Aktuelt

Stipendkutt-debatten: – Nå må studentene slutte å sutre!

Ikke alle studentene i Kristiansand raser mot regjeringens stipendkutt-forslag i statsbudsjettet for 2019.

Student og formann i Agder Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Andreas Ingebretsen. FOTO: Kristian Hole

Nå må studentene slutte å sutre. De framstiller dette som om regjeringen tar stipendet. Det er motsatt, vi har styrket det.

Det mener Andreas Ingebretsen, UiA-student og formann i Agder Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), om stipendkutt-debatten som har rast nasjonalt de siste ukene.

Nylig trosset over 70 studenter i Kristiansand regnværet for å demonstrere mot regjeringens forslag: I statsbudsjettet for 2019 kan det bli en innstramming og stipendkutt som vil ramme flere studenter.

– Riktig å stille krav til studentene

Student og formann i Agder Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Andreas Ingebretsen. FOTO: Kristian Hole

Videre sier Ingebretsen at studenter mottar så pass mye penger at de må tåle å bli satt krav til.

– Det er ikke synd på studentene. De er blant våre mest ressurssterke, da må de tåle å bli satt krav til. De får allerede tilbud om sterkt subsidierte boliger, mer stipend hvert eneste år og åtte års betalt utdannelse, sier Ingebrigtsen og legger til:

– Disse pengene er fellesskapets penger og samles inn gjennom skatter og avgifter. For meg er det en absolutt selvfølge at skattebetalernes penger skal gå til formål som gagner samfunnet og fellesskapet. Vi har behov for studenter med god kompetanse og som fortrinnsvis har fullført en eller flere grader, og med det har en formell utdannelse. Det er både prinsipielt og pragmatisk riktig at det stilles krav til studentene, når de får så mye penger som de faktisk gjør.

Les også: Studentene raser mot stipendkutt-forslag: – Vi studenter er ikke late

– Vi er grunnleggende uenig

Benedicte Nordlie, leder for Studentorganisasjonen i Agder, er sterkt imot regjerings forslag i statsbudsjettet for 2019. FOTO: Kristian Hole

Benedicte Nordlie, leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA), var en av initiativtakerne bak demonstrasjonen. Hun stiller seg både uenig og undrende til Ingebretsens påstand om at forslaget styrker stipendet.

– Vi er grunnleggende uenig i at dette forslaget kan ses på som en styrking av stipendet. Studenter er allerede en sterkt presset økonomisk gruppe. Vi hører om studenter som tar opp forbrukslån for å overleve, og om deltidsjobber som går utover studiene og karakterer. Det er etter vår mening uheldig å utvide dette økonomiske presset også til ferdigutdannede, som vil nå måtte håndtere enda større gjeld når de er ferdige å studere.

– Forhastet forslag

Nordlie, som nylig sa til KRSby at stipendkutt-forslaget kan ramme studenter som blir syke eller får dårlig veiledning i studietida, mener at forslaget fra regjeringen er forhastet.

– STA ser på regjeringens forslag som forhastet, ettersom de ikke gir gode begrunnelser for hvorfor dette tiltaket skal gjennomføres. Vi er mer enn gjerne med på en debatt til hvilke verktøy som må på plass for at flere gjennomfører høyere utdannelse, men å slenge med pisken slik regjeringen gjør nå mener vi fungerer dårlig, sier hun avslutningsvis.

Publisert:

 1. Skole og utdanning
 2. Universitet
 3. Eksamen
 4. Kristiansand

Studentene raser mot stipendkutt-forslag: – Vi studenter er ikke late

I statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen en innstramming og stipendkutt som vil ramme studenter. Det får mange til å se rødt.

Relaterte artikler

 1. AKTUELT

  Nye regler for studielån innføres i høst

  9 MÅNEDER SIDEN
 2. LIVSSTIL

  Studentene tjener mindre, men kjøpekraften består

  4 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT

  Sørlendingen Thea (22) er nå nummer én på IMDb

  2 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT

  Hva er UiA-studentenes beste motivasjonstips?

  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT

  Skal du på Palmesus? Dette kan du se fram til!

  2 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT

  Vennegruppe for unge i Kristiansand: – Det er nok et stort steg å komme hit

  2 ÅR SIDEN