, på mandag klokkå fem bler det armhevinger og intervaller!», sier Bergsager.

At det er brettkjørere av internasjonalt kaliber i Stavanger er (faktisk) ingenting nytt. Navn som både Tony Hawk og Rodney Mullen har utført luftig akrobatikk i kommunen i sine mer formative år.

Det lokale stortalentet Elias Nilsen stiller til start under årets Stavanger open. Her fra et tidligere arrangement.

– Stavanger har vært en ledende by innen skatekultur, og nå har vi også Norges suverent beste skate-anlegg, forteller arrangøren.

Fina veret, beine betongen

Så var det været, da. Etter flere uker med hyperventilering og solbrenthet, begynner Stavanger å finne tilbake til sitt vante, kommunegrå klimatiske lune. I tillegg sparkes VM i fotball i gang. Det bør ikke påvirke verken stevne eller oppmøte, spår Bergsager.

– VM-starten konkurrerer med det meste i flere uker, og vi har konkurrert med både flystevner og Nordsjørittet før. Stavanger Open er vel mer et stevne som folk stikker innom. Skulle det bli aldeles unntakstilstand så får vi gjennomført en del under halvtak.

720-flip, «heia, heia» og... DIY-kunst

Skateklubben har inngått et samarbeid med Nuart, og om du er interessert i kunst som er inspirert av brett-kulturen, er Nuart-galleriet stedet å dra etter at de siste triksene har landet på fredagen.

Et lite utvalg av designene som blir å finne i galleriet.

«Decked out», er tittelen på utstillingen som har 30 + bidragsytere innen både lyd, bilde, video og installasjon.

– På lørdag blir det workshop for barn og ungdom hvor de kan designe sine egne brett, og en exhibition med over femti ulike brett med unike design skal stilles ut, i tillegg til ulike innslag av film og musikk, sier Mariella Della Zorz fra Nuart.

Publisert:
Oppdatert:

Guttene måper når de ser Sky (9) skate

Sky og broren Ocean Brown (6) har vært i skateparker over hele verden. Tirsdag testet de anlegget på Tasta.

Oppdatert: