Aktuelt

Sørlandsjenta Belul (23) kan bli årets Miss Norway: Ønsker å være et forbilde for minoritetsjenter

Sørlendingen Belul Zayd Tesfazghi (23) er den første norsk-eritreiske skjønnhetsutøveren i Miss Norway. Nå er hun en av de 20 kandidatene som er klar for semifinale.

Publisert:
 • Kristian Hole
Økonomistudenten Belul Zayd Tesfazghi (23) kommer opprinnelig fra Eritrea, og har bodd på Sørlandet med familien siden 2011. Bildet er tatt utenfor hjemmet i Vennesla sentrum.

– Å være med i en slik konkurranse har vært en barndomsdrøm. Det er for få jenter med minoritetsbakgrunn som tør å stille opp. Derfor vil jeg være et forbilde på vegne av dem, og vise at man kan komme langt med å være seg selv, forteller Belul Zayd Tesfazghi (23).

KRSby møter Belul, den første norsk-eritreiske utøveren i Miss Norway, utenfor hjemmet i Vennesla sentrum, hvor familien har bodd siden de kom fra Eritrea i Øst-Afrika i 2011.

I disse dager forbereder hun seg til semifinale-uttaket 9. mars til Miss Norway 2019, hvor hun er en av de 20 siste deltakerne som kan kapre missekronen i slutten av juli.

Vil fronte hjertesaken

Belul Zayd Tesfazghi (23) studerer bachelor økonomi- og ledelse i Hønefoss, men besøker familien så ofte hun kan i Vennesla. Hun håper utdannelsen kan brukes til å hjelpe vanskeligstilte barn.

Med et godt fotfeste i to kulturer har Zayd Tesfazghi et litt annet perspektiv på verden enn de andre deltakerne, i tillegg til tydelige hensikter med hvorfor hun ønsker å delta i konkurransen.

– Jeg vil bruke min stemme til å hjelpe barn, og være et forbilde for jenter med flerkulturell bakgrunn, sier hun.

Under oppveksten i Eritrea lekte hun med flere barn som slet med fattigdom, noe som satt dype spor og ble hennes hjertesak – som også i seinere tid skulle påvirke hennes utdannelsesvalg.

– Foreldrene mine pleide å si at jeg kan gjøre positive forandringer i verden. Grunnen til at nå utdanner meg innenfor økonomi er for å kunne gjøre positive endringer en dag, og prøve å hjelpe barn som er i nød, forteller Zayd.

Dette vektlegger dommerne

Arkivbilde av Miss Universe-deltakere fra 2017. Vinneren av den norske utgaven går automatisk videre til verdensfinalen.

Knut Yrvin, pressekontakt i Miss Universe Norway, bekrefter til KRSby at Belul Zayd Tesfazghier en av de 20 deltakerne som står igjen.

Videre utdyper han på generell basis at en verdig finaledeltaker skal gjennom flere prøvelser og oppgaver før en eventuell finaleplass.

– Å komme til finalen handler om hvor flinke deltakerne er underveis. Mange tror at det kun handler om utseendet, men dommerne vil se etter egnethet:

– Hvordan du går på scenen, presenterer deg selv, hvilket veldedig arbeid du har gjort. I tillegg skal du takle å gjennomføre intervjuer, fotoshoots, blogge om deltakelsen, skaffe sponsorer, være aktiv på sosiale medier og mye mer, forteller Yrvin på telefon.

– Handler om erfaring og kvaliteter

Videre utdyper Yrvin at konkurransen har et annet fokus enn tidligere. I kvalifiseringen er det mye større fokus på personlighet og holdninger enn utseende.

Tidligere har skjønnhetskonkurranser fått kritikk for å bidra til kroppspress, men Yrvin mener at Miss Norway handler om å skaffe seg viktig erfaring og være et motsvar til objektivering av kvinner.

– I dag ser man realitydeltakere som legger ut nakenbilder av seg selv. Vi er en motbevegelse til nettopp dette. Gjennom Miss Norway skal man opparbeide seg kvaliteter og erfaring, samt jobbe med veldedighet. Konkurransen handler om å skaffe seg erfaring som man får bruk for seinere i livet, mener Yrvin.

Etter semifinale-uttaket 9. mars, hvor Belul er sikret en plass, varer semifinale-løpet helt fram til 9. mai – som er det siste uttaket før finalen i slutten av juli.

Publisert:
 1. Miss Universe
 2. Eritrea
 3. Mona Grudt
 4. Veldedighet
 5. Vennesla

Helene (21) fra Kristiansand er Miss Norway-finalist: – Håper det blir en døråpner til modellyrket

Helene Abildsnes fra Kristiansand er en av ni finalister til årets Miss Norway. Hun håper deltakelsen vil føre til spennende jobboppdrag.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Dekker kroppen med blekk for en god sak: – Det visuelle forsterker meningen
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Kommer for første gang til Stavanger: – Håper at mange vil møte opp og støtte en god sak
  3 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Josh fra Stavanger syklet 2100 kilometer med hendene
  3 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Se video fra Sørlandets første strikkhopp-anlegg: – Selve fallet var ille, men etterpå var alt deilig
  3 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Bilen kostet 14.000 kroner: Skal kjøre 20.000 kilometer og innom 20 land
  3 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Nytt konsept har åpnet i Stavanger sentrum: – Her kan du ta med egen flaske og fylle på selv
  1 ÅR SIDEN