Fun facts om påsken
Visste du dette om nordmenn og påskefeiring?
- AV: Stein Erik Kirkebøen, Vegard Damsgaard, Martine Haugland og Vegard Nekstad
hvor du feirer påske
Visste du for eksempel at...
- I løpet av påsken gjør vi unna en tredjedel av årskonsumet av Kvikk Lunsj. Vi spiser 16-17 millioner plater. Det er uvisst hvor mange som kjøpes i Sverige...
- Baconforbruket blir sannsynligvis tredoblet i påskeuken sammenlignet med gjennomsnittsuka.
- For noen år siden ble det regnet ut at vi i påsken spiser 250 mil med grillpølser. Det er vanligere å måle pølseforbruk i kilo, og i påsken antar Gilde at vi vil spise 1300 tonn grillpølse, det er ti prosent av det årlige forbruket og fire ganger så mye som i gjennomsnittsuka.
- Påskelammet står høyt i kurs, et kvalifisert anslag sier at vi spiser 500 tonn påskelam i form av stek og lår. Det er 20 prosent av årsforbruket.
- Nidar alene lager cirka 30 millioner påskefigurer i marsipan og sjokolade. Hvor mange av dem som er egg, finnes det ikke tall på, men det er uten tvil en betydelig prosentandel.
Nei, alle er ikke på fjellet
feirer bypåske
Noen har funnet ut at hver tredje påskereisende på landsbasis drar til Buskerud eller Oppland. Veldig mye av påskefjellet ligger der, og dit drar altså en tredjedel av 10 prosent, det blir 3 prosent av oss. Mens hver femte på påsketur reiser utenlands, altså 2 prosent av oss.
**LES OGSÅ:
Weekend-destinasjonene du drar til direkte fra Sola
Ja, vi er sultne og tørste
Ifølge Nortura spiser vi dobbelt så mye egg i påsken som resten av året.
Og så drikker vi vin
**LES OGSÅ:
Prisguide: Her får du billigst øl på byen
Påskekrimmen er norsk
Påskekrim er visstnok et særnorsk fenomen. Ifølge Wikipedia skyldes det en meget vellykket reklamekampanje i Aftenposten 23. mars 1923.
Mange trodde annonsen med teksten Bergenstoget plyndret i natt var en nyhetssak, men det var en annonse for en fersk krimbok.
Den vakte stor oppsikt og skapte varig interesse for påskekrim. Boken om de unge studentene som gikk på ski over Hardangervidda og robbet påsketoget ved Finse, var skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie, under pseudonymet Jonathan Jerv.
**LES OGSÅ:
- Håper menn i Stavanger er klare for dette
Vi spiser 16 millioner plater med Kvikk Lunsj i påsken
Og 250 mil med grillpølser! Vi nordmenn gjør jammen mange rare ting i påsken.
- Stein Erik Kirkebøen, Vegard Damsgaard, Martine Haugland og Vegard Nekstad