Aktuelt

Undersøkelse: Studenter drikker så mye at det rammer studiene

En tredel av studentene har vært borte fra forelesning eller jobb på grunn av alkoholbruk, ifølge en undersøkelse fra Vinmonopolet – som er bekymret.

Publisert:
 • NTB

Én av ti sier at de har vært bekymret over at eget alkoholforbruk skal gå utover jobb og studier, viser undersøkelsen. FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Så mange som tre av fire opplyser at de har venner som har vært borte fra jobb eller skole grunnet alkoholbruk dagen før.

Samtidig sier én av ti at de har vært bekymret over at eget alkoholforbruk skal gå utover jobb eller studier, og én av fem at de har ventet en ekstra dag før de kunne jobbe eller studere effektivt etter de har drukket.

 • Les også: Quiz: Hva vet de nye studentene egentlig om Kristiansand?

– Må settes på kartet

– Denne undersøkelsen viser at mange studenter fortsatt sliter med en alkoholkultur preget av drikkepress og at de drikker så mye alkohol at det går utover studier og jobb dagen etterpå. Det er noe vi må sette på kartet for å kunne gjøre noe med, sier Elisabeth Hunter, fungerende administrerende direktør i Vinmonopolet.

Hun understreker at studenter flest har gode alkoholvaner.

– Likevel blir vi bekymret over funnene i undersøkelsen. Jeg tror mange studenter bør være bevisst og jobbe med holdningene som gjør at mange dropper jobb og skole på grunn av alkohol, sier Hunter.

Nyte uten å bli så full

Direktøren sier at studenter selvsagt fortsatt kommer til å drikke alkohol.

– Det er mange gode måter å nyte det på uten å bli så full. Det burde ikke være normalt blant studenter å bli overstadig beruset når man for eksempel deltar på en student-quiz en onsdagskveld, sier Hunter.

Vinmonopolet ønsker i forbindelse med studiestarten å komme i dialog med studenter om drikkevaner.

– Våre butikker på studiestedene vil ha en egen brosjyre rettet mot studenter, hvor vi kommer med råd om hvordan man forholder seg til alkohol. Vi håper også at studentene vil snakke med våre ansatte hvis de lurer på noe om alkohol, sier den administrerende direktøren.

Undersøkelsen er gjennomført av Kantar/Norsk Gallup webpanel. Den omfatter personer i alderen 18–35 år som skal studere, er underveis i studiene eller er nettopp ferdig. Antall respondenter er 328.

Publisert:
 1. Universitet
 2. Samfunnsdebatt
 3. Vinmonopolet
 4. Alkohol
 5. Ungdom og alkohol

Undersøkelse: Studenter drikker så mye at det rammer studiene

En tredel av studentene har vært borte fra forelesning eller jobb på grunn av alkoholbruk, ifølge en undersøkelse fra Vinmonopolet – som er bekymret.

Oppdatert:
 • NTB

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Sigurd (20) tjener opptil 14.000 kroner i måneden på FIFA-tips
  12 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT
  Fredrik (30): – Jeg sitter igjen med 1000 kroner å leve for. Det sier seg selv at det ikke går
  7 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Tanker om studiepress: – Akkurat nå har jeg ikke motivasjon til å studere til høsten. Jeg kan ikke leve opp til alles forventninger.
  1 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Vil du studere til høsten likevel? Her er det fortsatt ledige studieplasser
  1 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Økt forbruk av sovemidler blant Agder-ungdom: Malin (19) fikk knapt tre timers søvn og måtte droppe ut av videregående
  1 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Student til høsten? Nå kan du søke om lån og stipend
  4 MÅNEDER SIDEN