Aktuelt

– Dette er tikkende bomber

Omar Sadiq har selv fått kjenne rasisme på kroppen. I dag jobber han for å forebygge radikalisering på Sørlandet.

Oppdatert:
 • Magnus Nødland Skogedal

Omar Sadiq jobber ved Stiftelsen Arkivet. Her avbildet i et av museets rom. Foto: Magnus Nødland Skogedal

9\. juni i år ble Plattform, Norsk institutt for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme, åpnet. Omar Sadiq er daglig leder og interkommunal rådgiver i instituttet, og jobber daglig med radikalisering på Sørlandet. Han har selv kjent rasisme på kroppen.

Røde lisser var tegn på vold

– I min egen ungdomstid opplevde jeg virkelig rasisme, mye mer enn man gjør nå. Vi var to-tre flerkulturelle på skolen, og da var det tøft. I dag er det kanskje 30 prosent flerkulturelle på noen skoler, så det har blitt mye mer normalt. Vi hadde dem som strakk strikken veldig langt, og som var ute for å slåss. En venn av meg fikk juling da han gikk alene i Voiebyen. Mange gikk med boots. Det var dem som gikk med røde lisser som var mest fryktet. De røde lissene var et tegn på at personen hadde sparket en utlending i trynet, sier Omar.

I år aksjonerte lokale nazister og kappet ned regnbueflaggene som markerte "Skeive Sørlandsdager". Flaggene ble senere brent. Foto: Magnus Nødland Skogedal I år aksjonerte lokale nazister og kappet ned regnbueflaggene som markerte «Skeive Sørlandsdager». Flaggene ble senere brent. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Dagens høyreekstreme tar en helt annen form enn hva som var vanlig på 80- og 90-tallet. Nå radikaliseres personer på nettet, ikke i gata.

– Det begynner gjerne med at du føler deg litt alene. Du står på siden, deltar ikke så mye i samfunnet, du driver ikke med idrett eller andre aktiviteter. Så begynner du å undersøke konspirasjonsteorier på nettet. Etter hvert kommer du i kontakt med andre som er engasjert i det samme, via nettet. De tar deg imot, gir deg respekt, og du føler at du er en del av noe som er fremoverlent og som gir deg selvtillit. De samme tendensene så vi på 80- og 90-tallet, men da kunne man se det i gata, sier han.

Omar Sadiq sier at det ikke ser bra ut for de neste ti årene. Foto: Magnus Nødland Skogedal Omar Sadiq sier at det ikke ser bra ut for de neste ti årene. Foto: Magnus Nødland Skogedal

– Ingen grenser for hva de kan finne på

Han sier at all aktiviteten på nettet ikke nødvendigvis får direkte følger for folks hverdag, men bidrar til et ekkokammer av ytringer, som bare øker og øker. Dette kan føre til mye mer enn slåssing på gata og opphenging av klistremerker.

– Før gikk folk på gata og spredte frykt, nå er det mer på nett hvor man får en utløsning. Det skader ikke så mange, men det bidrar til stadig mer hat, og at flere får det synet. Breivik gikk nesten et helt liv uten at han ble fanget opp. Jeg tror politiet har rimelig god kontroll på miljøet, men man kan aldri vite når den neste flammen tenner. Det er veldig sterke krefter blant disse menneskene, og ingen grenser for hva de kan finne på, sier Omar.

Radikaliserte islamister og radikaliserte nazister har mye til felles.

Fellestrekk med islamister

I lengre tid er det høyreekstreme islamister som har vært i fokus i media. Mange ser på islamister og nazister som rake motsetninger, men de har mye mer til felles enn det man først kunne tro.

– Radikaliserte islamister og radikaliserte nazister har mye til felles. Det er stort sett samme ideologi, samme type tankesett, og samme type utenforskap som oppleves av de som blir rekrutterte. Begge har et inntrykk av at Norge er skittent. Islamistene vil bort, mens nazistene vil bevare det de oppfatter som sin rase, sier Omar.

