Rebekka (20) kommer ut av skapet på tv: – Kristne homofile kan få motivasjon
Mandag kveld kommer Rebekka Andrea Milde ut av skapet i NRK-serien «Ut av skapet». Hun håper serien kan hjelpe andre kristne til å stå fram som homofile.
Milde er en av fem deltakere som deler sin vei ut av skapet i tv-serien. Fram til i vår var hun student ved Ansgar Teologiske Høgskole i Kristiansand.
20-åringen meldte seg på serien hovedsakelig for å hjelpe andre kristne homofile i samme situasjon – samtidig som hun ønsker å bryte ned stereotypiene.
Mange tror det er enkelt å være homofil i dag fordi vi lever i 2016, men vi har fortsatt en lang vei å gå.
– Jeg ser på serien som en mulighet til å gjøre en forskjell ved å dele min historie, at kristne homofile kan få motivasjon, sier Rebekka Milde til KRSby.
Deltakerne møter idrettsstjerner, politikere og intervjuer folk i Oslos gater.
– Jeg tror det er en tanke om at det er veldig lett å være homofil bare fordi vi lever i den tiden vi gjør. Selv om vi er i 2016, har vi fortsatt en lang vei å gå, fortsetter hun.
LES OGSÅ: – Jeg har alltid trodd at jeg måtte gå i rosa fordi jeg har jentetiss
Ble banket
Serien viser latter, familie og nytt vennskap. Men Rebekka sitter igjen med en tårefull hendelse, som gjorde sterkt inntrykk.
– To damer fra et eldrehjem fortalte hvordan de levde i en tid der homofili var forbudt. De så homofile som ble banket opp og politiet som ikke brydde seg. Det var sterkt å høre på, forteller hun med en klump i halsen.
Takk for i år pride #lovewinsHun peker også på et spesielt høydepunkt, nemlig møtet med den lesbiske presten Hanne Marie Pedersen-Eriksen.
– Hun sa at det å være homofil og kristen ikke var noe problem, det var en betryggende følelse. Jeg hadde jo aldri trodd at det var mulig å være prest og skeiv, så det var et kult møte.
Jeg hjalp en kompis med å komme ut av skapet – han ble så mye mobbet, at jeg ikke turte å komme ut av skapet selv.
Ut av skapet to ganger
Å komme ut i hjembyen Bergen har ikke vært enkelt for 20-åringen. Milde innrømmer at hun har prøvd å komme ut av skapet flere ganger, men frykten for å ikke bli akseptert har holdt henne tilbake.
– I åttende klasse hjalp jeg en kompis med å komme ut av skapet. Men han ble så mye mobbet etter at han kom ut, noe som førte til at jeg ikke turte å ta steget ut av skapet selv, sier hun.
Andre gangen hun prøvde å komme ut av skapet var på videregående, men frykten holdt henne fortsatt tilbake.
– Da jeg kom inn i klasserommet første skoledag fikk jeg en kommentar fra en gutt i klassen «Er du lesbe, eller?!». På den tiden hadde jeg kort hår og ganske røff stil. Det gikk ikke lang tid før jeg sparte ut håret, skifte stil og gikk inn i skapet, igjen, for andre gang.
Jeg tror nok de fleste konservative kristne er mer fordomsfulle mot homofili enn ikke-kristne.
– Hva var grunnen til at du ville komme ut av skapet gjennom en serie?
– Hadde jeg gjort det på en vanlig måte, hadde ikke hatt mulighet til å hjelpe noen, som eventuelt er i samme situasjon som meg. Hadde det gått en serie som dette da jeg gikk på ungdomsskolen, hadde det vært lettere for meg å kommet ut.
– Mange vil få sjokk
– For mange kommer du jo ut av skapet på tv for første gang. Hvordan tror du bekjente og eks-kjærester vil reagere?
– Mine tidligere gutte-kjærester og bekjente fra videregående, som ikke vet noen ting, vil få sjokk.
LES OGSÅ: Jeg har blitt spyttet på i Markens
– Jeg tror ingen har hatt mistanke. Jeg har jo vært i forhold med gutter, men aldri vært forelsket i en gutt. Og det er aldri noen som har faktisk spurt om jeg er skeiv. Folk har bare tatt det som en selvfølge at jeg hetero.
– Hvordan var det å være skeiv og samtidig gå på en kristen privatskole, som Ansgar?
– Da jeg først startet syntes jeg det var vanskelig, siden jeg ikke var helt åpen. Jeg var sikker på at folk ville ta avstand fra meg. Jeg tror nok de fleste konservative kristne er mer fordomsfulle mot homofili enn ikke-kristne, på grunn av deres tolkning av Bibelen.
Jeg håper virkelig denne serien kan bidra til å få en slutt på stereotypier og fordommer.
– Men jeg kom ut til mine nærmeste venner her, de tok det veldig fint. Andre mente at man enten er kristen og følger det som står i Bibelen, eller så er du ikke kristen. Det som er fint med religionen min er at alle mennesker er like mye verdt og elsket av Gud, forklarer bergenseren med et lurt smil.
– Ingen muligheter for skeive i Kristiansand
20-åringen har bodd i Kristiansand ett år. Hun mener det kristne konservative miljøet har mye av grunnen til fordommene mot homofile på Sørlandet.
– I kissed a girl and I liked it!
– Det er trist at det ikke er noen muligheter for skeive her. Jeg møtte faktisk ei her i starten, men hun turte ikke å komme ut av skapet i Kristiansand, så vi måtte avslutte det.
– Folk er nok redd for å komme ut her nede siden kristendommen er så sterk i bibelbeltet, fortsetter hun.
Milde innrømmer å ha opplevd en ubehagelig situasjon på Sørlandet hun ikke kommer til å glemme – som er en av grunnene til at hun har bosatt seg i Oslo.
– Jeg hadde besøk av en skeiv venninne, som gikk nedover Markens med kjæresten sin og holdt hender. Jeg har aldri sett så mange stygge blikk i hele mitt liv. Det var ubehagelig å se, at folk hadde stirret stygt om det hadde vært meg.
#nrk22augustRebekka uttrykker videre stor takknemlighet for å ha fått deltatt i serien. Hun håper at den kan hjelpe andre like mye som den har hjulpet henne.
– Det å være med i denne serien har vært en fantastisk reise, og jeg er så takknemlig for muligheten. Jeg har lært mye om meg selv, og har fått innblikk i stereotypier og fordommer som fortsatt eksisterer i dagens samfunn.
– Jeg håper virkelig denne serien kan bidra til å få en slutt på dem. Det er bare kjærlighet, og den er jo størst av alt, avslutter hun med et fornøyd smil.
Trakassering, hatkommentarer og positivt skeivt miljø: Slik er det å være ung og skeiv på Sørlandet
Hvordan er det å være ung og skeiv i kanskje Norges mest konservative landsdel? Tre ungdommer fra Kristiansand forteller om deres opplevelser.