Aktuelt

Gratisvaksine mot livmorhalskreft: – Kjempebra tiltak som jeg skal benytte meg av

Anne Marie Rønnevik (25) er en av flere UiA-studenter som skal benytte seg av tilbudet om gratis HPV-vaksine.

Publisert:
  • Kristian Hole
UiA-studenter Anne Marie Rønnevik (25) og Malene Danielsen (23) synes det er positivt at unge jenter kan få gratis HPV-vaksine. Foto: Kristian Hole

Før helga skrev KRSby om

LES MER:

HPV-vaksinen

, som først og fremst beskytter mot livmorhalskreft. Fra og med tirsdag får jenter født mellom 1991 og 1996 mulighet til å få gratis HPV-vaksine.

Blant damene KRSby møtte på UiA mandag, var temaet allerede en snakkis.

– Dette er et kjempebra tiltak som jeg skal benytte meg av. Jeg kommer absolutt til å ta vaksinen, sier UiA-student Anne Marie Rønnevik, som har tenkt å vaksinere seg i Grimstad.

Vaksinasjonskontoret i Kristiansand ligger i Gyldenløves gate. Tilbudet gjelder fra tirsdag og varer i en toårsperiode.

LES MER:

LES OGSÅ: Fra tirsdag kan jenter fra gratis HPV-vaksine i Kristiansand

– Betryggende følelse

UiA-studenter Anne Marie Rønnevik (25) og Malene Danielsen (23) synes det er positivt at unge jenter kan få gratis HPV-vaksine. Foto: Kristian Hole UiA-studenter Anne Marie Rønnevik (25) og Malene Danielsen (23) synes det er positivt at unge jenter kan få gratis HPV-vaksine. Foto: Kristian Hole

Venninnen Malene Danielsen tok HPV-vaksinen for seks år siden, noe som hennes mor tok initiativet til. Det er hun glad for i dag.

– Jeg husker at mamma betalte noen tusen for den, så vaksinen var absolutt kostbar. I ettertid har jeg hatt en betryggende følelse når teamet om livmorhalskreft dukker opp. Så jeg vil absolutt anbefale unge jenter til å benytte seg av dette tilbudet, nå som det er blitt gratis, sier Danielsen.

Og selv om både Danielsen og Rønnevik synes tiltaket fra Folkehelseinstituttet er positivt, mener de at tilbudet bør bli enda mer synlig på sosiale medier.

– Det er bra at alle jenter i aldersgruppen har fått SMS-varsling i det siste, men det kan hende at den druknet i innbokser eller at noen oppfattet den som spam. Så kanskje gratistilbudet bør gjøres mer synlig på Facebook og på sosiale medier? Det tror jeg kan føre til at flere jenter benytter seg av tilbudet, sier Rønnevik.

Trosser sprøyteskrekken

Fra venstre: Pia Winterkjær (20), Susanne Ribe (21) og Marie Skaara (21) har alle tenkt å ta HPV-vaksinen. Foto: Kristian Hole Fra venstre: Pia Winterkjær (20), Susanne Ribe (21) og Marie Skaara (21) har alle tenkt å ta HPV-vaksinen. Foto: Kristian Hole

Venninnetrioen Pia Winterkjær (20), Susanne Ribe (21) og Marie Skaara (21) har alle tenkt å ta HPV-vaksinen i løpet av de kommende ukene.

– Det er faktisk ikke lenge siden vi snakket om dette temaet. Og nå som gratistilbudet har kommet så skal jeg benytte meg av dette før jul, sier Marie Skaara.

Winterkjær er enig. Hun legger til at tilbudet er bra for både helsa og for studentbudsjettet.

– Jeg skal faktisk trosse sprøyteskrekken min for å vaksinere meg. Dette er et utrolig positivt tiltak for unge jenter! Jeg har hørt at en slik vaksine kostet veldig mye før, og det hadde virkelig ødelagt budsjettet om jeg måtte betalt, forteller Winterkjær.

Susanne Ribe legger til at hun kjenner til jenter i aldersgruppen som har hatt problemer med livmoren.

– Jeg er ikke sikker på om det var livmorhalskreft, men det var en venninne som hadde problemer med eggstokkene sine. Så det er viktig at unge jenter både sjekker seg og tar HPV-vaksinen.

Skal du ta HPV-vaksinen? (poll 9566460) | Polldaddy.com
Publisert:

Mandag er siste frist om du vil ha gratis HPV-vaksine

1. juli er aller siste sjansen for å benytte seg av gratis vaksine mot HPV, for jenter født i 1991 og seinere. Omtrent 4000 jenter er blitt vaksinert med HPV-vaksinen i Kristiansand. Aina Berglihn (20) er en av dem.

Oppdatert: