Kathrine (31) fra Bryne: – #sjekkdeg-kampanjen kom på et avgjørende tidspunkt

Etter mye blest rundt #sjekkdeg-kampanjen til Thea Steen, bestemte Kathrine Anfinnsen for å ta en ny celleprøve. Det kan ha reddet livet hennes.

Publisert:
Kathrine Anfinnsen tar i dag celleprøver fra livmorhalsen hver sjette måned. At endringene kan komme fort, fikk hun erfare i fjor.

Siden #sjekkdeg-kampanjen ble lansert for to år siden har Rogaland klatret til topps i statistikken som viser hvor mange kvinner som tar celleprøve hvert år.

Det er derimot ikke alle kvinner som sjekker seg.

Ferske tall viser at 20 526 kvinner i Rogaland i aldersgruppen 25 til 69 ikke har tatt celleprøve de siste ti årene.

Følg Byas.no på Facebook!

Tok celleprøve på grunn av #sjekkdeg

Kathrine Annfinsen fra Bryne er en av dem som gikk til legen etter at #sjekkdeg-kampanjen ble lansert for andre gang i fjor. Det er hun glad for den dag i dag.

Selv om at hun hadde sjekket seg i 2015, bestemte hun seg for å ta ny prøve i 2016 også. Resultatene i 2015 var fine, men etter ny prøve i 2016 fikk hun et annet svar.

– Det kom et brev fra legen der det sto at jeg hadde grove celleforandringer og at jeg snarlig måtte inn til time for konisering.

Konisering er et inngrep der livmorhalstappen kuttes av for å forhindre at alvorlige celleforandringer skal utvikle seg til livmorhalskreft.

Følg Byas på Instagram!

Gikk fort

– Jeg ble forbauset over hvor kort tid det tok. Ett år tidligere hadde jeg helt fine prøver, mens jeg plutselig satt der med grove celleforandringer.

Nå må Anfinnsen inn og ta celleprøve hver sjette måned. Det er ikke noe hun tar lett på.

– Det er klart du gruer deg. Jeg skal ta en nå neste måned, og det er noe jeg tenker på.

LES OGSÅ:

LES MER:

– Theas kampanje vil fortsette og dermed redde flere fra å få kreft i framtiden

Opptatt av å spre budskapet

Etter å ha fått skrekken selv, er Annfinsen opptatt av at folk skal sjekke seg.

– Det er så mange som tenker at «dette skjer ikke meg», men så gjør det plutselig det. Jeg prøver å si til alle jeg kan, spesielt venninnene mine, at de skal sjekke seg.

Anfinnsen forstår ikke hvorfor det er over 20 000 i Rogaland som ikke har sjekket seg.

– Det er nok flere som synes at det blir stress med tanke på jobb og fri fra jobb og i det hele tatt, men jeg skal love deg at det er verdt det.

Bare ett år etter fine celleprøver, viste ny undersøkelse at Kathrine hadde grove celleforandringer i livmorhalsen. Nå er hun opptatt av å spre budskapet: #sjekkdeg!

Alarmerende tall

Nasjonalt er det nesten 250 000 som ikke har sjekket seg de siste ti årene. Det mener generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, er et alarmerende høyt tall.

– Det er trist å tenke på alle de krefttilfellene vi kunne forhindret eller behandlet tidligere hvis folk hadde tatt celleprøve.

LES OGSÅ:

LES MER:

Kristine (27) fra Madla fikk brystkreft som 23-åring

LES MER:

Nå skal også gutter få tilbud om gratis HPV-vaksine

Krefttype man kan oppdage tidlig

Ryel sier livmorhalskreft er en av de krefttypene man kan oppdage før kreften i det hele tatt bryter ut - det ser man på celleforandringene.

– Det er ikke en krefttype som rammer veldig mange, det er rundt 370 tilfeller i året, men 1000 flere har faktisk vært unngått fordi folk har sjekket seg tidsnok.

Thea Steen får mye av æren for at flere kvinner har sjekket seg for livmorhalskreft i Rogaland de to siste årene.

Utydelig språk

Da Anfinnsen mottok brevet fra legen, var det flere ord hun ikke var kjent med, og hun forsto heller ikke hvor alvorlig det var. Det vil Ryel jobbe med.

– Vi jobber med de som sender brevene for å gjøre språket tydelig. Det er vanskelig for legene fordi de ønsker å være presise, men det kan bli litt uforståelig hvis du ikke kan nok om det.

Dette sto i brevet Kathrine Annfinsen mottok. Det forsto hun ikke så mye av.

Tiltak under kampanjeperioden

Den 18. september vil gynekologer og fastleger jobbe gratis på 12 sykehus for at kvinner skal kunne ta celleprøve. Man kan melde seg på på Kreftforeningens hjemmesider.

Under kampanjeperioden skal også fastlegen spørre om sist du tok celleprøve.

– Det tror jeg er kjempeviktig. Fastleger vet ikke nødvendigvis når du tok prøven sist, og da er det fint at de tilbyr det når du allikevel er der.

Ryel er stolt av kampanjen og er glad for at den har truffet så godt i Steens hjemfylke.

– Det er godt å se.

Like viktig i år som andre år

For Ryel er kampanjen like viktig selv om at det er tredje gang den arrangeres.

– Det er viktig at vi skaper oppmerksomhet om dette hvert år. Dette er noe de må be om selv som ikke kommer automatisk, og da er det viktig med en påminnelse.

Thea Steen med generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Takknemlig

Anfinnsen er glad for at celleforandringene ble oppdaget tidlig.

– Du blir mer takknemlig for det du har, at du er frisk og at du lever. Du slutter å ta ting for gitt.

For henne kom kampanjen på riktig tid.

– #sjekkdeg-kampanjen kom på et avgjørende tidspunkt Samboeren min og jeg snakket om det her om dagen, og det er ikke sikkert det hadde gått så godt hvis ikke kampanjen minnet meg på å ta prøven. Thea har nok reddet mange liv.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Camilla (24) ble operert før påske: – Jeg var ganske innstilt på at de hadde fått bort både celleforandringer og kreftsvulst

LES MER:

«Grillsesongen» er avlyst: Bleik er det nye brunt!

LES MER:

Her blir snart uteserveringen røykfri

Publisert:

Kathrine (31): – #sjekkdeg-kampanjen kom på et avgjørende tidspunkt

Etter mye blest rundt #sjekkdeg-kampanjen til Thea Steen, bestemte Kathrine Anfinnsen for å ta en ny celleprøve. Det kan ha reddet livet hennes.

Publisert: