Fra skoletrøtt skulker til livsglad eventyrer – Dette er øyeblikkene som forandret Samuel Massie (26)

Eventyrer Samuel Massie har stått imot alt fra internasjonale mediestormer og 35 meter høye isbølger i Antarktis. Men noe av det tyngste var likevel å komme seg gjennom ungdomsårene.

Publisert:
KRSby møtte eventyrer- og medieprofil Samuel Massie (26) i forbindelse med motivasjonsforedraget på Q42 tidligere denne uka.

– Man får et nytt perspektiv på livet når man seiler i Antarktis helt uten sikkerhet og du må ta ansvar for ditt og de andres liv. Når du møter 35 meter høye bølger må du virkelig stå i det, forteller eventyrer Samuel Massie til KRSby.

Den unge eventyreren, forfatteren og foredragsholderen fra Bergen er blant annet kjent for å reise verden rundt med sin kreftsyke bestefar Arne Ulvolden (84) i TV 2-serien «Samuel og bestefar», «Skal Vi Danse» i 2015, samt ekspedisjons-seriene «Berserk Mot Sydpolen» og «Jakten på Berserk».

I disse dager er han en kort visitt hjemme i Norge for å holde foredrag, før turen går videre mot sydlige strøk med bestefar.

KRSby møtte han på Q42 før helga.

– Hadde mistet all lyst på livet

Samuel Massie holdt foredrag i Q42 under Norge på Nytt-konferansen.

Til tross for at tv-seere flere ganger har sett en smilende og livsglad Massie i beste sendetid, har ikke livet alltid vært like rosenrødt for bergenseren. I ungdomstida havnet han i gatemiljøet i Bergen, noe som førte til en destruktiv livsstil med skulking, eksperimentering med dop og null ambisjoner for framtida.

– Jeg kom fra et liv i Bergen hvor jeg hadde mistet all lyst på livet og lærdom. Det var en ond sirkel hvor jeg brukte altfor mye tid på gata og altfor lite tid på positive ting.

Da mora Anne Marie Ulvolden ble vitne til sønnens negative spiral i livet, tok hun grep. Uten at han selv visste det søkte hun han inn på Folkehøgskolen 69 grader nord, en friluftslivsskole utenfor Tromsø. Lite visste Massie, som da var 16 år, at det skulle forandre livet hans for alltid.

– På folkehøyskolen følte jeg at jeg endelig kunne stoppe opp og stille meg selv spørsmålet "Hva er det jeg egentlig vil?".

– Det å oppleve for første gang at man mestrer noe, som ikke er negativt, det forandret meg. Å greie å seile en 30 tonns båt, eller å fyre et bål for første gang. Det var sånne små mestringsøyeblikk som forandret den dype taperen i meg. Plutselig så jeg annerledes på meg selv, og jeg brukte denne positive mestringsfølelsen i andre aspekter av livet mitt.

Gjennom folkehøyskolen møtte han også den erfarne seileren Jarle Andhøy, som var coach for elevene på seilerlinjen. Andhøy ble etter hvert så fornøyd med Massie at han fikk mønstre om bord på seilbåten Berserk.

Døden i hvitøyet

Samuel Massie opplevde et voldsomt press fra både nasjonale og internasjonale etter Berserk-ulykken i 2011.

Tiden på Berserk skulle vise seg å bli et av hans største eventyr. Men det ble også en av de tøffeste stormene i hans liv.

Da kaptein Jarle Andhøy og Berserk-mannskapet dro på Roald Amundsen-hederstokt mot Sydpolen i 2011, hvor Samuel Massie var en del av mannskapet, skjedde katastrofen utenfor Antarktis-kysten som skulle påvirke bergenserens liv for alltid: Tre av hans skipskamerater døde.

Ifølge Andhøy var planen at han og Massie skulle gå i land på Sydpolen i februar 2011 og kjøre med snøscooter mot Sydpol-punktet for å plante hedersflagget – som markerte Amundsens 100-årsjubileum for erobringen av Sydpolen.

Resten av mannskapet, skipskameratene Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard James Banks (32), ble beordret til å passe på seilbåten og ligge trygt forankret ved havna i Horseshoe Bay.

Men på vei hjem etter flaggplantingen fikk Massie og Andhøy høre sjokkbeskjeden på satellitt-telefonen om skipskameratene: Seilbåten hadde til Andhøys forundring og fortvilelse forlatt den trygge ankringsplassen og forsvunnet sporløst i en varslet storm.

Kaptein på Berserk, Jarle Andhøy, og Samuel Massie i 2014.

Mediestormen

Hendelsen startet en lengre rettslig feid mellom Andhøy og blant andre Norsk Polarinstitutt. Og da Massie ankom Gardermoen etter katastrofen, ventet et en rekke journalister på ham.

Det store presset fra omverdenen førte til at Massie, som da bare var 17 år gammel, måtte trekke seg tilbake og søke freden hos bestefars hytte i Øygarden utenfor Bergen.

– Jeg ble brått veldig voksen, og lærte veldig mye om pressen. For min del var det veldig stort sjokk når man kommer på flyplassen og møter et hav av kameraer, blits og 50 journalister fra hele verden. Og i ettertid banket journalister på døra og vinduene mine hjemme, til og med midt på natten.

– Jeg måtte dra ut til min bestefars hytte og finne roen der. Men det var etter dette mediekjøret at mitt forhold til bestefar virkelig startet. I dag har vi et bånd som jeg er utrolig takknemlig for.

Samuel og bestefar

Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden.

Og det er nettopp dette båndet som har rørt mange seere i TV 2-serien «Samuel & bestefar», hvor han de siste årene har tatt med seg sin kreftsyke bestefar Arne Ulvolden (84) på tur ut i den store verden. For Massie ble det en sterk opplevelse å se den store forvandlingen i humøret og ikke minst formen hans.

– Bestefar på 84 år kunne nesten ikke gå ut til postkassen før vi reiste. Etter tre dager på turen tok han armhevinger ved bassengkanten. "Samuel, se på meg da!". Det mentale har alt å si.

– Forskjellen på bestefar før og etter tur kan beskrives som dag og natt. Han har gått fra å foretrekke å være alene på hytta med et familiebesøk i ny og ne, til å virkelig elske livet og omfavne alt det kan by på. Enten det er sosiale sammenkomster, eller å hoppe i fallskjerm, sier Massie og legger til:

«Samuel & bestefar» har blitt en populær reiseserie på TV 2.

– Det å inspirere folk til å bygge opp nysgjerrigheten og interessen for livet, er noe jeg ønsker å ha fokus på. Uansett hvor du er i livet må du ha lærelysten, avslutter Massie med et stort smil.

Publisert:

Nachspiel i krigs­bunker og motor­trøbbel: Slik har det gått med eventy­rerne som seiler fra Kristian­sand til Kari­bien

Eventyrerne Henrik Grini (26) og Ole Martin Hanssen (26) er midt i et omfattende seilas fra Andøya til Det karibiske hav. Om bord har det allerede vært dramatikk.

Oppdatert: