– Å spre nakenbilder av andre på nettet er blitt den nye volden

Hva skal ungdommer gjøre når nakenbilder havner på nettet? Hvordan skal man forhindre det? Dette ble diskutert under fagdagen på Samsen kulturhus.

Hanne Kro Sørborg, sexologisk rådgiver Songdalen kommune, holdt foredrag om ungdom og seksualitet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi mottar mange forskjellige typer saker fra skole, politi, ungdommer og foreldre, hvor både jenter og gutter blant annet har fått intime bilder spredt på nettet, sier Silje Øvrevik, ungdomskoordinator i Konfliktrådet i Agder, til KRSby.

Hun var en av de 100 tilskuerne under fagdagen på Samsen, hvor en av programpostene handlet spesielt om ungdom og seksualitet, nakenbilder på nettet, og farene som sosiale medier kan føre med seg.

Les også våre NoFilter-intervjuer med Elias Tchaba, Emilie Hegh Arntzen og Amalie Snøløs.

– Kan få alvorlige konsekvenser

Silje Øvrevik, ungdomskoordinator i Konfliktrådet i Agder, var en av de 100 tilskuerne under fagdagen på Samsens.

Videre sier Øvrevik at sakene hun har vært med å behandle har fått store konsekvenser for både offeret og familien rundt.

– Nakenbildene har fått mange sosiale konsekvenser, fra utestenging til mobbing. I tillegg blir også familien rundt rammet. Det kan være at lillesøsteren for eksempel også kan bli mobbet for det som skjedde med storesøsteren.

Flere tenåringsjenter og gutter får spredt nakenbilder av seg selv på nettet. Det skjer også i Agder.

– Hvordan jobber dere i Konfliktrådet med disse ømfintlige sakene?

– Vi legger til rette for møter mellom partene, altså den som har spredt bildet og offeret. Der skal vi upartisk snakke ut om hva som skjedde, hva de følte, og hva som skal til for å gjenopprette skadene. Målet er at partene skal finne en avtale og prøve å sette en strek over hendelsen.

Den nye volden

Irene Sande, rådgiver i Bufetat Sør.

Irene Sande, rådgiver i Bufetat Sør, beskriver deling av personlige nakenbilder uten samtykke som «den nye volden» i samfunnet.

– Det er helt ok å dele et bilde med den du er glad i. Men når intime bilder av deg, som blir tatt når du er sårbar, blir delt om igjen og om igjen, får det en helt annen effekt. Man vet ikke hvem som har sett det, eller hvor bildet har endt opp. Det er en helt ny form for vold som vi må ta på alvor, sier Sande.

Sande synes det er positivt at tematikken har blitt mer belyst blant foreldre og voksne, spesielt etter den mye medieomtalte hendelsen med håndballspiller Nora Mørk.

– Dette har skjedd på ungdomsskolene i lang tid, så dette må det snakkes om i samfunnet, forteller Sande videre.

Vær åpen

Hanne Kro Sørborg, sexologisk rådgiver Songdalen kommune, holdt foredrag om ungdom og seksualitet.

Hanne Kro Sørborg, sexologisk rådgiver Songdalen kommune, påpekte viktigheten av å være åpen med barn og unge om seksualitet, intimgrenser, og hvilke farer som kan oppstå på sosiale medier.

– Overgrep kan skje digitalt på nett og «analogt» i hverdagen. Det kan forebygges med å snakke om situasjonen på forhånd, gi de handlingskompetanse og mulige utveier, og tenk gjennom situasjonen før ting skjer, sier Kro Sørborg.

Det var fullt i «Bingen» på Samsen kulturhus under fredagens fagdag.

Dette kan du gjøre

Å snakke med barn og unge om seksualitet kan være en utfordring.

Men hvordan skal ungdommer, lærere, ungdomsarbeidere og foreldre gå fram hvis de vil snakke om sex med unge?

Kro Sørborg anbefaler nettstedet Uke6 - Som er et gratistilbud for digital seksualundervisning, hvor målet kan oppsummeres med dette slagordet:

«Snakk om ting før problemene oppstår».

Les også om den nye podcasten «Hjemom» på KRSby!

Publisert: