Håper dugnadsinnsatsen gir 20.000 besøkende: – Det er organisert kaos
For sjette året på rad skal Stavanger Øst forvandles til Spiselig byfest.
– Spiselig Byfest er litt sånn «hei og hå», men det har vært noe av sjarmen med det, sier prosjektkoordinator ved Tou Scene, Mari Rossavik.
– Ja, vi er litt uorganisert, sier daglig leder i Ostehuset Øst, Børge Svensen.
– Det er organisert kaos, kan vi vel si, humrer Rossavik.
Det har blitt litt armer og bein, men det er kanskje ikke så rart når bedrifter fra en hel bydel går sammen på dugnad og lager en matfest for nærmere 20.000 mennesker.
– Men heldigvis har vi gjort det før, sier Svensen.
Mat, uteservering og aktiviteter
På onsdag braker det løs igjen. Spiselig byfest arrangeres for sjette året på rad.
Det som begynte med et par paller utenfor Ostehuset Øst i 2013, har nå blitt et årlig tilskudd under Gladmat.
LES OGSÅ:
Lokale aktører flytter det de har å tilby ut i gatene. I Lervigtunet Park blir det uteservering og mat fra Idsøe. Uteservering skal det også være i Sjøparken rett ved Tou Scene, her er det Fortou som står for kokkeleringen.
I tillegg blir det mat fra food trucks, livemusikk, yoga og andre aktiviteter spredt rundt på området.
– Konseptet er det samme som det alltid har vært. Sett deg ned i parken og kos deg med god mat og drikke, sier Svensen.
Skal ikke vokse sammen
I år har også lillesøsteren i øst kommet litt tettere på Gladmat-festivalen.
Pedersgata og Nytorget skal nemlig huse Gladmat-konseptet «Smak på Verden». Gladmatsjef Maren Skjelde håper dette kan være en bro mellom de to matfestene.
– Den røde tråden blir Pedersgata. Folk kan starte i en ende og jobbe seg gjennom hele byen, sier Svensen.
– Tar dere sikte på å vokse sammen til slutt?
– Nei, det gjør vi ikke. Spiselig byfest skal fortsatt bære preg av at det er en lokal matfest for dette området, men det er kjekt at vi knyttes tettere sammen, sier Svensen.
Nok en publikumsrekord?
I fem år på rad har det vært Aslaug Tveit, tidligere daglig leder i Urban Sjøfront, som har organisert dugnadsgjengen. Hun ga seg i stillingen i februar, men Svensen og Rossavik snudde seg rundt og tok utfordringen på strak arm.
– Spiselig byfest er jo kommet for å bli, sier Rossavik.
Festivalområdet er noe mindre sammenlignet med i fjor, da var også Hermetikken ved Badedammen en del av programmet.
– Er det et lite tilbakeslag at dere ikke er like store i år?
– Nei, det kan også være en utfordring med store avstander. Det så vi i fjor. Jeg tror bare det er positivt at vi er mer samlet i år, sier Rossavik.
Spiselig byfest har sett en enorm vekst i antall besøkende de siste årene. Det har blitt satt nye publikumsrekorder år etter år. I fjor gikk noen av spisestedene tomme for mat allerede etter matfestens første dag.
Blir det ny rekord igjen..?
– He he, vi håper selvsagt at det vil gå bedre enn i fjor. Gladmat strekker seg mer og mer mot øst, været ser bra ut. Vi håper i alle fall på rundt 20.000 besøkende, sier Rossavik.
OBS: Hele programmet for festivalen kan du finne på Facebook-arrangementet her.
Forbereder matfesten: – Gladmaten er for alle. Spiselig byfest er for resten
Gladmatens avslappet lillesøster i Stavanger Øst har aldri vært så stor som nå. Neste uke er det klart for dobbel matfestival i Stavanger.
Relaterte artikler
- KULTUR– Neste år håper jeg vi kommer oss ut i parken som vanlig3 ÅR SIDEN
- AKTUELTSpiselig byfest: – Det blir en ekstremt forenklet utgave3 ÅR SIDEN
- AKTUELTInnfører røykfrie soner: – Jeg har jobbet i brannvesenet i 36 år og kan aldri huske at det har vært så tørt som nå5 ÅR SIDEN
- AKTUELTSpiselig byfest åpnet dørene: – Veldig avslappende sammenlignet med stemningen i Vågen5 ÅR SIDEN
- AKTUELTGladmat mister «lillebror» i øst: Spiselig byfest er avlyst2 ÅR SIDEN
- AKTUELTTrodde du ølglassene var av plast? Da må du tro om igjen5 ÅR SIDEN