Denne utdanningen ved UiS sprenger alle skalaer - igjen!

Sykepleierstudentene og universitetet jubler om kapp. Studentene for bestått eksamen, universitetet for de beste søkertallene i historien.

Publisert:
Martine Skogly (19) har akkurat bestått eksamen og gratuleres av Lottelise Hjertås (20). Serina Undheim (19) venter på tur. De går på studiet flest har som førstevalg.

– Jeg var så nervøs, sier Martine Skogly (19).

Hun har akkurat fått en stor klem av venninnen Liselotte Hjertås (20). Sistnevnte setter seg på benken i foajeen i Kjell Arholms hus med blanke øyne. Hun må tørke vekk noen tårer.

Endelig synker pulsen, de besto eksamen begge to.

Følg Byas.no på Facebook!

– Heldig

Mange ønsker å gå samme vei som Skogly og Hjertås. De kom gjennom nåløyet og var en del av rekordopptaket til sykepleierutdanningen i fjor, men nå sprenger utdanningen skalaen igjen.

Tall fra Samordna opptak viser at utdanningen har 1026 primærsøkere til 275 plasser. Siden 2013 har antall primærsøkere mer enn doblet seg. Dette er søkere som har utdanningen som førstevalg.

LES OGSÅ: Rekordmange søkere til UiS: Dette er de mest pop studiene

– Ja, jeg føler meg heldig. Jeg vet om mange som har søkt på utdanningen tidligere, men som ikke har kommet inn, forteller Skogly.

I takt med den enorme søkermassen, øker også kravene for å komme inn på studiet. Siden 2012 har snittet økt med nesten en hel karakter, fra 3,85 til 4,66 (ordinær kvote).

- - -

Antall primærsøkere til bachelor i sykepleie ved UiS:

2013: 433 primærsøkere.

2014: 459 primærsøkere.

2015: 674 primærsøkere.

2016: 866 primærsøkere.

2017: 940 primærsøkere.

2018: 1026 primærsøkere.

- - -

Dette er årsaken

Sykepleierutdanningen ved UiS passerer i år den magiske grensen på 1000 søkere. Utdanningen er på en åttendeplass over de mest populære utdanningene i hele landet.

Det får også universitetet til å juble.

– Vi er veldig glade for at vi får så mange søkere. Særlig at det er så mange som har oss som førstevalg, sier universitetslektor Torunn Strømme.

– Hva tror du er årsaken til at dere øker år for år?

– Arbeidsmarkedet spiller en sentral rolle. Dette er en sikker jobb og noe mange drømmer om fra svært ung alder, sier hun.

Vil utvide

I august fikk UiS sitt eget helsevitenskapelige fakultet på Ullandhaug. En målsetning rektor Marit Boyesen har hatt over flere år.

Kombinert med nytt sykehus som nær nabo, vil dette føre til flere utdanningsmuligheter - både for sykepleiere, men også innenfor andre helsefag. Blant annet er det planlagt en egen paramedic-utdanning i 2019.

Universitetet jobber også med å se på løsninger for å få flere studieplasser til sykepleierutdanningen på grunn av den enorme pågangen.

LES OGSÅ: Her kan du se fordelingen mellom menn og kvinner på sykepleierstudiet ved UiS

– Det er forventet av oss. Det er en global mangel på sykepleiere, for å si det rett ut, sier dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet, Kristin Akerjordet.

Hun er også strålende fornøyd med søknadstallene, men kan ikke si noe om når universitetet kommer til å utvide antall studieplasser.

– Vi må også sørge for at vi tar godt vare på de som er hos oss i dag. Vi må bygge opp en base med kompetente og engasjerte forelesere. Tar vi inn mange studenter der få fullfører, vil ikke samfunnet tjene på dette, sier hun.

Gjennom hele uka skal førsteårsstudentene på sykepleierutdanningen gjennom eksamen. Her har Anna Senneset (20) akkurat bestått og gratuleres av Marit Holst (20).

Drømmeyrket

Til tross for at det er eksamen som er viktigst for studentene denne torsdagen, synes også sykepleierne at det er stas at utdanningen deres er populær.

– Forhåpentligvis kan denne pågangen være med på å øke både status og lønn for framtidige sykepleiere, sier Hjertås.

De mener begge de utdanner seg til drømmeyrket. Hjertås vil bli jordmor og bestemte seg allerede på ungdomsskolen, Skogly har alltid likt å hjelpe andre.

– Og Norge trenger mange sykepleiere, og det er deilig å tenke på at det er en sikker og trygg utdanning, sier Skogly.

LES OGSÅ:

«Hvorfor skal jeg betale skjorta for en utdanning på BI, når jeg nærmest kan få den gratis ved UiS?»

Disse studentene jobber mest og minst

Sandra er 25 år og allerede ansatt ved UiS

Aojie (29) har allerede doktorgrad, men synes selv at han er litt sent ute

Publisert:

Flyktning-brødrene Ahmed (23) og Waleed (28) velger yrke med hjertet

Tradisjonen tro arrangerte Universitet i Stavanger åpen dag.

Publisert: