– Vi ønsker å ta opp vanskelige temaer

På selveste Halloween kan du på Metropolis se en grøssende forestilling med en godt sammensveiset ungdomsgjeng fra «The Follies». Det kan bli skummelt, men det handler også om problemer barn og unge har i dagens samfunn.

Marius Espeland, organisasjonsleder i The Follies revyproduksjoner, gleder seg til å vise frem hva de har holdt på med siden april i år.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I fjor stod «Annie» på plakaten, men det blir for dyrt å kjøpe rettighetene til et kjent stykke. Derfor har Marius Espeland, med kollegaer, skrevet årets barne- og ungdomsteaterstykke selv.

Riktignok er det skrevet for ti år siden, men det man får se 31. oktober er en modernisert versjon av «Mørkets Engler».

– Vi ønsker å ta opp vanskelige temaer. Homofili blant ungdom og voksne er mer eller mindre akseptert i dagens samfunn, men for de yngre er det litt tabu. Det kan jo være noen som sitter i salen med de samme tankene, og kan få en oppvekker.

Følg Byas.no på Facebook!

Gleder seg til premiere

Aldersgrensen for å være med i teatergruppen er 10 år, og alderen strekker seg fra det og opp til 18-, 19- og 20-åringer. Det er altså en god blanding, men er intet hinder for å skape en god vennegjeng. Vanligvis møtes de hver mandag fra kl. 19-21, men nå som det nærmer seg premiere blir øvingene lengre.

Teatersjefen Marius røper en skummel karakter som det går mye rykter om, og som ikke har utseendet helt med seg. Denne mannen viser seg å være verdens snilleste mann, og skal minne oss på å ikke dømme mennesker før man selv har møtt dem.

LES OGSÅ:

Les også

Ingrid (26) er klar for Det store Symesterskapet på NRK

Ting tar tid, og alle hjelper til. Scenen begynner å ta form, men det er fortsatt arbeid igjen. Det bærer storsalen på Metropolis preg av.

«Alle skal med»

Barne- og ungdomsteatret har holdt på i 15 år, og har i alle disse vært et gratis tilbud. Det er viktig for dem at det beholdes slik også. Mottoet deres er at «alle skal med».

– Andre tilbud koster penger, her er det gratis. Jeg har faktisk brukt rundt 60.000 kroner fra egen lomme, sier Espeland.

For ham er det viktigste at alle har muligheten til å kunne være med, uansett bakgrunn og livssituasjon. I løpet av alle årene han har vært med på å drive prosjektet, har han sett hvor viktig et slikt tilbud er.

– Vi ser jo hva dette tilbudet gjør med barn og ungdom. For de som kanskje har det vanskelig og blir mobbet er det en frisk pust. Teater har en spesiell påvirkning på deg og gir deg selvtillit. At du trer inn i en annen rolle kan hjelpe deg og gi deg en liten pause.

I tillegg til Marius og andre voksne som holder prosjektet i gang, har «The Follies» også tre ungdomsledere. Deres oppgave er å hjelpe skuespillerne med å føle mestring og motivere dem. De fungerer også som kontaktpersoner om noen trenger å prate.

Marie Burchard (20) er en av ungdomslederne i teatergruppen, og må trå til der det trengs. Mikrofonene trengte nye batterier - det fikset hun.

Savner økonomisk støtte

Det krever derimot mye tid og penger å holde det i gang hvert år, og om man skal gjøre ting skikkelig og ha muligheten til å ta inn flere barn, trengs det bedre økonomi og organisasjon. Han ønsker å gi et like godt, om ikke et bedre tilbud enn de som koster penger.

– Jeg vil ikke at de skal spille i noe som likner en skoleforestilling. Jeg vil at de skal gjøre noe de kan være stolte av, og som ikke er noe bare foreldre kommer og ser på. Derfor setter vi kvalitet høyt oppe med lyd, lys og skuespillere.

Han skulle ønske de kunne ta inn enda flere, men det har de ikke kapasitet eller midler til. I dag er det 30 unge som deltar, og dette antallet skulle Espeland gjerne se doblet. I år har de fått omkring 20.000 kroner i støtte fra kommunen, men det mener han er altfor lite til å drive et teaterprosjekt som dette.

– Vi får derimot god hjelp fra Rogaland Teater og spesielt av senterleder Thomas Matre på Metropolis, som lar oss være her gratis, sier Espeland.

MER FRA BYAS:

Publisert: