Nordmenn i toppen av føflekkreft-statistikken: Husk disse solvettreglene

Nyt sola, men unngå å bli solbrent!

Det bades og soles for harde livet i disse dager. Pass på huden.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den deilige vårsola, og så deilig å endelig få litt farge på kroppen. Da er det jo gjerne brunfargen vi går for, og ikke den vonde rødfargen?

Mange forbinder sol med sunnhet og helse. Men for at sola skal gi deg glede og overskydd må du ta noen viktige forholdsregler.

(Se solvettreglene nederst i saken)

Les også

LES OGSÅ: Varmeste mai på 100 år

Nordmenn i verdenstoppen

Ifølge Kreftregisteret er Norge på verdenstoppen i forekomst av føflekkreft, og er kreftformen som øker mest i landet. I 2016 fikk 2114 personer i Norge føflekkreft.

Det blir registrert 20 ganger flere tilfeller av kreftformen i dag enn for 60 år siden. Dette skyldes trolig endring i solingsvaner og økt bruk av solarium.

– Føflekkreft er en «enkel» sykdom å forebygge. Det viktigste tiltaket er å unngå å bli solbrent, skriver kreftregisteret.

New Zealand og Australia er landene som registrerer flest tilfeller av føflekkreft i verden. Norge ligger på en sjetteplass.

Likevel ligger Norge tre plasser høyere på en mer dyster statistikk: Personer som ikke overlever kreftformen (målt opp mot per 100.000 innbygger).

I 2016 døde 125 kvinner og 181 menn av føflekkreft.

Rogaland er fylket hvor nest flest i landet får påvist føflekkreft (se graf).

– Tradisjonelt har kvinner fått føflekkreft oftere enn menn, men menn har nå passert kvinner i forekomst, står det i registeret.

Videre utdyper Kreftforeningen at blant både menn og kvinner er dette den kreftformen som forekommer nest hyppigst i aldersgruppen 25 til 49 år. Men den største forekomsten er blant menn over 50 år.

Følg disse solvettreglene

Her er Kreftforeningens solvettregler.

1. Ta pauser

Nyt solen, men unngå å bli solbrent. Gjør som mennesker i solrike strøk - ta pause fra solen midt på dagen. Finn gjerne en plass i skyggen. Solen er sterkest mellom klokken 12 og 15. Mye soling og solbrenthet øker risikoen for hudkreft.

2. Bruk beskyttelse

Vinterblek hud blir lett brent. La derfor huden venne seg til solen gradvis. Barn og ungdom og de som har lys hud trenger ekstra beskyttelse. Lette klær, solbriller og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem

Det er best for huden om du tar pauser fra solen og bruker lette klær. Bruk solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler og minimum faktor 15 på den huden som ikke er beskyttet på annen måte.

4. Øker risikoen for hudkreft

Soling i solarium i tillegg til naturlig sol øker den totale UV-dosen og gir høyere risiko for hudkreft. Du kan bli solbrent i naturlig sol selv om du har solariebrunfarge som «underlag».

MER FRA KRSby:

Publisert: