Aktuelt

Turistforeningen med motsvar til Black Friday: – Vi trenger det ikke

Har du en delvis slitt ryggsekk? En litt for stor allværsjakke? Eller kanskje et par fjellsko du aldri bruker? Fredag kan du både selge, bytte eller gi bort utstyr.

Oppdatert:
 • Pernille Filippa Pettersen
  Journalist

Torkel Reinertsen, Tilde Torkildsen og Emma Bugge Gjerdevik vil oppfordre alle til å kjøpe mindre nytt. FOTO: Pernille Filippa Pettersen

 • Følg Byas på Facebook!

Fredag arrangerer Den Norske Turistforeningen (DNT) Ung i Stavanger byttedag. Arrangementet er et motsvar til den store amerikanske shoppedagen Black Friday, som de siste årene har blitt et internasjonalt fenomen.

Norge er så klart intet unntak. I disse dager reklameres det med tilbud i hvert butikkvindu, og i fjor dro nordmenn kortet for 3,7 milliarder kroner på den svarte fredagen, ifølge tall fra Nets og BankAxept.

– Black Friday får forbrukeren til å føle at man har et behov for mer enn det man trenger. Vi ønsker å være en motvekt til det, sier​ Torkel Reinertsen​ som er styreleder i DNT Ung i Stavanger.

Grønn fredag

Byttedagen har fått navnet Grønn Fredag.

– Jeg tror det er viktig å gi folk et annerledes tilbud. Særlig innenfor turklær, sier Tilde Torkildsen, som er styremedlem i DNT Ung.

Dermed vil det bli mulig å bytte til seg turklær i turistforeningens butikk i undergangen ved Rogaland Teater. Kanskje har du noe liggende som du gjerne skulle blitt kvitt?

– Folk kan ta med seg turutstyr de ikke bruker lenger og donere det eller selge det i butikken. Folk får én kupong for hvert plagg de har med, slik at de kan bytte det i andre ting, forklarer Reinertsen.

LES OGSÅ:

Disse handler mest på Black Friday

Jakkene Emma Bugge Gjerdevik, Tilde Torkildsen og Emma Bugge Gjerdevik har på seg vil være å finne på byttedagen fredag. FOTO: Pernille Filippa Pettersen

– Eierskap

Byttedagen ble arrangert for første gang i 2015 og var et initiativ fra DNT Ung i Stavanger. I år blir den grønne fredagen arrangert over hele Norge. Fra Tromsø i nord til Stavanger i sør.

– Vi er utrolig stolte av å være noen av de første til å arrangere denne dagen, som etter kort tid har spredd seg til å bli et nasjonalt arrangement. Vi føler et veldig eierskap til arrangementet, sier​ Reinertsen.

Fikk du med deg denne:

Dette bør du kjøpe på Black Friday

Dyr fritidsaktivitet

De første årene var det stor pågang og rundt 400 besøkende. I fjor var det derimot færre som tok turen. Ungdommene håper besøkstallet vil ta seg opp i år.

– Vi opplever at byttedager og det å kjøpe brukt har blitt ganske populært de siste årene, men å bytte friluftsklær er ikke like kjent, sier Emma Bugge Gjerdevik, som er med å arrangere.

– Friluftsliv er en av de dyreste fritidsaktivitetene, men trenger ikke nødvendigvis å være det. Ofte har man mye liggende som man aldri har fått brukt, og vi ser at kvaliteten er veldig bra på det vi får inn, legger Reinertsen til.

Klærne som blir igjen etter fredagens byttekalas gis til Fretex, doneres bort eller sendes til Bergans som redesigner turklær.

LES OGSÅ:

Boikotter Black Friday: – Vi vil heller be folk betale mer17 kjekke ting som skjer denne helga!
Publisert:
Oppdatert:
 1. Turistforeningen
 2. Black Friday
 3. DNT
 4. Friluftsliv
 5. Stavanger

Kjekke ting du kan gjøre denne helga

Eeeeeelsker du jul? Ja, da er det bare til å glede seg til helg! 🎅🎁

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Disse handler mest på Black Friday
  11 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT
  Disse popper opp i Stavanger sentrum i jula
  11 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Frykter kjøpefest og salgskaos: – Butikkene kommer til å trampe hverandre i hjel på vei mot nødutgangen
  6 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Only stenger butikken, men jakter nye sentrumslokaler
  8 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  Dette har vært en publikumsfavoritt, men nå er det slutt
  1 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Utopia-festivalen «flytter»: – Vi har klart å vokse ut av amfiet
  11 MÅNEDER SIDEN