Tidligere oppblomstringer av nazistmiljøer i Kristiansand har ikke vært preget av dyp ideologi. Det har gjerne vært snakk om ungdommer som vil være tøffe, og dermed bruker symboler for å skille seg ut. De nazistene som i dag er i byen er av et annet kaliber. Det er voksne mennesker, familiefedre og utdannede, med jobber.

Voiebyen har lenge vært plaget av nazisme. Her fra et busskur som ble nedsprayet med høyreekstreme symboler i oktober 2015. Foto: Eirin Margrethe Fidje Voiebyen har lenge vært plaget av nazisme. Her fra et busskur som ble nedsprayet med høyreekstreme symboler i oktober 2015. Foto: Eirin Margrethe Fidje

– Har blitt mer profesjonelle

– Det er absolutt grunn til å være bekymret. Verken politiet eller systemet har ikke gått til bunns i dette. Det er fortsatt her, og det har vært det i mange år. De som nå er i voksen alder har også hatt en barndom med seg, som har gått i den retningen. Nå har de blitt mer profesjonelle og modne. Noen har kommet seg ut av miljøet, mens andre har vært så dypt inne i det at selv om de har stiftet familie, fått seg ut danning og jobb så er dette fortsatt noe de vil jobbe for. Dette er folk som faller gjennom enhver stol i systemet.

-Hvordan kan man gå frem for å få voksne personer ut av et slikt miljø?

– Man må jobbe forebyggende med en rekke tiltak. Når disse personene gjør noe galt, så må man ha et politi og et system som reagerer raskt, og som følger de opp. Kriminalomsorgen bidrar til dette, men innen de havner i fengsel så er det for sent.

Dette er små kanoner som plutselig smeller.

Tikkende bomber

Nazistene stakk hodet frem for alvor da de kappet ned regnbueflaggene på Lundsbroa, i forbindelse med markeringen av Skeive sørlandsdager. Senere dukket det opp bilder på frihetskamp-net av at flaggene ble brent. De ble senere funnet på toppen av Odderøya. Ifølge Omar kan det komme andre, og mer alvorligere markeringer fra gruppen.

– Denne gangen aksjonerte de mot homofile, neste gang kan det være noen andre. Dette er små kanoner som plutselig smeller. Nå smalt den ene, og ingen vet når neste kan komme. Dette er tikkende bomber, og de vil bli utløst. Spørsmålet er hvordan og hvor kraftig.

– Nå har det eksistert nazister på Sørlandet i mange tiår. Ser det bra ut for de neste ti årene?

– Nei, det gjør det ikke. Men jeg opplever andre utfordringer, mer hatefulle ytringer. Det å ytre hatefulle meninger mot grupper tror jeg vil øke. Og jeg tror dessverre at de lettere vil rekruttere vanlige borgere til deres retning. Det ligger masse skjult hatkriminalitet, som ikke kommer godt nok frem. Der ser vi en enorm økning.

KRSby har i flere uker forsøkt å få en kommentar fra Kristiansand politistasjon og forebyggende avdeling ved Agder politidistrikt, uten å lykkes.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Kristiansand
 2. Nazisme

– Ingen nazisme i våre postkasser, gater og lokalsamfunn!

Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold vil gi folk muligheten til å reservere seg mot nazipropaganda i postkassen.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Disse personene gjorde inntrykk på oss i 2016
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Isra Zariat: – To av tilfellene av jomfrusjekk skjedde på Sørlandet
  5 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Sjekk hvem som var på byen i natt
  5 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  – Det kom som et lyn fra klar himmel at pappa tok livet sitt
  5 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Arrangerte selvforsvarskurs for kvinner – ble kalt mannssjåvinist og idiot
  5 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Sjekk hvem som var på byen i natt
  5 ÅR SIDEN