Gaute Eiterjord (23) og Marcus Bruns (27) fra Stavanger på eksklusiv liste

D2 har kåret 30 personer under 30 år som de tror vil gjøre verden til et bedre sted. Og to av dem er fra Stavanger!

Oppdatert:
Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom (t.v) og Marcus Bruns i Storebrand er med på D2 Ledestjerner-liste.

Dagens Næringslivs D2 har lett etter unge mennesker som vil gjøre verden bedre. Enten med sine gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

En tverrfaglig jury har klart å koke det ned til 30 personer under 30 år. De kaller dem for «lederstjerner» - som i astronomien er en stjerne på nattehimmelen å styre etter.

– I en tid med en uløst klimakrise, er det mye som føles mørkt. Vi synes det er på tide å dra de unge med de beste bærekraftige løsningene frem i lyset, sier Ingrid Røise Kielland, journalist i D2 og prosjektleder for Ledestjerne-kåringen, i presentasjonen.

Og på den eksklusive lista finner vi to karer fra Stavanger: Gaute Eiterjord (23) og Marcus Bruns (27).

Felles for dem begge er ikke bare hjembyen - men at de etterlyser handling!

– Viktig å stemme i valg

– Det er veldig stas å komme på lista, og det er kjekt å se at en del av det engasjementet og arbeidet vi legger ned blir sett og satt pris på, sier Gaute Eiterjord til Byas.

Han er leder i Natur og Ungdom og én av arkitektene bak den norske skolestreiken for klima. Organisasjonen har merket en voldsom økning i antall medlemmer siden fjoråret.

– Siden nyttår har vi fått 2500 nye medlemmer. Totalt er vi nå 8000, forteller han.

Eiterjord synes dobbeltmoralen i samfunnet er den største klimautfordringen.

– Vi ønsker å løse klimakrisen, men ikke slutter å lete etter olje. Det er flaut at vi har en olje- og energiminister som skryter av å sette rekord i oljeleting han til D2.

Men hvor skal vi begynne for å få til endring, spør Byas.

– Det er så klart politikerne som har det største ansvaret. Det må satses mindre på olje og gass, og det må bli lettere å leve grønnere. Men hver og én av oss kan også gjøre noe. I hverdagen blir det å reise miljøvennlig og å velge lokal mat. Og så er det viktig å stemme i valg!

Må stå sammen

Marcus Bruns er nordisk bærekraftsjef i Storebrand, og er med på lista fordi han «arbeider med bærekraft på samfunnsnivå», ifølge juryens begrunnelsen.

I intervjuet med D2 innrømmer han at han er urolig for framtiden, men at det finnes positive tendenser - da både folk og bedrifter blir stadig mer opptatt av bærekraft.

– Hvis vi faktisk står sammen, med handlinger, ikke bare ord, så tror jeg vi kan komme gjennom det, sier 27-åringen til D2.

I en kommentar til Byas skriver Bruns følgende på mail:

– Det er veldig kult å bli nominert til en slik kåring, særlig når jeg ser nivået på alle de andre nominerte – som gjør utrolig inspirerende ting innenfor helt ulike bransjer. En slik kåring setter bærekraft midt i kjernen for hva som kreves av fremtidens ledere, og det er helt riktig. Dette inspirerer og motiverer meg til å jobbe videre.

Han lover å holde i alle fall sin arbeidsgiver skjerpet når det gjelder bærekraft i framtiden:

– Som Norges største private kapitalforvalter, har Storebrand en stor mulighet til å påvirke verden i en bærekraftig retning. Det skal jeg sørge for at vi fortsetter med!

Publisert:
Oppdatert:

Kan bli «Årets ledestjerne»: – Utrolig stas å være nominert

Ingrid Bergtun (29) som startet syeventyret sitt i Stavanger, er blitt valgt ut som én av 30 ledestjerner i D2. Blant dem finner vi også lokale Helleik Syse.

Oppdatert: