Aktuelt

Slik blir den amerikanske «Skam»

Populære ”Skam” går snart mot slutten, men hvordan kommer tolkningen fra USA til å bli?

Oppdatert:
 • Damares Stenbakk
En amerikansk versjon av «Skam» har allerede premiere til høsten.

Navnet på serien vil være ”Shame” i Amerika, med foreløpig plan om én sesong. Serien har fått grønt lys om innspilling i sommer, som vil vare frem til desember. Og en premiere vil vi allerede se til høsten, opplyser VG.

LES OGSÅ:

LES MER:

Nå kan du studere Skam

– Jeg tror ”Shame” kommer til å få et enormt gjennomslag i USA, det finnes ikke noe lignende på TV her. Temaet er universelt, alle kan relatere til serien. Vi har jo alle vært 16 år, så det er ingen grenser for hvor stort det kan bli, sier produsenten av serien, Per Blankers, i et intervju i helgen.

Hvordan vil en amerikansk versjon av denne gjengen bli?

Amerikansk Isak og Even?

Alle rollefigurene som er med i norske «Skam» vil være med i den amerikanske versjonen – men typiske norske tradisjoner som for eksempel russetiden og russebuss vil endres og bli tilpasset i forhold til amerikansk kultur.

Tarjei Sandvik Moe som Isak og Henrik Holm som Even, fra en scene i sesong 3.

Det vil også bli en egen hjemmeside med videoklipp og kommunikasjon i sosiale medier. Det er også planer om at rollefigurene skal ha egne Instagram-profiler, som i den norske versjonen, ifølge Nyheter 24. Det er stor usikkerhet om hvordan denne hjemmesiden skal løses med tanke på USAs ulike tidssoner.

«Idol»-gründer har kjøpt rettighetene

Den britiske produsenten, Simon Fuller, kjøpte rettighetene til amerikanske «Skam» ifjor. Han er kjent som gründeren bak «Idol» og «Skal vi danse».

Fuller har lovet at han vil være tro mot originalen og ønsker de samme kvalitetene den norske versjonen tilbyr seerne, ifølge Håkon Moslet, redaksjonssjef i NRK P3.

LES OGSÅ:

LES MER:

Skam-Josefine om å være forbilde: – Det er skummelt

Den svenske produsenten Per Blankers fikk «Skam»-jobben av Fuller grunnet hans bro mellom Amerika og Skandinavia, og produsere kvalitet.

– Jeg sees vel som en bra bro mellom USA og Skandinavia. Det er vanskelig for dem her i Hollywood å forstå hvordan vi i Skandinavia kan produsere TV med så høy kvalitet for så lite penger, forklarer Blankers.

Norsk «Skam»-regissør ønsket i USA

Det har også gått rykter om at den norske «Skam»- regissøren, Julie Andem, skal ta del i den amerikanske versjonen. Blankers selv ønsker Andem i den amerikanske produksjonen.

– Det er jo Julie Andems ånd som svever over hele serien, så det kjennes som en naturlig tanke, sier han i helgens intervju med DI Weekend.

«Skam»-regissør, Julie Andem.

NRK har offisielt ikke bekreftet noe ennå.

– Det ble i desember kjent at XIX har sikret seg en opsjonsavtale på å produsere «Skam» i USA. Vi er nå i forhandlinger med XIX om en produksjonsavtale. Hva Julie skal gjøre til høsten er ikke avklart, sier redaksjonssjef Moslet til VG.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Skam
 2. NRK
 3. Idol
 4. Hollywood
 5. USA

Slik blir den amerikanske versjonen av «Skam»

Populære «Skam» går snart mot slutten, men hvordan kommer tolkningen fra USA til å bli?

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Kristne ungdommer brukte «Skam» for å forklare skam og skyld
  5 ÅR SIDEN
 2. KULTUR
  Strømmegodbitene vi gleder oss til
  3 ÅR SIDEN
 3. KULTUR
  Disse filmene får du se på kino i høst
  12 MÅNEDER SIDEN
 4. KULTUR
  Slik blir filmhøsten og dette kan du glede deg til
  2 ÅR SIDEN
 5. KULTUR
  «Serien som forandret fjernsyn» fyller 10 år
  1 ÅR SIDEN
 6. KULTUR
  Dette er nyhetene hos Netflix, HBO og Disney i oktober
  10 MÅNEDER SIDEN