Så mye kan en tur på byen koste om du ikke oppfører deg

En tur ut på byen kan bli fryktelig dyrt om du ypper til bråk eller slipper willyen fri.

Publisert:
BRÅK: Politiet er på plass i Stavanger sentrum hver helg.

Hund er hund og ost er ost - men pålegg er ikke alltid pålegg. Noen er av den ikke-spiselige typen, og kan koste opp til 10.000 kroner.

– Jeg vil tippe at politiet i Stavanger deler ut et sted mellom 5 og 20 pålegg i de ulike kategoriene, hver eneste helg, sier Kristian Johansen.

Følg Byas.no på Facebook!

- Få tilgang til gode rabatter og fordeler i Stavanger og Sandnes - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

Driter oss ut på byen

Kristian er seksjonsleder for orden ved Stavanger politistasjon, og vet nok litt for mye om hvordan vi til tider driter oss ut på byen en sen lørdag kveld.

Vi tok en telefon til ham for å få en forklaring på de ulike begrepene politiet typisk opererer med i helgene, og for å få prisen det koster for de som ikke oppfører seg.

Nekte å etterkomme pålegg fra politiet: 8000-10.000 kroner.

– Dette kan være situasjoner der godt berusa personer, som er ganske ampre sinnsstemninga, ypper til bråk. Når politiet stopper disse, og ber dem forlate sentrum, blir de bøtelagt dersom de ikke gjør som vi ber dem om.

– Det kan også være situasjoner som at andre personer blander seg inn, noe som kan være ganske plagsomt. Hvis vi står og prøver å avklare en situasjon med noen, og andre blander seg inn og ikke gir oss den arbeidsroen vi trenger, ber vi også dem om å forlate stedet. Gjør de ikke det, kan de bøtelegges.

Fysisk å hindre politiet i sitt arbeid: 8000-10.000 kroner.

– Hvis det har foregått en slosskamp eller krangel og politiet prøver å oppklare hva som har skjedd, og noen blander seg inn og hindrer oss i arbeidet, kan de bøtelegges for det. Det hender faktisk at noen prøver å fysisk dra politiet bort i slike situasjoner.

LES MER:

Whats Brewing-billettene rives bort: Etterlyser flere lokale gjester!

Nekte å oppgi personalia til politiet: 8000-10.000 kroner.

– De som blir bedt av politiet om å oppgi personalia, har plikt til å gjøre dette. Det trenger ikke å bety at de er mistenkt for noe alvorlig, men det er opplysninger politiet trenger for å ha kontroll over hvem vi har snakket med.

TORGET: Et av de faste stedene politiet henger i helgene.

Forulemping av politiet ved munnbruk/utskjelling: 6000-10.000 kroner.

– Dette er noe som ofte forekommer i helgene, ute i Stavanger sentrum - at det blir ropt skjellsord eller trusler mot politiet. Ofte i forbindelse med pågripelser. Det kan være alt fra "jeg vet hvor du bor og jeg skal ta deg" til "politijævler", og det er truslene vi tar mest alvorlig. Det hender også at vi blir spyttet på.

– Dette skjer jevnlig - i hvert fall et par ganger per helg.

Ordensforstyrrelse: 6000-10.000 kroner.

– Hvis du er ute på byen, og er så sterkt beruset at du er til sjenanse for andre som beveger seg i det offentlige, kan det regnes som en ordensfortyrrelse. Hvis du ypper til slosskamp eller plager andre, og blir opptattet som en forstyrrelse for andre rundt deg. Man trenger ikke å være full for å gjøre dette, men det er veldig ofte at de som får dette pålegget er sterkt beruset.

Overnatte i fyllearresten: Gratis!

– Det er ikke ulovlig å bli så full at du ikke klarer å ta vare på deg selv, og derfor er ikke dette noe som bøtelegges. Politiet er pliktet til å passe på, og det hender derfor at vi tar med oss noen som får overnatte i fyllearresten, hvis vi ikke tror disse er i stand til å passe på seg selv. Disse får gå morgenen etter.

– Men vi kan også ta med oss de som har blitt bedt om å forlate sentrum, men nekter. Og de bøtelegges.

RUSSESUSS: Fra 2012. Orden-sjef Kristian Johansen birdrar selvsagt med et russeknute-kyss på kinnet - så lenge alt går ordentlig for seg.

Bære kniv på offentlig sted: 8000-10.000 kroner.

– Det er forbudt å bære kniv på offentlige steder, med mindre det er for et aktverdig formål. Er du elektriker eller snekker, og bærer en kniv i arbeidsbeltet ditt på vei mellom jobber, er dette regnet som aktverdige formål. Det samme er det om du har på deg bunad og bærer bunadskniv. Men ellers er det forbudt, og politiet er ganske oppmerksomme på akkurat dette. Det kan få fatale utfall hvis noen som oppfører seg truende bærer en kniv med seg.

Offentlig urinering: 2000-4000 kroner.

– Det er ikke lov å urinere offentlig, og av og til bøtelegger vi folk for dette. Hvis de står midt i sentrum og er til sjenanse for andre. Men vi løper ikke etter folk for å se hvor de tisser.

Drikke alkohol på offentlig sted: 2000-4000 kroner.

– Det er forbudt å drikke på offentlige steder. Politiet gir allid én sjanse: Alle får et tilbud om å slå ut drikken de har. De som ikke tar signalene om dette, bøtelegges.

LES MER:

Er det lovlig å drikke lettøl i parken?

LES MER:

Nå vet du hva du i hvert fall hva du *ikke* skal gjøre denne helgen! Her er 10 ting du kan gjøre.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas.no, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

- Nå er denne utelivs-trenden kommet til Stavanger

LES MER:

- Hva skjer med de gamle lokalene til Nåløyet, Taket og Timbuktu?

LES MER:

- Har kranglet med kommunen i halvannet år – nå får de endelig lov til å åpne ny bar

Publisert:

Så mye kan en tur på byen koste om du ikke oppfører deg

En tur ut på byen kan bli fryktelig dyrt om du ypper til bråk eller slipper willyen fri.

Publisert: